Φέτος, οι Εκδόσεις Κριτική συμπλήρωσαν 35 χρόνια αμείωτης εκδοτικής δραστηριότητας. Με σχεδόν 1.000 τίτλους στον κατάλογό της, όλα αυτά τα χρόνια η Κριτική επενδύει σταθερά στα πανεπιστημιακά βιβλία, τα οποία διακρίνονται για την αρτιότητα και την εγκυρότητά τους.
Στη φαρέτρα του εκδοτικού οίκου, ανάμεσα σε σπουδαία ονόματα, βρίσκονται και συγγραφείς διεθνούς φήμης, όπως οι Paul Krugman (Νομπέλ Οικονομικών 2008), Joseph Stiglitz (Νομπέλ Οικονομικών 2001) και David Begg.
Από τα βασικά γνωρίσματα της Κριτικής είναι ότι δεν επαναπαύεται. Παράλληλα με την επιτυχημένη παρουσία της σε παραδοσιακά για την Κριτική επιστημονικά πεδία (Οικονομία, Φιλοσοφία κ.ά.), διευρύνει την γκάμα των τίτλων της και διαγράφει επιτυχημένη πορεία και σε νέες κατηγορίες, όπως αυτές των θετικών επιστημών (Πληροφορική, Φυσική, Χημεία κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των αυριανών επιστημόνων παρέχοντάς τους εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Τέλος, αξίζει ιδιαίτερη μνεία στο ότι οι Εκδόσεις Κριτική, καθ’ όλη τη διάρκεια των 35 τους χρόνων, εκδίδουν με συνέπεια επιλεγμένα δοκίμια αλλά και λογοτεχνία, με βασικό κριτήριο την αξία των κειμένων και τη θέση του ανθρώπου στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας, Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης & Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, ΕΚΠΑ
«Η γνωριμία και η φιλία μου με την εκδότρια της Κριτικής υπήρχε πολύ πριν αναλάβει την έκδοση βιβλίων μου. Όταν ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε, ανακάλυψα τις αρετές της κυρίας Μίνογλου στον επαγγελματικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκδοτικός οίκος που διευθύνει βρίσκεται για πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις σε αυτό τον δύσκολο χώρο των εκδόσεων. Είναι βέβαιο ότι η Κριτική βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων και προσφέροντας πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στους συγγραφείς, πράγμα που οφείλεται και στην επαγγελματική ικανότητα και ευσυνειδησία των συνεργατών του εκδοτικού οίκου. Ο εκδοτικός οίκος Κριτική είναι συνεπής από κάθε άποψη στις σχέσεις του με τους συγγραφείς, πάντοτε με απόλυτη προσήλωση στα συμφωνηθέντα, πράγμα όχι συχνό στον εκδοτικό χώρο. Η επιλογή των έργων που αναλαμβάνει να εκδώσει η Κριτική είναι απαιτητική και, για τον λόγο αυτό, απολαμβάνει υψηλό κύρος στον χώρο των πανεπιστημιακών εκδόσεων, ενώ, παράλληλα, η αρτιότητα της επιμέλειας και η αισθητική των βιβλίων που εκδίδει είναι δεδομένη».
Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
«Όταν, πριν από περίπου 25 χρόνια, συζητήσαμε με τις Εκδόσεις Κριτική να αναλάβω την επιμέλεια της σειράς “Τουρισμός και Αναψυχή” (μαζί με τους συναδέλφους Χάρη Κοκκώση και Γεράσιμο Ζαχαράτο), η απάντησή μου ήταν μονόδρομος καθώς οι εκδόσεις είχαν ήδη μια επιτυχημένη, καινοτόμα και ποιοτική πορεία στον συμβατικό και πολύ ανταγωνιστικό εκδοτικά χώρο των επιστημονικών και πανεπιστημιακών εκδόσεων. Η πρόκληση που έπρεπε να απαντηθεί συνδεόταν με την πολύ περιορισμένη παρουσία επιστημονικών βιβλίων στα επιστημονικά πεδία του Τουρισμού και της Αναψυχής, καθώς υπήρχε μόνο σημειακή παρουσία του Τουρισμού στον Ακαδημαϊκό Χάρτη των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Εκτιμώ ότι το στοίχημα κερδήθηκε και αυτό οφείλεται πρωτίστως στη φίλη Μάγγη Μίνογλου και την εξαιρετική ομάδα συνεργατών της, διότι εκτίμησαν τη σημασία μιας τέτοιας σειράς σε έναν τομέα, ο οποίος, τελικά, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και στον ακαδημαϊκό χώρο την τελευταία εικοσαετία. Οφείλεται όμως πρόσθετα και στο γεγονός ότι αναλαμβάνει διαχρονικά λελογισμένα ρίσκα, στηρίζει τους συγγραφείς και επιμελητές και γνωρίζει τη σημασία της οικειότητας στις συνεργασίες και στη διοίκηση των Εκδόσεων Κριτική. Εύχομαι να συνεχίσουμε αυτό το πολύ δημιουργικό ταξίδι με την καλή παρέα, τους φίλους, τους συνεργάτες, τις προκλήσεις, τα απρόοπτα αλλά και τις εμπειρίες που κάθε ταξίδι πρέπει να έχει».
