15 Σεπτεμβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
24η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
“Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times”
15-16 Σεπτεμβρίου 2020 Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi / διαδικτυακά www.hazliseconomist.com
Joan Hoey, διευθύντρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit
Η προοπτική για την ανάπτυξη φέτος είναι δυσοίωνη, υπογράμμισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey. Σύμφωνα με προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2% και δεν θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, και στην Ευρώπη πριν από το 2023. Εκτίμησε την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος στο -8,5% με -8,7% και επεσήμανε ότι η ύφεση θα είναι διψήφια σε χώρες όπως η Ινδία ή η Τουρκία, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στους παράγοντες που επιδρούν ή μπορούν να επιδράσουν αρνητικά περιέλαβε τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και μια πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας τον χειμώνα. Στις θετικές παραμέτρους ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει εμβόλιο για τον ιό νωρίς, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση ενθαρρύνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας.
François Hollande, τ. πρόεδρος της Γαλλίας
Η Ευρώπη έχει βγει αποδυναμωμένη από την υγειονομική κρίση, αλλά μπόρεσε να αντιδράσει, τόνισε από το βήμα του Economist ο τ. πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande. Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει υψηλότερη ύφεση από τις άλλες περιοχές του κόσμου και δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια πανδημία, ενώ μίλησε για απουσία συντονισμού και αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Χάθηκε χρόνος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οποίος κοστίζει σε απασχόληση αλλά και πολιτικά, καθώς υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη φωνές που θεωρούν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο ικανά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Αφ’ ετέρου, ο κ. Hollande εξήρε τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ δανείστηκε από κοινού για να στηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ως σημεία διαφωνίας μέσα στην ΕΕ ανέφερε τις σχέσεις με την ΗΠΑ και την αμυντική διάσταση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς και τα ζητήματα της φορολογικής εναρμόνισης και του προϋπολογισμού.
Sigmar Gabriel, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας
Ο Covid-19 επιτάχυνε καταστάσεις, αλλά έκρυψε και δομικά προβλήματα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο από το βήμα του Economist ο Sigmar Gabriel. «Ο Ατλαντικός δεν είναι το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας, έχει αντικασταθεί από τον Ειρηνικό», τόνισε, μιλώντας για μετατόπιση του παγκόσμιου άξονα. «Με την εξαίρεση της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη εκπαιδεύτηκε να επικεντρώνεται στη δική της ανάπτυξη, αφήσαμε το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων στα χέρια άλλων», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τις απόψεις της. Μίλησε για επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο λόγω του ιού αλλά και λόγω του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση, μίλησε για «εποχή G0», καθώς και για τον ιό «πρώτ’ απ’ όλα η χώρα μου». Εκτίμησε ότι «η πανδημία έφερε την Ευρώπη λίγο πιο κοντά», αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο λειτούργησε αντίρροπα σε σχέση με εκείνους που ευαγγελίζονταν τη μείωση του κράτους. Τέλος, μίλησε για ανάγκη ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια τάξη και όχι περιορισμού της.
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
«Η ελληνική οικονομία έδειξε πραγματικά μεγάλη αντοχή σε αυτήν την κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9% έναντι 9% στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια σώφρονα δημοσιονομική πολιτική με σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ, μέσω από την «ορθή διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, μέσω 6 επιτυχημένων εκδόσεων δημοσίων ομολόγων, ύφους 14 δισ. ευρώ συνολικά». Σημείωσε δε ότι τα ταμειακά αποθέματα ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, «λίγο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν στην αρχή της κρίσης».
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα λάβει μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περίπου 19 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα να λάβει άλλα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Επιπλέον, θα συγκεντρώσει 14 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. «Αυτό συνιστά για την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία, μια μοναδική ευκαιρία, να τονώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε αυτό τη βοήθησε και η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο την οικονομία της – στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το έργο της Επιτροπής Πισσαρίδη που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει κάτω από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ευρύτερα, μίλησε για ελλείμματα έως και στο 10% του ΑΕΠ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αυτό το έτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022.
Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, επεσήμανε ο Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο ίδιος μίλησε για κενό χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο μέχρι στιγμής δεν αποκαθίσταται από τα αυξημένα δάνεια και τα μειωμένα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική για την ανάκαμψη η διασφάλιση πιστώσεων. Σημείωσε σε κάθε περίπτωση ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως απάντηση στην ύφεση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, και για την Ελλάδα.
Η Ευρωζώνη δεν βγήκε ακόμη από το δάσος, παρατήρησε ευρύτερα, εκφράζοντας την άποψη ότι για να εξελιχθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο τρόπο θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω της πολιτικής των επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ, η οποία κάνει λόγο για υψηλή αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας, «βλέπει» πτώση της τάξης του 8% στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος.
Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Δεν φαίνεται ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, εκφράζοντας την άποψη ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης θα είναι διαχειρίσιμες.
Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό επαρκής χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό τα χρήματα της κυβέρνησης να καταλήξουν στις σωστές επιχειρήσεις και όχι σε αυτές που δεν τα χρειάζονται.
