Ο υπουργός Ενέργειας έχει στα χέρια του επεξεργασμένα σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους για θέματα υδρογονανθράκων, συνολικά δεκαέξι διαφορετικά σενάρια για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό που ενδείκνυται να ακολουθήσει η Κύπρος, ανάλογα με τη μορφή και τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα ανακαλυφθούν. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό εντός του επόμενου δωδεκαμήνου –μέχρι το φθινόπωρο του 2018– αφού αναμένεται στο διάστημα αυτό να γίνουν ακόμα τέσσερεις έως πέντε γεωτρήσεις.
Γι’ αυτά ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που εξέταζαν τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Ενέργειας για το 2018 ο Γιώργος Λακοτρύπης.
Στο τέλος του 2018 θα ξέρουμε πλέον τους υδρογονανθρακικούς πόρους της Κύπρου και θα μπορούν να παρθούν οι αποφάσεις για την εκμετάλλευσή τους, εξήγησε ο ίδιος, απαντώντας στους βουλευτές. Θέμα ημερών είναι να ενημερωθεί το υπουργείο από την ΕΝΙ για το πότε και πού θα κάνει τις γεωτρήσεις της. Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις και ζητούν άδειες για τα τεμάχια 6,8 και 3 για τις περιβαλλοντικές μελέτες και ούτω καθεξής, πρόσθεσε ο υπουργός. Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχουμε την πρόθεση της Exxon Mobil να κάνει δύο γεωτρήσεις το 2ο εξάμηνο του 2018.
Οπότε, είπε, «αναμένω τους επόμενους 12 μήνες να έχουμε είτε 4 είτε 5 γεωτρήσεις, οι οποίες θα είναι άκρως σημαντικές για τη συνέχεια». Όπως εξήγησε πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του μετά και την συνεδρία, με βάση το 2ο κύκλο των ερευνητικών γεωτρήσεων που άρχισε ουσιαστικά με την γεώτρηση του Ονησίφορου τις περασμένες εβδομάδες θα έχουμε τους επόμενους 12 μήνες, 4 έως 5 γεωτρήσεις είτε από την ΕΝΙ, είτε από την κοινοπραξία ΕΝΙ – Total, είτε από την κοινοπραξία Exxon – Qatar Petroleum, οι οποίες όπως είναι γνωστό κατέχουν τεμάχια, τα οποία είναι πλούσια σε ανθρακικές δομές».
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, έχουν ως βάση το γεωλογικό μοντέλο τύπου Ζορ.
Σε σχέση με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων, ο υπουργός εξήγησε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Κύπρος, έχει τέσσερις βασικούς άξονες: Το γεωστρατηγικό, το ερευνητικό πρόγραμμα, τους τρόπους εκμετάλλευσης και τις υποστηρικτικές ενέργειες. «Έχουμε κτίσει κάτω από τον άξονα της εκμετάλλευσης 16 συνολικά σενάρια», αποκάλυψε ο ίδιος, που καλύπτουν ανακαλύψεις από 4,5 τρισ. κυβικά πόδια και ανάλογα προς τα πάνω. Βασικό στοιχείο των δεκαέξι σεναρίων, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ανάλογα και με τις ποσότητες τους.
Ο υπουργός Ενέργειας, δεν άφησε να πέσουν κάτω και οι κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, κυρίως από πλευράς ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες και την κριτική ως «διακηρύξεις της επικεφαλίδας».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, απευθυνόμενος κυρίως προς την κριτική για καθυστέρηση στην εκμετάλλευση του Αφροδίτη από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε πως, αυτοί, «που συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα, όταν έχουν απόψεις και υποσχέσεις να τις τεκμηριώνουν». Σύμφωνα με τον υπουργό, σε σχέση με το Αφροδίτη, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ των εταιρειών που είναι αδειοδοτημένες για το κοίτασμα (Noble, Shell, Delek) και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από την μια και των δύο τερματικών της Αιγύπτου, Ίτκου και Δαμιέτας. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια και ότι έχουν γίνει δεκαοκτώ γύροι διαπραγματεύσεων, εννέα για το κάθε τερματικό.
