Στους «ρυθμούς» των μνημονιακών μέτρων ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου κινείται η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στη ρητορική μιας «συνολικής» συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν υποστηρίζοντας πως όλη η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επίθεση στη ΝΔ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση – μάλλον σε ένδειξη άγχους-δίνει τεράστια βαρύτητα στην επικοινωνιακή διαχείριση του όλου πράγματος. Και πασχίζει να αντιστρέψει το κλίμα, καταδεικνύοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενοι «όσοι διαστρεβλώνουν τα νούμερα». Μετά τη φασαρία άλλωστε που προηγήθηκε αναφορικά με το «λογαριασμό» των μέτρων κυβερνητικές πηγές, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως «τα μέτρα είναι 2,1 δις για το 2019 και 1,9 δις περίπου για το 2020, στο σύνολό τους 4 δις και αντίστοιχα είναι και τα αντίμετρα».
Το μπαλάκι στην ΕΚΤ
Με τις διαφωνίες των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του χρέους να παραμένουν στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η Αθήνα αναμένει πολύ σύντομα εξελίξεις. Το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, είναι ότι αν το Ταμείο δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα. Εξ’ αυτού του λόγου και με δεδομένο ότι η χώρα μας κυνηγάει το QE, εκτιμά πως σε μια τέτοια περίπτωση «η «μπάλα» θα είναι στην ΕΚΤ που τεχνικά μπορεί να αποφασίσει ένταξη στο QE, αλλά δεν ξέρει κανείς αν θα πάρει μια τέτοια πολιτική απόφαση».