Shamina Singh, εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας, Mastercard
Η πανδημία μας έχει οδηγήσει να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε διαφορετικά κι αυτό αφορά κυρίως το πεδίο της καινοτομίας, επεσήμανε η εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας της Mastercard Shamina Singh, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη, με όχημα την τεχνολογία και τα νέα προϊόντα.
“Digital first και data driven”, τόνισε η κ. Singh, περιγράφοντας την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι εταιρικές στρατηγικές από εδώ και στο εξής. «Όταν θα γίνεις digital, θα γίνεις βιώσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα, «ο οποίος προχωρά πιο γρήγορα λόγω της πανδημίας», στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία ως ευκαιρία για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θα πετύχουμε, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Ευρύτερα, μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει «το επενδυτικό κενό το οποίο προήλθε από τη δεκαετή κρίση».
Tuomas Saarenheimo, πρόεδρος, Eurogroup Working Group
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, η Ευρωζώνη χρειάζεται σοφή χρήση της υποστήριξης του δημόσιου τομέα στην οικονομία, αξιόπιστη στρατηγική μείωσης του χρέους και ενοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά. Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του EurogroupWorkingGroupTuomasSaarenheimo. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Saarenheimo, θα είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών ως παράγοντας υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στην ανάκαμψη. Ο ίδιος προέκρινε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης αλλά και της ένωσης κεφαλαιαγορών.
Declan Costello, αναπλ. γενικός διευθυντής, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Το κλειδί για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση», τόνισε ο αναπλ. γενικός διευθυντής της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με στόχο ένα μοντέλο πιο φιλικό στις εξαγωγές και φόρους πιο φιλικούς στην εργασία.
Το στοίχημα για τα ευρωπαϊκά κράτη μέσα από την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα στις σωστές μεταρρυθμίσεις και στις σωστές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Κοστέλο, σημειώνοντας ότι τα χρήματα αναμένεται να κατανεμηθούν στη διάρκεια του 2021 και 2022.
Francesco Drudi, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Η πολιτική των κρατικών εγγυήσεων οδήγησε στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μετά από χρόνια αρνητικού προσήμου στην Ελλάδα, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση της κρίσης, συμπέρανε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι.
Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο προωθούμενο πτωχευτικό δίκαιο, νόμος ο οποίος «είναι ευκαιρία, αν εφαρμοστεί σωστά».
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η κρίση βρίσκει την Ευρώπη ευάλωτη και σε φάση κατακερματισμού, καθώς οι χώρες έβγαιναν ήδη από μια κρίση, και οι επιχειρήσεις είχαν επωμιστεί υψηλά χρέη, παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτήν την κρίση το μίγμα πολιτικών στην Ευρώπη κρίνεται πιο επιτυχημένο, με την ΕΚΤ να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.
Ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι η Ευρώπη θα βγει από αυτήν την κρίση με ένα σημαντικό χρέος αλλά «καλό» χρέος, που θα αφορά επενδύσεις φιλικές στο περιβάλλον, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται ταχύτητα για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να επιτευχθεί μόνιμη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα
Οι επενδύσεις με γνώμονα την ανάκαμψη και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οικονομίας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των εν δυνάμει προβλημάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti. Μίλησε για την πρόοδο της Ελλάδας κατά τη δεκαετία προσαρμογής όπου διαχειρίστηκε το χρέος, ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της και έφτασε στην κανονικότητα, ενώ χάρη σε σε αυτή την πρόοδο βρέθηκε μπροστά στην πανδημία από πιο γερά θεμέλια. Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με το παρελθόν που είχε χάσει την αξιοπιστία της, απολαμβάνει ζήτηση από επενδυτές και αποδοχή από τις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Fioretti, η Ελλάδα μπήκε στην κρίση με σημαντικά ταμειακά αποθέματα, πρωτογενές πλεόνασμα και ικανότητα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα να στηρίξει το χρέος της, ενώ η κυβέρνηση έλαβε γρήγορα αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Αναφερόμενος ο κ. Fioretti στον τραπεζικό τομέα και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρότεινε δε τη θέσπιση νέου τρόπου επίλυσης του προβλήματος που θα προκύψει από τη συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών για την αντιμετώπιση της δεύτερης γενιάς κόκκινων δανείων. Όσο για τις επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να ξετυλιχτεί όλο το δυναμικό του ιδιωτικού τομέα, διότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο πακέτο των 240 δισ. ευρώ του ΕSM, πιστωτική γραμμή για τη στήριξη των μελών του στην κρίση της πανδημίας καθώς και τα δάνεια για τις τράπεζες από την ΕΚΤ. Έκανε μνεία επίσης στο δεύτερο πακέτο του Next Generation EU ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αρκετό χρήμα διαθέσιμο. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να σχεδιάσει αποτελεσματικά προγράμματα και στρατηγική υγιούς ανάπτυξης και να συνεχιστούν οι μεταρυθμίσεις».
Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές τόνισε η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Julia Lendvai, η οποία επικαλέστηκε την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση που θα βρεθεί στο επόμενο διάστημα η παγκόσμια οικονομία, για να σημειώσει ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν βραχυπρόθεσμες προβλέψεις.
