10 Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

715

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα. Από όταν οργανώθηκαν οι πρώτες κοινωνικές ομάδες σε πόλεις μέχρι και σήμερα, το γυναικείο φύλο, βρίσκεται αντιμέτωπο συχνά με όλα τα στραβά το πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας, που ακολουθήθηκε εδώ κι αιώνες. Μέσα από πολλούς αγώνες κατάφεραν να αντιμετωπίζονται ως ίσες- τουλάχιστον σε αυτό που αποκαλούμε «δυτικό κόσμο»- και να βρουν τη θέση που τους αρμόζει σε «αντρικά προπύργια». Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν προφανώς πρωτοπόρες γυναίκες, που μέσα από το έργο τους και τη στάση ζωής τους, κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με 10 από τις πολλές που τα έχουν καταφέρει.

Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν πρωτοπόρος της αεροπορίας και φεμινίστρια της εποχής που έζησε. Το μεγαλύτερο παράσημο που φέρει ακόμη και σήμερα το όνομα της είναι για το επίτευγμα της να γίνει η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό με αεροπλάνο στις 20 και 21 Μαΐου του 1932. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με τον άντρα της σε μια προσπάθεια να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της, χαρίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη εποχή και μια τέρμα αστεία σκηνή με τον Ρος στα Φιλαράκια.

Μαρί Κιουρί

Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της επιστήμης, η Μαρί Κιουρί γεννήθηκε το 1867 και συζητείται ακόμη και σήμερα, χάρη στο εντυπωσιακό της επίτευγμα να πάρει 2 Νόμπελ. Το 1903 πήρε το Νόμπελ Φυσικής και το 1911 το Νόμπελ Χημείας. Μαζί με τον άνδρα της ανακάλυψαν τη ραδιενέργεια, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που της δόθηκε έδρα πανεπιστημίου στη Γαλλία, ενώ αντίστοιχα ήταν κι η πρώτη που έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Θεωρείται η «μητέρα» των γυναικών επιστημόνων, ενώ ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική δράση μιας και διέθεσε τα χρήματα που κέρδισε από τα βραβεία Νόμπελ στο να στήσει πάνω από 250 ακτινολογικούς θαλάμους στα πολεμικά μέτωπα.

Ρόζα Παρκς

Αιώνιο σύμβολο αντίστασης για όλες τις Αφροαμερικανίδες η Ρόζα Παρκς (γεννημένη στις 4 Φεβρουαρίου του 1913), μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Η άρνηση της να σηκωθεί από τη θέση που καθόταν στο λεωφορείο που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά της, προκειμένου να καθίσει ένας λευκός άνδρας, παραμένει εμβληματική ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή για παραβίαση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού. Συνέβη την 1η Δεκέμβρη του 1955 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα κι υπήρξε η αρχή για ένα τεράστιο μποϊκοτάζ στα λεωφορεία από όλους τους Αφροαμερικανούς που κράτησε 381 μέρες κι οδήγησε στην ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί φυλετικού διαχωρισμού.

Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 κι υπήρξε σύμβολο του φεμινιστικού αγώνα, μέσα από τη ζωή της και το σπουδαίο της συγγραφικό έργο. Το 1949 εκδίδεται το Δεύτερο Φύλο, που δικαίως ακόμη και σήμερα θεωρείται ως η Βίβλος του Φεμινισμού, η οποία έδωσε το έναυσμα για σημαντικούς αγώνες από το γυναικείο κίνημα, που είδε στα μάτια και τα γραπτά της Μποβουάρ, μια ευκαιρία για να δώσει ένα γερό χτύπημα στην πατριαρχία και τα κατάλοιπα της.

Κλάρα Μπάρτον

Το όνομα της, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μη σου λέει πολλά, ωστόσο το έργο της είναι παραπάνω από σπουδαίο. Η Κλάρα Μπάρτον γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1821 κι ήταν νοσηλεύτρια στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Πέρα από τις χιλιάδες ζωές που έσωσε ως αυτοδίδακτη νοσηλεύτρια, απέκτησε το προσωνύμιο “Άγγελος του πεδίου μάχης» χάρη σε όσα κατάφερε. Μέσα από πολλές προσπάθειες κατάφερε να ιδρύσει τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στις 22 Αυγούστου 1881 στο Ντάνσβιλ της Νέας Υόρκης, όπου  διατηρούσε ένα εξοχικό σπίτι. Γνώρισε μεγάλη αποδοχή, γεγονός που ελάχιστες γυναίκες βίωσαν στην εποχή της.

Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925 κι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά πρόσωπα του προηγούμενου αιώνα. Απόλυτα λογικό αν αναλογιστείς ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας και την πιο διάσημη βρετανίδα πολιτικό μετά τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Σίγουρα μπαίνει ψηλά στη λίστα των γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο μιας και βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας που ελάχιστες γυναίκες είχαν βρεθεί πριν. Προφανώς υπήρξε ένα από τα πλέον γνωστά πρόσωπα που εγκαθίδρυσαν τον νέο-συντηρητισμό στην Ευρώπη, ενώ οι απόψεις της σε αρκετά θέματα θεωρούνται αμφιλεγόμενες ακόμη και σήμερα, από ιστορικούς και πολιτικούς αναλυτές της εποχής. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη Σιδηρά Κυρία ρίξε μια ματιά στην τελευταία σεζόν του The Crown, με τη μοναδική Γκίλιαν Άντερσον να την υποδύεται.

Μαλάλα Γιουσαφσζάι

Η Μαλάλα Γιουσαφσζάι έγινε σύμβολο για όλες τις γυναίκες του πλανήτη, όταν κατάφερε να επιβιώσει από τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, μετά από τον πυροβολισμό που δέχθηκε από Ταλιμπάν στο σχολικό λεωφορείο που επέβαινε. Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στο Πακιστάν και μίλησε από πολύ μικρή για την κακοποίηση των γυναικών στη χώρα της, με αποτέλεσμα να δεχθεί δολοφονική επίθεση. Ευτυχώς επέζησε και συνέχισε τον αγώνα της ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών και το 2014 κατάφερε να γίνει η νεότερη γυναίκα που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αξίζει να διαβάσεις το βιβλίο της Με Λένε Μαλάλα για να μάθεις περισσότερα για μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες της εποχής μας.

Φρίντα Κάλο

Ίσως η σημαντικότερη γυναίκα ζωγράφος όλων των εποχών γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 στο Μεξικό και μέσα από τους πίνακές της κατάφερε να στρέψει τους καλλιτεχνικούς προβολείς όλου του πλανήτη πάνω στο αξεπέραστο ταλέντο της. Ασχολήθηκε πολύ με το θέμα της γυναικείας ταυτότητας και του ανθρωπίνου σώματος, ενώ γνώρισε τεράστια φήμη μετά τον θάνατο της, όταν κι έγινε ένα Ιcon της ποπ κουλτούρας. Αξίζει να δεις την αυτοβιογραφική ταινία Frida, με τη Σάλμα Χάγιεκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τζέιν Όστιν

Η Τζέιν Όστιν γεννήθηκε το 1775 και δίχως άλλο κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα των σημαντικότερων συγγραφέων όλων των εποχών. Έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά θάνατον κι αυτή μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων της από τον ανιψιό της. Τα έργα της Λογική και Ευαισθησία και Περηφάνια και Προκατάληψη, αποτελούν πρωτόλεια αριστουργήματα της ρομαντικής λογοτεχνίας, με έντονες φιλοσοφικές και φεμινιστικές προεκτάσεις.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Η συγγραφέας του υπέροχου βιβλίου Η Καλύβα του Μπαρμπά Θωμά άφησε πίσω της ένα συγκλονιστικό έργο μαζί με τον αγώνα της για την κατάργηση της δουλείας, σε μια περίοδο που οι γυναίκες περιορίζονταν από τα καθεστώτα στον ρόλο εντός του σπιτιού, δίχως να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των ανδρών. Για αυτόν τον λόγο, ο αγώνας της ενάντια στη δουλεία ήταν πιο σημαντικός και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται δίχως άλλο για μια από τις πρώτες γυναικείες φιγούρες που κέρδισαν την αποδοχή των αντρών εκείνης της εποχής, ενώ έδωσαν αντίστοιχα φωνή στις γυναίκες της εποχής, που γνώριζαν συνθήκες καταπίεσης όπως είναι φυσιολογικό. Γεννημένη το 1811, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που έγινε η φωνή των αδύναμων, παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο.

Πηγή: in2life.gr