Διονύσης Γούτσος, Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας, ΕΚΠΑ
«Όταν ανέβαινα πριν από δέκα χρόνια με το αρτ-ντεκό ασανσέρ στο παραδοσιακό κτίριο της Πατησίων, στο οποίο στεγάζονταν τότε οι εκδόσεις, κρατώντας υπό μάλης το χειρόγραφο ενός εισαγωγικού εγχειριδίου, καρπό εικοσαετούς διδασκαλίας και έρευνας στη γλωσσολογία, δεν ήξερα πολλά για την Κριτική, πέρα από κάποια λογοτεχνικά βιβλία που είχα από πάντα στη βιβλιοθήκη μου κι ένα δυο ακαδημαϊκά συγγράμματα που γνώριζα και θαύμαζα. Ήξερα όμως τι ήθελα να αποφύγω, έχοντας ήδη δημοσιεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: τον παλιομοδίτικο ερασιτεχνισμό που φιγουράρει ως αισθητική, την εμμονή σε περιθωριακές λεπτομέρειες και την αντίληψη ότι το πανεπιστημιακό σύγγραμμα είναι ένα “λυσάρι” παλιάς κοπής για φοιτητές και μόνο. Η γνωριμία μου με τους ανθρώπους της Κριτικής ξεπέρασε κάθε προσδοκία: επιτέλους, μια εκδότρια κι ένας εκδοτικός οίκος με μια προσέγγιση no-nonsense, που θα έλεγαν οι αγγλοσάξονες, σοβαροί, φιλικοί, με ουσιώδη επαγγελματισμό, μοντέρνα αντίληψη και πρακτικό πνεύμα, που μπορούσαν να προεκτείνουν αυτό που είχα φανταστεί για τη δουλειά μου. Και στο νέο κτίριο της Παπαδιαμαντοπούλου, πιο κοντά στη Φιλοσοφική, με επεξεργασμένο υποστηρικτικό υλικό και τη Δέσμη Βιβλίου για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, μαζί ετοιμάσαμε μια καλύτερη, ανανεωμένη έκδοση της “Γλώσσας“, φτιαγμένη για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για τη γλώσσα και την επιστήμη της. Μέχρι την επόμενη έκδοση, λοιπόν, ευχαριστώ πολύ, Κριτική!».
Ευαγγελία Φρυδάκη, Καθηγήτρια Θεωρίας & Πράξης της Διδασκαλίας, ΕΚΠΑ
«Την πρώτη μου αναπαράσταση για τη σχέση ενός συγγραφέα με τον εκδότη του τη σχημάτισα διαβάζοντας κάποια ημερολόγια σημαντικών δημιουργών. Από εκεί σχημάτισα την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια σχέση που δεν της έλειπε και ένα είδος στρες. Αυτό το στρες συνόδευε κι εμένα στην πρώτη μου επίσκεψη στις Εκδόσεις Κριτική το 2002 για το πρώτο μου βιβλίο. Πώς θα ήταν το περιβάλλον; Σοβαροφανές και απαιτητικό; Γεμάτο επιφυλάξεις; Ένα είδος “κριτικής επιτροπής” του έργου μου; Κι όμως, τίποτε από αυτά. Το στρες εξανεμίστηκε μόλις αντάλλαξα τις πρώτες κουβέντες με την κ. Μίνογλου και τους συνεργάτες της. Διέκρινα αμέσως έναν σπάνιο συνδυασμό σοβαρότητας και φυσικότητας, επαγγελματισμού και ανοιχτής διάθεσης για διαπραγμάτευση, προσήλωσης σε κάποιες αρχές και, ταυτόχρονα, προσανατολισμού στον “άλλον” και τη δική του ματιά. Νομίζω ότι ήταν υπόθεση λίγων λεπτών να εμφανιστεί μια ροή στην επικοινωνία και μια αίσθηση ελευθερίας και εμπιστοσύνης, που δεν διαταράχθηκαν ποτέ στην πορεία των επόμενων χρόνων και των τριών ακόμη βιβλίων που ακολούθησαν. Τώρα, τους τηλεφωνώ όπως τηλεφωνώ στους φίλους μου… Και τους εύχομαι να τα εκατοστίσουν, διατηρώντας τις ποιότητες που τους χαρακτηρίζουν και που μεταγγίζονται στις εκδόσεις τους».