Η κ. Julia Lendvai τόνισε ότι η σχέση ΑΕΠ και χρέους θα αυξηθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα, αλλά το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές, τόσο για βραχυχρόνιας όσο και για μακροχρόνιας διάρκειας εκδόσεις ομολόγων, ενώ η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 4-5% τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όπως σημείωσε, δημιουργείται μια καλή βάση για συζήτηση αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Εξήγησε δε ότι η σχέση χρέους – ΑΕΠ επιδεινώνεται κυρίως από την πτώση του ΑΕΠ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και όχι λόγω της αύξηση του χρέους. Επομένως, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας κια αυτό είναι το βασικό μήνυμα, υπογράμμισε η κ. Lendvai.
Η κ. Julia Lendvai σημείωσε επίσης ότι πέρα από την γρήγορη αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και προς αυτήν την κατεύθυνση η ΕΕ έχει κινητοποιηθεί με σημαντικά μέτρα στήριξης, με την Ελλάδα να είναι από τους μεγάλους δικαιούχους, απολαμβάνοντας ενισχύσεις στο 10% του ΑΕΠ της. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε οφέλη που μπορεί να αποκομήσει η χώρα από τα μειωμένα επιτόκια δανεισμού, άμεσα διαθέσιμα από τον επόμενο χρόνο, αλλά έδωσε έμφαση και στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων. Για αυτό άλλωστε, όπως εξήγησε, απαιτείται στρατηγικό πλάνο και έλεγχος δαπανών (για τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει δημόσια διαβούλευση), καθώς και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα με υιοθέτηση νέου πτωχευτικού νόμου, αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εκσυγχρονισμό αδειοδοτήσεων και κτηματολογίου. κ.ο.κ..
Γιώργος Χουλιαράκης, senior fellow, Harvard Kennedy School, πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Tην ευφορία των αγορών εν μέσω πανδημίας επιχείρησε να ερμηνεύσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που περιέγραψε την αύξηση χρέους, η οποία μπορεί να φτάσει φέτος 15-20% στην Ευρώπη, σε ΗΠΑ, Ιαπωνία το 25-30% κ.ο.κ.. Μίλησε για τον κύκλο ετών που ακολουθούν οι αγορές κεφαλαίου και τις κυκλικές πολιτικές που ακολουθούν αυτό τον κύκλο ενώ σημείωσε ότι στην παρούσα συγκυρία παρατηρούμε την αντίθετη κίνηση. Ο κ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε γιατί οι αγορές είναι τόσο «χαλαρές» αυτήν την περίοδο, για να εξηγήσει ότι στην Ευρώπη το κλειδί ήταν η αποφασιστική δράση της ΕΚΤ, κυρίως μέσω του προγράμματος επαναγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Αναφέρθηκε δε στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε συνδυασμό με τον μηχανισμό ανάκαμψης και οικοδόμησης της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τόνισε ότι ο συντονισμός αυτών των πολιτικών ήταν που έδωσε το θετικό μήνυμα στις αγορές – με τη διαφορά μεταξύ ονομαστικού επιτοκίου και ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξη να αποτελεί τον οδηγό της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε επίσης τις διαφορές στον τρόπο απόκρισης των χωρών στην πρόκληση της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι συνολικά η αντίδραση ήταν θετική.
Εν κατακλείδι, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προτεραιότητα και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην αντίδραση των αγορών, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει το κλίμα – ειδικά σε αγορές με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Τόνισε τη σημασία της σώφρονος τρέχουσας δημοσιονομικής στάσης της Ελλάδας, του σημαντικού ρόλου του μηχανισμού ανάπτυξης και ανθεκτικότητας αλλά και τη στόχευση της κυβέρνησης σε πολιτικές υπέρ κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Δεν είναι ενημερωμένη η αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ώστε να παράσχει συναίνεση, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση μιας και μόνο διαφοράς, δηλαδή για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι έξω από κάθε λογική η τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.
«Να σταματήσει η φρενήρης διεύρυνση των ανισοτήτων, να αναζητήσουμε έναν εναλλακτικό δρόμο», διεμήνυσε ο ΑλέξηςΤσίπρας, αναφερόμενος στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η κρίση θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες, καθώς -όπως είπε- αλλάζει τις συνήθειες των ανθρώπων. «Είναι η ευκαιρία μας να σκεφτούμε έξω από το κουτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
Τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα ανέδειξε με την παρέμβασή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι το υπουργείο του έφερε νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία πολύ πριν την πανδημία, ενώ ολοκλήρωσε μεταρρύθμιση για τον αντικαπνιστικό νόμο κι έκανε rebranding στο ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Επίσης, συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις και εν μέσω πανδημίας και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη μείωση του clawback, το οποίο ανέβαινε ιλιγγιωδώς και φέτος θα έφτανε στο 1 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο οποίος έδωσε έμφαση στο επενδυτικό clawback, με την άρση των στρεβλώσεων και το entry fee 25% για τα δύο πρώτα χρόνια, ώστε να βγουν καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, καθώς και στην αύξηση των προϋπολογισμών για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια. Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης το αποτέλεσμα από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, την HTA, για μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε μια ασφαλιστική τιμή η οποία -μαζί με το επενδυτικό clawback, τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Υγεία και το δελτίο τιμών φαρμάκου- θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των clawback.
