Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται λίγες στιγμές χαλάρωσης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ην. Βασιλείου. Οι ψηφοφόροι της Βρετανίας μόλις έστειλαν ένα απογοητευτικό μήνυμα στο Συντηρητικό Κόμμα, τον “ενορχηστρωτή” της καταστροφής του Brexit. Ωστόσο, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την κοσμική δικαιοσύνη αυτού του αποτελέσματος να θολώσει την κρίση της για το ποιο είναι το δικό της συμφέρον.
Η απόφαση για το Brexit είναι απίθανο να αντιστραφεί και σε αυτό το σημείο οι ηγέτες της ΕΕ θα προτιμούσαν να προχωρήσουν μπροστά ούτως ή άλλως. Το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτούς είναι ένας ομαλός διαχωρισμός που να αφήνει τους οικονομικούς δεσμούς όσο το δυνατόν ανέπαφους -και ο καλύτερος τρόπος για να πάρουν αυτό το αποτέλεσμα είναι να είναι μεγαλόψυχοι στην νίκη.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ΕΕ θέλει να αποθαρρύνει άλλες, ανήσυχες χώρες να φαντάζονται μια ζωή έξω από την Ένωση. Ως προς αυτό, οι ηγέτες της μπορούν να χαλαρώσουν. Το Brexit συνέθλιψε έναν Βρετανό πρωθυπουργό και σακάτεψε έναν δεύτερο, παρέλυσε την κυβέρνηση, συντάραξε τους επενδυτές, και μετέτρεψε το Ην. Βασίλειο σε μια πολιτική εμπόλεμη ζώνη. Όσο ομαλό και να είναι το διαζύγιο από εδώ και στο εξής, το μάθημα για τους ενδιαφερόμενους είναι σαφές: Μην το σκέφτεστε καν.
Ο υπερβολικός ζήλος σε αυτό το σημείο μπορεί να αναιρέσει μερικά από τα στρατηγικά οφέλη της ΕΕ. Θα μπορούσε να ενώσει τη Βρετανία με κοινό την εχθρότητα προς την ΕΕ, αντί την λύπη για την απόφασή της να φύγει. Επίσης, οι ευρωσκεπτικιστές αλλού στην Ένωση μπορεί να εκφοβίστηκαν, αλλά δεν θα συμφιλιωθούν –και το να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των πολιτών της, είναι ο μεγαλύτερος στόχος της Ευρώπης.
Μεγαλοψυχία στη νίκη σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτον, πρέπει να επιτρέψουν κάποια ευελιξία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την ακολουθία των συνομιλιών για το Brexit. Η Ευρώπη είναι ανυπόμονη να ξεκινήσει η διαδικασία και έχει σταθερές απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουν, αλλά το χάος στο Westminster είναι βέβαιο ότι θα επιβραδύνει τη διαδικασία. Στο μέτρο του δυνατού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι διαμάχες κατά τη διαδικασία.
Δεύτερον, πρέπει να δουν πέρα από τους όρους του Brexit και να υποβάλουν μια πρόταση για μια παραγωγική μελλοντική σχέση με το Ην. Βασίλειο. Μέχρι τώρα, η ΕΕ λέει ουσιαστικά: Εσείς δημιουργήσατε το χάλι και είναι στο χέρι σας να το διορθώσετε. Αυτό είναι κατανοητό, ωστόσο μπορεί τώρα πραγματικά η Βρετανία να μην μπορεί να το κάνει. Εάν η ΕΕ επιλέξει να κάτσει στην άκρη και να παρακολουθεί, το πιθανό αποτέλεσμα είναι καμία συμφωνία, μια άτακτη έξοδος αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα, μέγιστη οικονομική αποδιάρθρωση και πολλά χρόνια πικρών αντεγκλήσεων -φρικτό σενάριο για το Ην. Βασίλειο, αλλά δεν είναι ευχάριστο ούτε για την ΕΕ
Δεν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω προσπάθεια από την πλευρά της Ευρώπης για να δείξει στη Βρετανία το λάθος τρόπο της. Για το δικό της όφελος, η Ένωση πρέπει να στρέψει την προσοχή της από την τιμωρία στον έλεγχο της ζημιάς.