Δημήτρης Δρόσος
Δημήτρης Δρόσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Eπιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυση των Εκδόσεων Κριτική, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συνέβαλαν και συμβάλουν μέχρι και σήμερα στην ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης και να μεταφέρω τις ειλικρινείς μου ευχές για την συνέχιση του ιδιαίτερα επιτυχημένου ταξιδιού σε βάθος χρόνου. Όταν, πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, ανέβηκα στο επιστημονικό τρένο των Εκδόσεων Κριτική, δεν φανταζόμουν ειλικρινά ότι το ταξίδι που θα ακολουθούσε θα ήταν τόσο ευχάριστο και συναρπαστικό. Ένα επιστημονικό και προσωπικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και προκλήσεις με ανθρώπους που, από την πρώτη στιγμή που με γνώρισαν, με σεβάστηκαν και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και τη φιλία τους. Δεν είναι απλά συνεργάτες. Είναι για μένα συνεπιβάτες σε αυτό το μακρύ ταξίδι της ζωής και της επιστήμης που διακονώ. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που είστε και εσείς συνεπιβάτες μου σε αυτό το δύσκολο και μακρύ ταξίδι και ειλικρινά χαίρομαι που ταξίδεψα και ταξιδεύω μαζί σας. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπονοεί και ο Καβάφης στο σπουδαίο του ποίημα “Ιθάκη”, “Το ταξίδι έχει σημασία, όχι ο προορισμός”».
Ευάγγελος Κεχρής, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
«Πριν από μερικούς μήνες, έλαβα τα αντίτυπα της 3ης έκδοσης του συγγράμματος “Σχεσιακές βάσεις δεδομένων” και έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Η σελιδοποίηση και η επιμέλεια του κειμένου, όπως πάντα, ήταν πολύ προσεγμένη, οι χρωματισμοί και τα σχήματα ιδιαίτερα καλαίσθητα και λειτουργικά. Είμαι ευγνώμων στις Εκδόσεις Κριτική και σε όλους τους συνεργάτες της που εργάστηκαν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας συστηματικά και με επαγγελματισμό, καθώς, με τις γνώσεις, την αισθητική και τις εύστοχες παρατηρήσεις, ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο μου. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 35 χρόνων παρουσίας της, θα ήθελα να ευχηθώ στην Κριτική ένα δημιουργικό μέλλον με πολλές επιτυχίες. Ξεχωριστές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στην εκδότρια της Κριτικής, Μάγγη Μίνογλου, που είχε την καλοσύνη να διαθέσει τους πόρους και να οργανώσει την εξαιρετική αυτή ομάδα που ασχολήθηκε με την τρίτη έκδοση του βιβλίου μου. Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω το τμήμα μάρκετινγκ των εκδόσεων Κριτική για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην προώθηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων».
Σπύρος Κιοσσές, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας & Δημιουργικής Γραφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
«Η συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Κριτική προέκυψε συμπωματικά. Γνώριζα από προσωπική εμπειρία την υψηλή ποιότητα της δουλειάς τους στον χώρο των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, τα οποία περιλάμβαναν τίτλους κατάλληλους για τη διδασκαλία και ταυτόχρονα πολύτιμες πηγές γνώσης τόσο για το ευρύτερο κοινό όσο και για τους ερευνητές. Όταν έτυχε ένας συνεργάτης των Εκδόσεων να επισκέπτεται το Τμήμα στο οποίο διδάσκω, ανέφερα ότι είχα ολοκληρώσει τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη δημιουργική γραφή. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Καρποί τής μέχρι τώρα συνεργασίας μας ήταν δύο βιβλία, τα οποία από το χειρόγραφο μέχρι την εκτύπωση και τη διανομή τους υποστηρίχτηκαν άψογα. Σημαντικότερο ίσως από ό,τι τα βιβλία ήταν η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε μένα και τους συνεργάτες του Οίκου: από τους/τις διορθωτές/τριες μέχρι τους/τις επιμελητές/τριες και την εκδότρια, την κ. Μίνογλου. Μια σχέση επαγγελματισμού, εντιμότητας και εμπιστοσύνης. Η παλιά καλή «μπέσα» στις ανθρώπινες συναλλαγές, συνοδευμένη από ειλικρινές ενδιαφέρον για τον άνθρωπο – συγγραφέα».