Andrzej Rys, διευθυντής συστημάτων υγείας, ιατρικών προϊόντων και καινοτομίας, ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για τα επώδυνα διδάγματα που αντλούμε εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής λόγω της πανδημίας μίλησε ο διευθυντής συστημάτων υγείας, ιατρικών προϊόντων και καινοτομίας της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andrzej Rys, κάνοντας σαφές ότι το πιο σημαντικό μήνυμα ήρθε από τον παράγοντα Ανθρώπινο Δυναμικό, που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και εκπαιδευμένο για μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην έλλειψη οργάνωσης που παρατηρήθηκε σε ορισμένες χώρες-μέλη, όπου αποδείχθηκε δύσκολο να εκπαιδευτούν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας ειδικοί γιατροί για ΜΕΘ. Αυτό ωστόσο ευνόησε τον πολλαπλασιασμό των εμπλεκομένων, ενώ από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον κ. Andrzej Rys, αναδείχθηκε η πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης. Όπως είπε, τα συστήματα υγείας δούλευαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά η ανάγκη συνεργασίας και επικοινωνίας σε μια κοινή γλώσσα επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την εποχή των δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ως οικονομολόγος, τόνισε ότι οι ακριβείς πληροφορίες πρέπει να είναι μια κεντρική συνιστώσα στην προσπάθεια βελτίωσης των συστημάτων υγείας σε κάθε χώρα και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Adrian van den Hoven, γενικός διευθυντής, Medicines for Europe
Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του γενικού διευθυντή, Medicines for Europe, Andrian van der Hoeven, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά σε πρακτικές αναπροσαρμογής του clawback σε χώρες όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο αλλά και υιοθέτησης προσαρμοσμένης τιμής αναφοράς όπως σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της βιομηχανίας εν μέσω πανδημίας, με πάνω από 1000 κλινικές δοκιμές για πάνω από 500 φάρμακα έναντι του Covid-19 παγκοσμίως. Επαίνεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι η τοπική αγορά είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά τόνισε το υψηλό clawback σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση γενοσήμων που συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες για τους ασφαλισμένους. Όπως εξήγησε, μια βιομηχανία για να είναι βιώσιμη όντας ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει βαριά φορολογία, πρέπει να προσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική με προώθηση βιοϊσοδύναμων και γενοσήμων. Ο κ. Andrian van der Hoeven αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ανταγωνισμό από Κίνα και Ινδία, στις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ – με ενδεικτική τη συνεισφορά χωρών όπως η Ελλάδα, που αύξησαν την παραγωγή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες – αλλά και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς όχι μόνο με πολιτικές που βασίζονται στην καλύτερη τιμή αλλά και με την υιοθέτηση θεραπευτικών κριτηρίων.
Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας και διευθυντής, LSE Health, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό
Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει, μετά την πρώτη γενιά των εμβολίων, τα οποία αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE Health και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, Ηλία Μόσιαλο. H μεταβατική φάση θα ευνοήσει τον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ και, όπως εξήγησε, στο επίκεντρο είναι μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση, με τη χώρα μας να εμφανίζει από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες εκφράζονται από άμεσες πληρωμές των νοικοκυριών στους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν έχουμε ισχυρό σύστημα ιδιωτικής ασφαλιστικής. Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα να αυξήσει σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας τις δημόσιες δαπάνες υγείας, ενώ παράλληλα θα αναδιαρθρώνει τον χώρο των ιδιωτικών δαπανών. Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στον κομβικό ρόλο της στρατηγικής από το υπουργείο Υγείας και της αγοράς, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αγοραστής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι προσβάσιμες. Ειδική αναφορά έκανε -μεταξύ άλλων- στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ανάγκη ανάπτυξης κοινοπραξιών οικογενειακών γιατρών και ειδικών γιατρών και στην διασύνδεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τις φαρμακευτικές και ιατρικές Σχολές και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Θεόδωρος Τρύφων, co-CEO, Elpen Group, πρόεδρος ΠΕΦ, μέλος ΔΣ ΣΕΒ, Μέλος ΔΣ Medicines for Europe
Η μικρή Ελλάδα, με τις 28 παραγωγικές μονάδες που διαθέτει, σε συνδυασμό με μια ισχυρή εξαγωγική βάση σε 100 χώρες (με το φάρμακο να αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν) περνά με επιτυχία το stress test της πανδημίας, όπως παρομοιάζει την τρέχουσα δοκιμασία για τα συστήματα υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Όπως είπε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις, ενώ αναφέρθηκε στην αποβιομηχάνιση του φαρμακευτικού τομέα, με το 62% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη να παράγονται στην Κίνα ή την Ινδία.