«Μας δυσχεραίνουν, βεβαίως, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι δεδομένο», είπε. «Οπότε, θα ήταν καλά, να εξηγήσουν αυτοί που υπόσχονται άμεση πώληση του φυσικού αερίου, πώς θα πράξουν αυτό που εταιρείες κολοσσοί με στρατούς εμπειρογνωμόνων δεν μπορούν να κάνουν εδώ και δύο χρόνια», πρόσθεσε. Αν η τιμή της διαπραγμάτευσης δεν είναι συμφέρουσα, θα υπογράψουμε διερωτήθηκε ο ίδιος, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις «για να φτάσουμε σε αυτό που θεωρούμε όλοι τιμή αγοράς».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου από την πλευρά του, υπογράμμισε από την άλλη την υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να κρατηθεί μακριά από προεκλογικούς διαπληκτισμούς τον τομέα της ενέργειας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Κώστας Κώστα επανέλαβε την κριτική από πλευράς ΑΚΕΛ, ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης Χριστόφια, για προώθηση των διαδικασιών για τερματικό υγροποίησης.
Κριτική για ακύρωση ενδιάμεσης λύσης
Σε σχέση με κριτική για την τελευταία – από τέσσερις συνολικά- αποτυχημένες προσπάθειες για εξασφάλιση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που έγινε επί υπουργίας του και πολιτικές δηλώσεις ότι χάνουμε ένα δις ευρώ από τη μη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε, «ότι όλες οι προσπάθειες που είχαμε κάνει μέχρι τώρα για έλευση, αν υπογράφαμε θα αύξαναν το κόστος για τον καταναλωτή, δεν θα το μείωναν».
«Τώρα προχωρούμε σε μια καινούρια προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσει χρηματοδοτικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γνωρίζουμε το Δεκέμβριο, για να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο βιώσιμο και να μην αυξήσουμε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής» ανέφερε ο ίδιος. Η χρηματοδότηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο χρηματοδοτεί τις μελέτες για το καλώδιο Eurasia Ιnterconnector, για τον αγωγό East Med και άλλα έργα που έχουμε ανάγκη.
Το ίδιο θέμα σχολίασε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Άγγελος Βότσης, ο οποίος σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ΔΕΦΑ για έλευση υγροποιημένου ΦΑ με πλωτή μονάδα, υπέδειξε πως αυτή την πλωτή μονάδα όταν την είχε προτείνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε γίνει «του Κουτρούλη ο γάμος».
Θέλει τρίτους η Τουρκία να πάρει γεωτρύπανο
Ξέρουμε πού κινήθηκε και σε ποια περίοδο το Μπαρμπαρός. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τις παράνομες κινήσεις του συγκεκριμένου σκάφους, όμως η Κύπρος δεν έχει τον τρόπο να γνωρίζει αν απλώθηκαν καλώδια, αν εκτέλεσε όντως τεχνικές έρευνες ή αν ήταν απλά βόλτες, είπε ο υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο υπουργός θεωρεί επίσης ότι είναι θέμα κόστους η απόκτηση γεωτρύπανου από την Τουρκία, αφού όπως εξήγησε, «αυτή την περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υπό πίεση και αρκετές εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες γεωτρύπανων ή άλλων εξοπλισμών θα θέλουν να τα διαθέσουν, να τα πουλήσουν».
Ήδη, ανέφερε, «είναι γνωστές κάποιες πτωχεύσεις που έχουμε δει σε διεθνές επίπεδο, ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου». Ωστόσο, για να λειτουργήσει τέτοιο γεωτρύπανο από την Τουρκία, θα πρέπει, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, να υπενοικιάσει υπηρεσίες από κάποιους τρίτους, όπως έκανε και στην περίπτωση Μπαρμπαρός, όπου της ανήκει το σκάφος αλλά το στελεχώνουν ξένοι από υπηρεσίες που έχει μισθώσει.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «έχουμε τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε κάνει κινήσεις. Θα κάνουμε και άλλες. Ας μείνουμε ως εδώ».