Αντώνης Ζαΐρης, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Νεάπολις, Κύπρος
«Η συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Κριτική αριθμεί 20 χρόνια ουσιαστικής, ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης που σηματοδοτείται μέσα από εκδόσεις επιτυχημένων εγχειριδίων, που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, με εξαιρετική θα έλεγα απήχηση τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό του business. Το αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης με συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν στην έκδοση ενός βιβλίου, η επιμέλεια στην τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, η συνέπεια και αφοσίωση στο παραγόμενο έργο αποτελούν τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που συνθέτουν τον «καμβά» της επιτυχίας των εκδόσεων Κριτική. Το μεγάλο όμως κεφάλαιο, που συνιστά και το μοναδικό –διαφοροποιητικό– στοιχείο της συγκεκριμένης εκδοτικής εταιρίας, είναι οι άνθρωποί της σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης, αταλάντευτα αφοσιωμένοι στο έργο τους, με δεξιότητες επικοινωνίας και καλής συνεννόησης με τους συγγραφείς. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευχάριστα και σε φιλικό περιβάλλον, ελπίζοντας η συνεργασία να συνεχιστεί ευδόκιμα και αποτελεσματικά και για τα επόμενα 35 χρόνια».
Γιάννης Σταματίου
Γιάννης Σταματίου, Καθηγητής Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
«Με την επιμέλεια της 3ης έκδοσης του βιβλίου “Εισαγωγή στην Πληροφορική“, συμπληρώνονται 10 έτη εξαιρετικής συνεργασίας μου με τον εκδοτικό οίκο Κριτική. Ταυτόχρονα, συμπληρώνονται 35 έτη ιδιαίτερα επιτυχημένης συνεισφοράς του εκδοτικού οίκου στην ανάπτυξη του χώρου των ποιοτικών επιστημονικών εκδόσεων στη χώρα μας. Με την αφορμή αυτή, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να μπορώ να πω δυο λόγια για τη συνεργασία μου με τους ανθρώπους των εκδόσεων Κριτική, ξεκινώντας, φυσικά, με το ευχάριστο και φιλικό κλίμα που υπήρχε σε κάθε αλληλεπίδρασή μου με όλο το προσωπικό του εκδοτικού οίκου και τους εξαιρετικούς του συνεργάτες. Η εντύπωση που αποκόμισα από τη μακρόχρονη συνεργασία μας είναι ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην επίπονη διαδικασία της έκδοσης ενός άρτιου επιστημονικού βιβλίου αγαπούν, πραγματικά, αυτό που κάνουν. Ξέρουν, επίσης, να αφουγκράζονται και να υπηρετούν πιστά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ελληνικής επιστημονικής εκπαιδευτικής κοινότητας για σύγχρονα επιστημονικά βιβλία. Εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα στις Εκδόσεις Κριτική να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και αγάπη το εξαιρετικό τους έργο στον χώρο του επιστημονικού βιβλίου συνεισφέροντας με τον καλύτερο εαυτό μου στο έργο τους!».
Στέλλα Κυβέλου, Καθηγήτρια Χωρικού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Θεωρώ τιμή μου να συνεργάζομαι με τον εγκυρότερο ίσως εκδοτικό οίκο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην Ελλάδα. Όλες οι εκδόσεις της Κριτικής είναι ενδελεχώς ελεγμένες και ο εκάστοτε συγγραφέας κυριολεκτικά κινητοποιείται και οδηγείται στο μέγιστο της προσπάθειας προς μία όσο το δυνατόν πλήρη και έγκυρη συγγραφή. Αλλά και η ποιότητα της εκτύπωσης και η επιμέλεια του κειμένου και της γενικότερης παρουσίασης εγγίζουν ομοίως τα όρια της τελειότητας. Όλα αυτά ασφαλώς οφείλονται στην ακάματη αλλά και εμπνευσμένη εκδότρια, κ. Μάγγη Μίνογλου, και στην εξαιρετική εκδοτική της ομάδα, στην οποία όλοι οι συγγραφείς οφείλουμε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μας. Εύχομαι, από καρδιάς, ακόμα πολλά πολλά χρόνια Κριτικής. Με την ίδια δημιουργική διάθεση, την αγάπη για καινοτομία, τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση με βάση τα διεθνή δεδομένα και την ίδια αγάπη για διάδοση της γνώσης».