Ο κ.Τρύφων ανησυχεί για την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής αν και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφει σημαντική αξία στην οικονομία. Αύξησε την παραγωγή της εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα για 3 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν στα 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ να ανέρχεται σε 116% της επένδυσης. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πάντως ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας απαιτείται μεταξύ άλλων εξορθολογισμός του οικονομικού βάρους που επιβάλλεται μέσω ακραίων εκπτώσεων και clawback, σταθερή πολιτική για τον κλάδο, περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις, συντονισμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών, μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις και οδικός χάρτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Οι πιο πολλές στρατηγικές αποφάσεις και τα project που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, είχαν σχεδιαστεί πριν την πανδημία, όπως είπε, κι αυτό που ήταν κρίσιμο, μιας και αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ, ήταν το τεράστιο κόστος της γραφειοκρατίας, που είχε υπολογιστεί στα επίπεδα του 6,7% του ΑΕΠ. Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε τον σχεδιασμό του υπουργείου μιλώντας για μια καινούργια οντότητα, με νέες διαδικασίες και με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που συναλλάσσεται ο πολίτης με το κράτος. Αυτό στην κρίση της πανδημίας έγινε ακόμα πιο επιτακτικό κι έτσι αναπτύχθηκε ένα portal στο μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου (ΦΑΙΣΤΟΣ) με στόχο τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη 5G προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό, όπως εξήγησε, θα προκύψει από το 25% των εσόδων που θα συγκεντρώσει το δημόσιο από τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Μιλώντας για το όφελος που προκύπτει σημείωσε επίσης την πρόθεση να δοθεί χώρος για να αναπτυχθούν και οι δυνατότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και των start up. Σχολίασε ότι ως χώρα καταδείξαμε μέσα στην πανδημία πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι, καθώς δεν είχαμε προχωρημένα συστήματα πριν την πανδημία, αλλά με απλές λύσεις αναπτύξαμε δυνατότητες, ενώ αναφέρθηκε και στην κυβερνοασφάλεια και στη στρατηγική cloud που υιοθετείται, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία των δεδομένων.
Taavi Rõivas, τ. πρωθυπουργός της Εσθονίας
Πολλά πράγματα δεν είναι πλέον εφικτά με την πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τ. πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Rõivas, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά μέσα από μια νέα κανονικότητα στην τρέχουσα συγκυρία. Τόνισε ότι η πανδημία ήταν ένας επιταχυντής και συμφωνώντας με τον κ. Πιερρακάκη εξήγησε ότι προ πανδημίας ήταν θέμα κουλτούρας και μοντέλου του πώς επιθυμεί κάθε χώρα να αναπτύξει ψηφιακή στρατηγική. Πλέον, με την πανδημία του ιού Covid-19 οι ψηφιακές υπηρεσίες έγιναν μονόδρομος κι αυτό μπορεί σε κάποιους να φαίνεται «άβολο», αλλά από την άλλη μεριά δημιουργεί ευκαιρίες.
Μιλώντας για ψηφιακή ανάπτυξη στις δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Rõivas σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ τόνισε ότι τίποτα από όλα όσα μπαίνουν στη συζήτηση αυτήν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων δεν θα ήταν εφικτά χωρίς ψηφιακά εργαλεία ή ψηφιακή ταυτότητα. Αναφέρθηκε δε σε ορισμένα παραδείγματα δίνοντας το στίγμα για τις νέες τάσεις στην Ευρώπη. Έτσι, αναφέρθηκε στα λεωφορεία χωρίς οδηγό στη Λαμία, στην Εσθονία και αλλού αλλά και στη δυνατότητα κάθε πολίτη είτε είναι στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Φινλανδία ή σε άλλη χώρα με την ηλεκτρονική συνταγή του να μπορεί να πάρει από οπουδήποτε τα φάρμακα που χρειάζεται.
Baiba Braže, αναπλ. Γενική Γραμματέας δημόσιας διπλωματίας, NATO
Με θετικά σχόλια για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή μετάβαση και την κυβερνοασφάλεια μίλησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας δημόσιας διπλωματίας του NATOBaiba Braže. Όπως εξήγησε, ο οργανισμός που εκπροσωπεί, το ΝΑΤΟ, παρακολουθεί και προσεγγίζει αυτές τις εξελίξεις της ψηφιοποίησης από την πλευρά της ασφάλειας. Ήδη από το 2014, όπως υπενθύμισε, το ΝΑΤΟ, σε συνάντηση κορυφής είχε καταστήσει σαφές ότι η παράμετρος της κυβερνοασφάλειας πρέπει να αποτελέσει μέρος της πολιτικής. Όπως εξελίσσεται η σημερινή πραγματικότητα, με τις προκλήσεις της πανδημίας, αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο, ενώ, όπως σημείωσε η κ. Baiba Braže, η ασφάλεια τίθεται στο επίκεντρο κι αυτό προϋποθέτει πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, στις ασκήσεις και στις πολιτικές που αναπτύσσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, η οποία δεν θα αφορά μόνο δίκτυα υποδομών, νοσοκομεία αλλά και άλλες πτυχές της ζωής. Εξάλλου, υπάρχει όπως είπε, πολιτική δέσμευση να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένη στα θέματα των κυβερνοεπιθέσεων και προσπαθεί να αντισταθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η συνεργασία, σημείωσε εν κατακλείδι η κ. Braže.
