«Καλπάζει» η Μέρκελ τρεις μήνες πριν τις εκλογές

99

Με τον αέρα της νικήτριας η Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στην Bundestag καλώντας τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την απόφαση του Eurogroup για την απεμπλοκή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δις ευρώ.

Το ελληνικό ζήτημα και “Ο γάμος για όλους” είναι τα δύο σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους Γερμανούς βουλευτές λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της ομοσπονδιακής βουλής για τις θερινές διακοπές.

Η Μέρκελ πάντως έχει κάθε λόγο να χαμογελάει αφού, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του περιοδικού  “Stern” και του γερμανικού δικτύου “RTL”, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.

Tο CDU αποσπά 40% ενώ το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς (SPD) ακολουθεί… καταϊδρωμένο με ποσοστό 23%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι 17 μονάδες διαφορά των δύο κομμάτων που είναι κυβερνητικοί εταίροι στον “μεγάλο συνασπισμό” δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα “Tageszeitung”.

Κι ενώ ο Σόιμπλε κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του όπως και τους Σοσιαλδημοκράτες να εγκρίνουν τη συμφωνία που λήφθηκε στο Eurogroup, η εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, το γερμανικό περιοδικό “Focus” όπως και το γερμανικό ραδιόφωνο “Deutschland Rundfunk” θεωρούν δεδομένη την έγκριση της σχετικής συμφωνίας. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα που έχει γίνει “σημαία” στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου: το γάμο των ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται να κάνει τη μεγάλη στροφή στο θέμα του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όπως και η ίδια τάσσονται κατά του γάμου από όπου απορρέουν πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό “Brigitte”, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η Μέρκελ δεν δίστασε να παραδεχτεί πως, τα άλλα κόμματα στη Bundestag τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων και η ιδέα τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τους Γερμανούς ψηφοφόρους για να συμπληρώσει πως στο θέμα δεν υπάρχει κομματική γραμμή κι ότι ελπίζει η συζήτηση να κατευθυνθεί προς μία απόφαση κατά συνείδηση. Μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Σουλτς αλλά και του προέδρου της Κ.Ο των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, το θέμα “γάμος για όλους” τίθεται προς ψήφιση.