Του Κώστα Πάντζιου
Με το νέο έτος, πολλά πολιτικά μας πράγματα θα μπουν στη θέση τους. Και άλλα θα τακτοποιηθούν, ενώ άλλα θα παύσουν να είναι σε εκκρεμότητα, όπως π.χ. η κομματική ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. Αυτό πιστεύουν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές. Και τοποθετούνται σωστά, κατά την άποψή μας.
Πιο συγκεκριμένα: Με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη, σε λίγες ημέρες, του ονόματος που θα υποστηρίξει το κόμμα του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπαίνουν στην ουσία σε έναρξη οι πολιτικές εξελίξεις. Διότι θα εντοπισθούν οι διαθέσεις των δύο πρώην αρχηγών της Ν.Δ. και πρωθυπουργών κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι, ως γνωστόν, θεωρούν πως η καθήλωση του ποσοστού του κόμματος δημοσκοπικά στο 25% μέσο όρο, σημαίνει πως η Ν.Δ. είναι πολύ βέβαιο πως θα χάσει το προβάδισμα στις πολιτικές εξελίξεις και άρα πρέπει στο κόμμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ακόμη και εκλογή νέου αρχηγού και πρωθυπουρ-γού. Λέγεται ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την προτίμηση σ την νυν Πρόεδρο Κα Κατερίνα Σακελλαροπού-λου, έτσι ώστε το προαναφερθέν σχέδιο της εσωτερικής του αντιπολίτευσης να μην βρει «πολιτικό μοχλό» για να αρχίσει να υλοποιείται. Κάποιος τέτοιος «μοχλός» θα ήταν άνετα το όνομα ενός άλλου προσώπου, ιδίως αν το πρόσωπο αυτό θα προερχόταν από την πολιτική. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη ύλη για τις ανατροπές στη Ν.Δ. είναι οι πάνω από 50 βουλευτές της, που με τα δημοσκοπικά δεδομένα που ισχύουν τώρα, δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι πήγε να κινηθεί μετά την επανεκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Όμως, στη συνέχεια η κατάσταση βάλτωσε, καθώς οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι το κόμμα αυτό ευθύνεται, καταλυτικά, για τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Και επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ο κόσμος την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μεταξύ του 2012 και 2015, με τα μνημόνια!!! Άλλωστε, το κόμμα αυτό, είναι φανερό πως είναι μονίμως διχασμένο. Το ένα κομμάτι του, θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, προς αναβίωση των πελατειακών σχέσεων και ωφελημάτων κυρίως, ενώ το άλλο κομμάτι θέλει να πάει μπροστά. Και αυτό εκφράστηκε οριακά. Κατά την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος, αλλά πολύ έντονα –με την έκπληξη της επιτυχούς παρουσίας του κ. Γερ. Γερουλάνου. Η φυγή προς τα εμπρός, όμως, δεν έγινε. Γιατί αν είχε γίνει, τώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ήταν δημοσκο-πικά πάνω από το 20%, δεδομένης –και τότε και τώρα– της απογοήτευσης ψηφοφόρων από την περιπέτεια Στ. Κασσελάκη!!!
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρείται από τη νέα ηγεσία, να επιβιώσει το κόμμα, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο, καθώς ο κ. Στ. Κασσελάκης έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από εκείνη που πολλοί πιστεύουν ότι έκανε!!!
Και μια και μιλάμε για τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να επιση-μάνουμε τα εξής: Ο αρχηγός του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας που ίδρυσε, παραμένει και αυτό σε μία ιδιότυπη εκκρεμότητα. Και αυτό διότι ο αρχηγός του, περί άλλων μεριμνά και… τυρβάζει, π.χ. στις 16 του μηνός θα κυκλοφορήσει βιβλίο για την αρχηγική θητεία του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πολλοί φοβούνται στο κόμμα αυτό, πως το περιεχόμενο του βιβλίου θα έχει σημεία που θα βλάψουν έτι περαιτέρω το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για ένα χρόνο περίπου. Λάθος, κατά τη γνώμη μας. Θα πρέπει στην Κουμουνδούρου να εύχονται κάτι τέτοιο. Για δύο λόγους, ή μάλλον για τρεις λόγους: Ο ένας είναι ότι δεν μπορεί να βλάψει το πρώην κόμμα του, περισσότερο απ’ ό,τι το έβλαψε. Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι θα βάλλει κατά του κόμματος που τόσο έβλαψε στο πρόσφατο παρελθόν, θα άρει τις επιφυλάξεις των πολιτών που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αρνητική θέση, τον κ. Στ. Κασσελάκη σ’ αυτό. Και θα επιστρέψουν πάλι στο κόμμα τους. Κι ο τρίτος λόγος είναι το ότι, ανέκαθεν, όταν κάποιος πολιτικός έκανε νέο κόμμα, φρόντιζε να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Όμως, ο Πρόεδρος του ΚΙ.ΔΗ. δεν δρα ως πολιτικός, γιατί, κατά τη γνώμη μας, δεν «το έχει» το πολιτικό ταλέντο!!! Δρα με βάση το θυμικόν. Και χωρίς να έχει προσέξει, ότι ύστερα από πάνω από ένα χρόνο, πρωτοφανή αυτοπροβολή από τα ΜΜΕ, το νεοϊδρυθέν κόμμα του είναι στο μέσο όρο κάτω από το 4% δημοσκοπικά, επί ενάμιση περίπου μήνα από την ίδρυσή του. Να σημειώσουμε ότι, όποτε ιδρύθηκε νέο κόμμα στην Ελλάδα, ξεκίνησε δημοσκοπικά με διπλάσιο, περίπου, ποσοστό του ΚΙ.ΔΗ. Για να καταλήξουν, τα κόμματα αυτά, ή να επιβιώσουν στο όριο της εισόδου τους στη Βουλή, ή να εξαφανιστούν τελείως.
Συμπέρασμα: Η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, είναι… χύμα!!! Ο κεντρο-αριστερός χώρος περιμένει την πολιτική προσωπικότητα που θα τον ενώσει κομματικά, η Ν.Δ. πιθανόν την Άνοιξη να είναι με νέο αρχηγό και πρωθυ-πουργό και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα βλέπει, σχεδόν ασάλευτο, «τα τραίνα να περνούν». Και αυτό, κάτι είναι. Γιατί υπάρχει και χειρότερη εκδοχή. Όταν η προσωπικότητα που θα ενώσει την κεντροαριστερά, μάλλον ο κ. Αλ. Τσίπρας, αρχίσει το έργο του, και αν έχει επιτυχία, τότε δεν αποκλείεται διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή θα γίνει φανερό έτσι ότι ήταν δύο κόμματα σε… συσκευασία του ενός!!!