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανηςκαικαθηγητήςδιεθνώνεπιχειρηματικώνσχέσεων,AlbaGraduateBusinessSchool, TheAmericanCollegeofGreece
Η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές, στο δημόσιο, όσον αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην ίδια τη ζωή μας, επεσήμανε ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πανδημία ως «πολλαπλασιαστή». Τόνισε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές επηρεάζουν τους πάντες και ότι στην πανδημία όλοι είδαν τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, καθώς και τα όριά της. Μίλησε για τις επιδράσεις στην οπτική των ανθρώπων αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας βάρος στην έννοια της προσαρμοστικότητας καθώς και στην συνδυασμό μάθησης και εμπειρίας.
Νίκος Μπάμπαλης, γενικός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης, WIND Hellas
Στις επιχειρήσεις που εν μέσω πανδημίας έπρεπε να επιταχύνουν την ψηφιακή τους αλλαγή και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν σταθερή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους, όπως οι επιχειρήσεις του χώρου των τηλεπικοινωνιών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της WIND Hellas Νίκος Μπάμπαλης. «Είμαι πολύ περήφανος για τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στη συνεργασία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών με την κυβέρνηση καθώς και στον ρόλο τους στην οικονομική ανάπτυξη.
Αθηνά Λορεντζιάδη, πρόεδρος της “Saveat”, «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», Κολλέγιο Αθηνών
Στα εργαλεία που δίνει η ψηφιακή επανάσταση στην επιχειρηματικότητα της νέας γενιάς αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος της “Saveat”, της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2019», Αθηνά Λορεντζιάδη. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πρωτοπόροι startup εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της αγροτικής οικονομίας κ.α. Η ίδια έδωσε έμφαση στον ρόλο των startup εταιρειών και της νεανικής επιχειρηματικότητας, ιδίως σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Έθιξε τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας σε αυτό το πεδίο και τόνισε ότι οι νέοι καλούνται να αναλάβουν τον έλεγχο.
Παναγιώτης Χάνιος, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας, εικονική μαθητική επιχείρηση “Τrito Biolife”, 3ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς
Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε νέες απόψεις και ιδέες, τόνισε ο από το βήμα του Economist ο διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της εικονικής μαθητικής επιχείρησης “Τrito Biolife” από το 3ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς Παναγιώτης Χάνιος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων χάρη στην τεχνολογική επανάσταση, για την οποία είπε επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει λύση και όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε την προσαρμοστικότητα «κλειδί της εξέλιξης και κατά συνέπεια κλειδί του μέλλοντος». Η ψηφιοποίηση των περισσότερων διαδικασιών είναι φιλική προς το περιβάλλον και πιο οικονομική, επεσήμανε. Τέλος, χαρακτήρισε εμπόδιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα τη γραφειοκρατία, τονίζοντας όμως ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας το πρόβλημα έχει αρχίσει να μειώνεται.
Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος, Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, επικεφαλής, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
«Η χώρα μας εμφανίζει πολύ κακές επιδόσεις όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία», τόνισε η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου. Αναφέρθηκε στους μύθους που κυριαρχούν όσον αφορά την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες, όπως ότι οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο φιλόδοξες με τους άνδρες. «Υπάρχουν πολύ σημαντικές δεξιότητες στις οποίες οι γυναίκες υπερτερούν», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παραδείγματα τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την υπομονή και την προσήλωση στον στόχο καθώς και την ικανότητα των γυναικών στην επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων. Τόνισε ότι το να αναλάβουν οι γυναίκες περισσότερες διοικητικές θέσεις δεν είναι μόνο θέμα ισότητας, αλλά θα δώσει και καλύτερες προοπτικές στις επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες. Χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα» για τη χώρα μας την ποσόστωση 25% για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, που ψηφίστηκε φέτος. Αναφέρθηκε, τέλος, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους ανέλιξη και πρότεινε λύσεις.
