Στο ποσοστό αυτό ανταποκρίνονται οι υπολογισμοί για έσοδα $9,5 δισ. (€8,4 δισ.) για την Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων, για τα 18 χρόνια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Με βάση την αρχική συμφωνία διαμοιρασμού, η αναλογία εσόδων κράτους – κοινοπραξίας ήταν 62,2% για το κράτος και 37,8% για την κοινοπραξία.
Δηλαδή υπήρξε παραχώρηση ποσοστού της τάξης του 5% μέσα από τις διαπραγματεύσεις, έναντι του οποίου εξασφαλίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος και οι επενδύσεις της τάξης των $5,5 δισ. (€4,9 δισ.) που δεσμεύονται – ότι θα κάνουν τα μέλη της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η μη τήρηση του οποίου έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», με βάση και το αρχικό αίτημα που υπέβαλε η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» στο τέλος του 2017 στην Κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει τις εν λόγω επενδύσεις ήταν για να μοιράσουν τα έσοδα σχεδόν μισά – μισά, δηλαδή 51,3% για το κράτος και 48,7% για την κοινοπραξία, κάτι που διαφάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερα εις βάρος της Κύπρου και απορρίφθηκε.
Ουσιαστικά, με το αναθεωρημένο συμβόλαιο αναλογικού διαμοιρασμού, όπως διαμορφώθηκε, η Κύπρος θα εισπράττει ελάχιστα περισσότερα απ’ όσα θα εισέπραττε για το ίδιο κοίτασμα, με τα δεδομένα του «Αφροδίτη», με βάση το συμβόλαιο του τεμαχίου 10 ExxonMobil – Qatar Petroleum.
Πηγή : philenews.com