Μικρό προβάδισμα του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα

90

Δέκα μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Τελικά προηγείται, το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; Θα βγει παντοδύναμος ο Ερντογάν; Ο γρίφος αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με τις τελευταίες να δείχνουν πως προηγείται το ΝΑΙ. Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να διαρρεύσει από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, στου οποία τα χέρια έχουν φτάσει γκάλοπ.

Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί στο 17% και το ποσοστό συμμέτοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας. Η συμμετοχή θα είναι πάνω από 80%.

Για τα αποτελέσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπήρξε συζήτηση – αξιολόγηση στη συγκέντρωση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ. Το συμπέρασμα είναι πως υπάρχει προβάδισμα του ΝΑΙ μεν, χωρίς όμως να έχει ξεφύγει ικανοποιητικά από το ΟΧΙ δε.

Το κατώτερο ποσοστό για τo ΝΑΙ βρίσκεται στo 53,8% και το μεγαλύτερο στο 54,5%, ενώ τo ΟΧΙ κυμαίνεται από 45,5 έως 46.2%.

Σύμφωνα με άρθρο της Hurriyet τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι η ηπιότερη προσέγγιση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες, στην εκστρατεία για το ΝΑΙ, έχει θετική απήχηση στο λαό.