Θεοδοσία Ταντάρου-Κρίγγου, πρόεδρος, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Στην έμφυλη διάσταση του επιχειρείν αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Θεοδοσία Τάνταρου-Κρίγγου. Επεσήμανε ότι οι γυναίκες, παρότι είναι θεσμικά κατοχυρωμένες, συναντούν εμπόδια στον επαγγελματικό τους δρόμο από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούν. Ωστόσο, «οι εταιρείες υπό γυναικεία διοίκηση παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους δείκτες κερδοφορίας», όπως τόνισε. Τόνισε ακόμα για τα εμπόδια που αναφέρουν οι ίδιες οι γυναίκες όσον αφορά την επαγγελματική τους ανέλιξη, όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι προκαταλήψεις, η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους, οι άνισες απολαβές κ.ά. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων και άλλων που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Τέλος, η κ. Ταντάρου-Κρίγγου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη που προσφέρει στις γυναίκες επιχειρηματίες και εργαζόμενες το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, πρόεδρος, ΑΙΠΦΕ Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Unlocking Female Leadership και εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου
Θα πρέπει να γίνεται συζήτηση ξεχωριστά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, και όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα γενικά, γιατί οι γυναίκες έχουν όντως διαφορετικές εμπειρίες από τους άνδρες, υπογράμμισε η κατά την παρέμβασή της η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, πρόεδρος της ΑΙΠΦΕ Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Unlocking Female Leadership και εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου. «Για πολλά χρόνια το ίσο σήμαινε ίδιο», είπε χαρακτηριστικά, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους, και μάλιστα ως πλεονέκτημα, στον χώρο των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα στη σύνθεση μιας ομάδας συμβάλλει σε πιο ποιοτικά αποτελέσματα όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση κρίσεων. Ανέφερε ότι τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όσον αφορά τη σχέση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι κοινωνικό και όχι προσωπικό τους πρόβλημα. «Αν οι γυναίκες απουσιάζουν από τα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν θα αλλάξει κάτι», τόνισε, και υπερασπίστηκε την ανάγκη ύπαρξης της ποσόστωσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας
Το μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη και πλήρης ενσωμάτωση στην ΕΕ, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι μια απαίτηση των νέων γενεών αλλά και ένα όνειρο των παλαιότερων. Μίλησε για έναρξη μιας διαδικασίας συνεργασίας, ειρήνευσης και αλληλοκατανόησης εδώ και κάποιον καιρό στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο θέμα του Κοσόβου. Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, τα Δυτικά Βαλκάνια θα πληγούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας περισσότερο από άλλες περιοχές, αλλά η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες αν υπάρξει στενή συνεργασία. Οι διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, εκτίμησε, δίνοντας έμφαση στο παράδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων στο θέμα της αλβανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να πηγαίνουν κόντρα στα ταμπού.
Zoran Zaev, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Για μια ιδιαίτερη στιγμή για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, μίλησε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο στη Βόρεια Μακεδονία, όχι μόνο όσον αφορά το όνομα της χώρας αλλά και όσον αφορά τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την ποιότητα ζωής και τις φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Εξήρε την «ανάληψη ηγεσίας» εκ μέρους της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για το θέμα της ονομασίας των προϊόντων αλλά και την αποφυγή διπλής φορολόγησης και εκτίμησε ότι μέσα από τον διάλογο θα προκύψουν λύσεις σε όλα τα διμερή θέματα. Μίλησε ακόμα για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν στη Βόρεια Μακεδονία, συνδέοντάς το και με τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ενώ μίλησε επίσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα του, καθώς το 2019 είχε ανάπτυξη 3,6% και η ανεργία μειώθηκε από 27% στο 16%. Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, είπε χαρακτηριστικά: «Προετοιμάζουμε μια σταθερή κυβέρνηση, με στόχους 4ετίας, θεωρούμε ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και για τους γείτονές μας, και μέσα από αυτήν την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ενθαρρύνω τους φίλους μας, τους γείτονές μας, να βρουν έναν καλό εταίρο στη Βόρεια Μακεδονία για το παρόν και το μέλλον». Επίσης, ο κ. Zaev αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το FIR της.
Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών
Στην ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα αναφέρθηκε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι μαζί με τους Έλληνες της Αλβανίας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ των δύο λαών. Σημείωσε ότι η επανεκλογή Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία ήταν νίκη των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας ενάντια στον λαϊκισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί ευρωσκεπτικιστές στην περιοχή μας, αλλά οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοκαθεδρία. Παρατήρησε ότι η ΕΕ είχε αδιαφορήσει για ένα διάστημα για τα Δυτικά Βαλκάνια, λόγω των διαφωνιών εντός της ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνση. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αγορά των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ όσο περισσότερο μπορεί. Για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η δημοκρατία, επεσήμανε. Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι στα ζητήματα των Βαλκανίων θα υπάρξει πρόοδος, την οποία οι λαοί θα υποστηρίξουν και θα βιώσουν.
Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών
Η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε το μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ανοιχτός για αυτούς, τόνισε ο κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ σε αυτό. Χαρακτήρισε “success story” την ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όπως θέματα αυτοπροσδιορισμού και προστασίας της μειονότητας, περιουσιακά κ.ά. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας αναφορά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία δεν μπορούν να έχουν άλλη βάση εκτός από το διεθνές δίκαιο.
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών
Στις πολλαπλές κρίσεις στην περιοχή μας, στις οποίες προστίθεται και το μεταναστευτικό αλλά και η κρίση της πανδημίας αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όλοι κατανοούν, σημείωσε, ότι είναι άδικο τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της πρώτης εισόδου να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής μεταναστών, αλλά οι υπάρχουσες απαντήσεις ως προς αυτό δεν είναι αρκετές. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από γειτονικές χώρες. Ο υπουργός διαφώνησε με την άποψη ότι η διπλωματία έχει αποτύχει όσον αφορά τις κρίσεις στην περιοχή μας και χαρακτήρισε απολύτως επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικών, πολιτικών λύσεων. Μίλησε για νεο-οθωμανική, αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος της Κύπρου, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Αναφέρθηκε περαιτέρω στην απόπειρα σφετερισμού, από μέρους της Τουρκίας, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επέδειξε υπομονή και μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο και ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει τελειώσει, τόνισε ωστόσο ότι ο στόχος της Ελλάδας για συνεργασία και αλληλοκατανόηση στην περιοχή μας «συμπεριλαμβάνει και μια σύγχρονη Τουρκία».
Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Στο όραμα της Κύπρου για συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς τις όποιες εξαιρέσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ελάχιστες προϋποθέσεις, τον απολυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους. Εξελίξεις του τελευταίου έτους λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάγκη να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην υπογραφή του κατασταστικού στις22 Σεπτεμβρίου, που θα ιδρύει το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και στο οποίο συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Ιταλία.
«Ας μην ξεχνάμε ότι η γειτονιά μας είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει ένας τέτοιος περιφερειακός οργανισμός», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων και θα ενισχύσει και τις προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή.
Sameh Shoukry, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου
«H γεωγραφία επιβάλλει να υπάρξουν πολιτικές που θα υπερκεράσουν τα προβλήματα στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου SamehShoukry και αναφέρθηκε σε αλληλοσυνδεόμενες παραμέτρους σχετικά με την ασφάλεια και τις πολιτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για ανάγκη πλήρους αφοσίωσης στο διεθνές δίκαιο και έδωσε έμφαση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Για να επιλυθούν προς όφελος όλων των λαών της περιοχής οι διάφορες εκκρεμότητες χρειάζεται «πολιτική σοφία», είπε χαρακτηριστικάoκ. Shoukry, ενώ μίλησε για «πολιτική λύση» στην κρίση της Λιβύης. Ανέφερε ακόμα ότι και η Αίγυπτος είναι μια χώρα υποδοχής μεταναστών και έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, το θέμα των θαλάσσιων ζωνών αλλά και στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum.
Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στις πρωτοφανείς, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, διεθνείς προκλήσεις, ιδίως στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economistο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για αρνητικό ρόλο και εκτός διεθνούς πλαισίου συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησε για «οργανωμένη απόπειρα εισβολής» στον Έβρο και εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Επεσήμανε ότι o Covid-19 επαναπροσδιόρισε την έννοια των απειλών ασφαλείας. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να προστατεύσουν το προσωπικό τους, και έκρινε ότι αυτό επετεύχθη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε δύο βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας, η οποία περιλαμβάνει και την αμυντική διπλωματία, και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Ναι στη διπλωματία, ναι στην παράλληλη προσπάθεια να γινόμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά», υπογράμμισε κλείνοντας.
Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου
«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφερόμενος στις προκλήσεις στα ζητήματα της ασφάλειας, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα. Αναφέρθηκε στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην πανδημία και τα θέματα της ασφάλειας, καθώς και ανάμεσα στην πανδημία και το μεταναστευτικό. Μίλησε για έντονο κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συγκρούσεις. Μίλησε για ευθύνες γειτονικών χωρών όσον αφορά την ανοχή σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων αλλά και κυκλώματα του οργανωμένου εκγλήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό. «Η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος στην περιοχή που επιλέγει την ένταση και τις απειλές», επεσήμανε, μιλώντας για νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς Ερντογάν. Αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, στην ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών και Ισραήλ, καθώς και στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, μετά τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων. Τέλος, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε ότι, αν η Τουρκία πετύχει έστω και τα ελάχιστα με τη συμπεριφορά της, θα δοθεί ένα λάθος μήνυμα σε άλλους επίδοξους αναθεωρητές ανά την υφήλιο.
Geoffrey Pyatt, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έδωσε έμφαση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Αναφέρθηκε σε πλευρές της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε σχέση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη Σούδα, τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών επιτήρησης P-3, την προμήθεια ελικοπτέρων Romeo, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς και τις κοινές αποστολές Ελλάδας-ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε παρανόηση την άποψη ότι η Αμερική έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, μίλησε για ένα μοντέλο επιμερισμού του βάρους της ασφάλειας ανάμεσα στην Αμερική και τους συμμάχους της και επανέλαβε τις αμερικανικές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα.
Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:
http://www.hazliseconomist.com/en/event/24th_Roundtable_with_the_Government_of_Greece/agenda
Διαδικτυακή μετάδοση:
www.hazliseconomist.com
Το συνέδριο πραγματοποιείται βάσει των τελευταίων οδηγιών των υγειονομικών αρχών σχετικά με τον Covid-19.
Founding sponsor: National Bank of Greece
Platinum sponsors: Public Power Corporation-Hellas, Ethniki Insurance
Gold sponsors: Henley & Partners, Ellaktor Group, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry
Silver sponsors: Mastercard, British American Tobacco Hellas, Sardelas Petsa Law Firm, Hellenic Petroleum, Elpedison
Bronze sponsors: Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), ECOMMBX, DLA Piper, Aktina Travel Group
With the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO)
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider: WIND, Official airline carrier: Aegean Airlines
Communication sponsor: Kathimerini Newspaper
IT sponsor: Pobuca, Logistics supplier: DHL
Contributors: Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO), IPTO, Metaxas & Associates, DiaNEOsis, Hanikian Law Firm, Hellenic Hydrocarbon Resources Management (HHRM), Chivas Blended scotch whisky, Vikos
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L’ANTICO, Unipharma, GEP, Gloa Design & Marketing Services, Athensknitlab
Communication supporters: Asfalistiko Marketing, Insurance Daily News
Wine sponsor: Greek Wine Cellars