O Paul Dickerson ξεφυλλίζει την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Κοινωνική ψυχολογία (2021)
Θάλεια Δραγώνα (Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ), Νίκος Μποζατζής (Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Αντώνης Σαπουντζής ( Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Ευαγγελία Φίγγου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΑΠΘ)
«Συνεργαστήκαμε με τις Εκδόσεις Κριτική για την επιστημονική επιμέλεια της μετάφρασης και κυκλοφορίας στα ελληνικά του εγχειριδίου του Paul Dickerson “Κοινωνική Ψυχολογία: Παραδοσιακές και κριτικές προσεγγίσεις“. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και μη συμβατικό εγχειρίδιο και η απόφαση της Κριτικής να το φιλοξενήσει στην επιστημονική της σειρά είναι ενδεικτική της τόλμης και διάθεσης για καινοτομία που χαρακτηρίζει τον εκδοτικό αυτόν οίκο από τα πρώτα βήματά του. Το εγχείρημα της έκδοσης του βιβλίου αυτού αγκαλιάστηκε με θέρμη, από την πρώτη στιγμή, από την υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου, κ. Μάγγη Μίνογλου. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση έκδοσης ενορχηστρώθηκε με μαεστρία από την κ. Μάγδα Καραβιώτη, η μεταφράστρια του κειμένου, κ. Τατιάνα Μιχαλά, και η κ. Άντα Κασαπάκη, που ανέλαβε τη γλωσσική επιμέλεια, ανταποκρίθηκαν στα δύσκολα καθήκοντά τους με προσήλωση, και ο κ. Μάριος Σιμσίρογλου διαχειρίστηκε τα ζητήματα που προέκυπταν με καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα. Χάρη στη συντονισμένη συν-εργασία της εκδοτικής ομάδας της Κριτικής, το ελληνικό –φοιτητικό και όχι μόνο– αναγνωστικό κοινό έχει πλέον στη διάθεσή του ένα συναρπαστικό ακαδημαϊκό εγχειρίδιο».
Νικόλαος Μπιλάλης, Καθηγητής Σχεδιασμού Παραγωγής με χρήση Η/Υ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Εμμανουήλ Μαραβελάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας στη Σχεδίαση & Παραγωγή Προϊόντων, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
«Η συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Κριτική ξεκίνησε το 2009 με την πρώτη έκδοση του βιβλίου μας “Συστήματα CAD/CAM και Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση“. Ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας σε ένα πολυσύνθετο και συνεχώς αναπτυσσόμενο αντικείμενο με ευρεία εφαρμογή σε πολλούς κατασκευαστικούς κλάδους. Το υλικό του βιβλίου έχει πολύ αυξημένες απαιτήσεις καθώς παρουσιάζει αρκετά τεχνικά θέματα, αναλύει το υπολογιστικό υπόβαθρο της λειτουργίας των συστημάτων CAD, έχει σύνδεση και παραδείγματα από εμπορικά συστήματα και εφαρμογές αλλά περιλαμβάνει και 527 σχήματα. Γρήγορα αναπτύχθηκε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους συνεργάτες των Εκδόσεων Κριτική, με αποτέλεσμα που ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες μας, τόσο σε θέματα επιμέλειας και βιβλιοθεσίας αλλά και όσο αφορά την αισθητική παρουσίαση του βιβλίου. Η συνεισφορά των στελεχών της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη στη δημιουργία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου και μας καθοδήγησαν ώστε να δημιουργήσουμε/παραδώσουμε από κοινού τα περιεχόμενα του βιβλίου (κείμενο και σχήματα/διαγράμματα) με σωστές προδιαγραφές για την παραγωγή ενός σωστού συγγράμματος. Μια διαδικασία που δίδαξε πολλά και σε εμάς σε έναν τομέα που δεν τον γνωρίζαμε».