Η αποκάλυψη των προθέσεων της Γερμανίας και των υπολοίπων κρατών – μελών αναφορικά με το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ είναι μόνο μία πτυχή της σημασίας που έχει η σημερινή έκτακτη Σύνοδος του EuroWorking Group, δηλαδή των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν υπό τον Τόμας Βίζερ μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.
Η προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement) επί κειμένων μνημονίων, έχει αρκετά σημεία προς διευκρίνιση που αφορούν το… δια ταύτα, δηλαδή την υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις άμεσα, αλλά και τους επόμενους μήνες, για να βρεθεί και να παραμείνει “σε τροχιά εφαρμογής”.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα καθώς και μία βροχή από εφαρμοστικές διατάξεις που θα το συνοδεύουν, είναι μόνο ένα μέρος από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν αποκλείουν οι ίδιες πηγές να ακολουθηθεί, και αυτή τη φορά, η τακτική των προηγούμενων αξιολογήσεων, δηλαδή η καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων (που προς το παρόν υπολογίζεται περί τα 7 δις ευρώ) σε υπό-δόσεις, οι οποίες πάντα συνοδεύονται από ένα ακόμη πακέτο με προαπαιτούμενα.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι στα προσωρινά κείμενα των μνημονίων περιλαμβάνονται μία σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο και σχετίζονται όχι με δημοσιονομικά μέτρα (αυτά θα ληφθούν μέσα στον Μάιο), αλλά με παρεμβάσεις στις αγορές. Δηλαδή με την εργαλειοθήκη Νο 3 του ΟΟΣΑ αλλά και με παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Έτσι η “υποχρέωση” εφαρμογής του Ιουλίου, ταυτίζεται χρονικά με την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να είναι “σε τροχιά εφαρμογής” προκειμένου να είναι επιλέξιμη για το άρμα του QΕ….
Και πολυετής προϋπολογισμός
Πολύ νωρίτερα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πέρα από τον εφαρμοστικό νόμο θα πρέπει να καταθέσει στη βουλή και το νέο πολυετή προϋπολογισμό δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018 2021, το οποίο θα περιλαμβάνει δεσμευτικά όρια δαπανών διαμορφώνοντας το πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και για την περίοδο μετά το μνημόνιο. Και βέβαια θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2% του ΑΕΠ (προς το παρόν στα 4 δισ. ευρώ αν δεν αλλάξουν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ).
Τα “ψιλά γράμματα”
Στην Σύνοδο του EWG (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης) θα συζητηθούν και μία σειρά από θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα για την… πρώτη συμφωνία. Δηλαδή, οι νομικές διατάξεις των νέων μέτρων και αντιμέτρων, του “μηχανισμού” εφαρμογής τους το 2019 ή το 2020 αλλά και των παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, το δημόσιο, τις αγορές και όχι μόνο, που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους.
Είναι τα “προαπαιτούμενα” που πρέπει να υλοποιηθούν πριν την 22α Μαΐου και η εφαρμογή τους θα αποτυπωθεί στο Compliance Report στο οποίο θα καταγράψουν οι θεσμοί τη “συμμόρφωση” για να ξεκλειδώσει η πολιτική συμφωνία, το πακέτο δόσεων και το QE (σ.σ. με προϋπόθεση βεβαίως μία απόφαση για το χρέος).
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την σύνοδο των G7 στην Ιταλία (11-13/5) όπου αναμένεται να συγκληθεί Washington Group για την Ελλάδα και το χρέος. Επίσης σχεδιάζεται να γίνει ένα επιπλέον τακτικό EWG (στις 15/5) με στόχο το Eurogρoup της 22ας Μαΐου.