Η παρατράπεζα και ο Σύριζα

85

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από τον περασμένο Νοέμβριο, το EBR είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει ένα παρατραπεζικό σύστημα ελεγχόμενο από την ίδια, αδιαφορούσε για την τύχη των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων
Από την στιγμή που ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών ξέφυγε από την κυβέρνηση των Συριζανελ, έπρεπε να βρεθεί τρόπος ο κυβερνητικός συνασπισμός να βάλει πόδι στον τραπεζικό χώρο δια της πλαγίας οδού, ήτοι της παρατραπεζικής. Σήμερα, το σχέδιο αυτό έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Απομένει να δούμε, όμως, αν θα στεφθεί από την αναμενόμενη επιτυχία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει ο συνάδελφος Γ. Παπαϊωάννου στο Βήμα της Κυριακής (ΒτΚ), τον ρόλο της κυβερνητικής παρατράπεζας καλείται να παίξει η Τράπεζα Αττικής ΑΕ, στην οποία, για την προβληματική ανακεφαλαιοποίησή της, ήδη έχουν μπει κεφάλαια από την ΕΥΔΑΠ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον Αερολιμένα Αθηνών και το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Είναι έτσι πρόδηλο ότι, για ευνόητους λόγους, η κυβέρνηση στήριξε την επιλογή να συμμετάσχουν τα Ταμεία στην ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής ΑΕ, όχι με λεφτά ιδιωτών αλλά με αυτά των ασφαλισμένων.
Έτσι, στην τράπεζα αυτή –που είναι και η ακριβότερη της Ευρώπης– έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 1.600 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να κατέχει το Ταμείο των μηχανικών, το οποίο έχει ουσιαστικά σχεδόν χάσει και τα κεφάλαιά του.
Τα τελευταία τρία χρόνια το Ταμείο των μηχανικών έχει επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική του τοποθέτηση ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η αξία της περιουσίας του αυτής είναι σήμερα μόλις 110 εκατ. ευρώ(!) και, όπως είναι προφανές, στο Ταμείο έχει σημάνει συναγερμός.
Παρόλα αυτά, μετά από κυβερνητική πίεση, το Ταμείο πήρε μέρος και στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, όταν ο «λογαριασμός» για την Αττικής έφθασε τα 700 εκατ. ευρώ για το καλό σενάριο και ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο κακό.
Και αυτά για μία τράπεζα με ενεργητικό μόλις 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν π.χ. η Εθνική, με ενεργητικό 29 δισεκατομμύρια ευρώ, χρειαζόταν 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πάλι η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βάλει αυτή κάπου 400 εκατ. ευρώ.
Όπως είχαμε επισημάνει με άρθρο μας τον περασμένο Νοέμβριο και επιβεβαίωσε το τελευταίο ΒτΚ, η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετεί λεφτά των Ταμείων και των ΔΕΚΟ στηρίζεται στο σχέδιο για την δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Όπως έχει αναφέρει στην Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Από αυτή την άποψη έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής».
Το σχέδιο για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα είναι να κρατάει η κυβέρνηση έξω από την εποπτεία της ΕΚΤ μία τράπεζα με δική της διοίκηση και να χρηματοδοτεί δικούς της επιχειρηματίες με …αριστερό πρόσημο.
Όμως, για να χορηγήσει δάνεια, χρειάζεται καταθέσεις. Και αυτές μπορεί να έλθουν από την μισθοδοσία του Δημοσίου, τα λεφτά και τις εργασίες των δημόσιων οργανισμών, των Ταμείων, των νοσοκομείων, κλπ.
Με άλλα λόγια, έχουμε μία επανάληψη παρεμφερών φαινομένων με την εποχή όπου ο Γιώργος Κοσκωτάς προσπαθούσε να δημιουργήσει, μέσω της Τράπεζας Κρήτης, έναν τραπεζικό φορέα που θα ήταν άμεσα ελεγχόμενος από το ΠΑΣΟΚ τότε και τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Δηλαδή, ξαναβλέπουμε ένα έργο που έχουμε δει, σήμερα με πρωταγωνιστές ανθρώπους που «ορκίζονται» στην φωτογραφία του …Άρη Βελουχιώτη. Και που κατοικούν, βέβαια, στην χώρα με τον «πιο έξυπνο λαό του κόσμου».
Κατά τα λοιπά, μαθαίνουμε πως η Τράπεζα Αττικής έχει μπει στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM της ΕΚΤ. Αυτό που προβληματίζει τις εποπτικές Αρχές είναι οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για την τράπεζα και η διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της.
«Η τράπεζα καίει συνεχώς κεφάλαια», αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έχει ενημερώσει με επιστολή του τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον έλεγχο που θα διεξαγάγει η Κεντρική Τράπεζα για λογαριασμό του SSM.                               Άλλες πηγές αναφέρουν ότι έλεγχο έχουν ζητήσει και οι διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, οι οποίες επισκέφθηκαν τον διοικητή της ΤτΕ.