Τρία ερωτήματα στη Γενεύη για το Κυπριακό

119

Συνεχίζονται, στο Κρανς Μοντάνα οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με τη συζήτηση να αναμένεται να εστιάσει όλο και περισσότερο στον κεφάλαιο των εγγυήσεων και ασφάλειας που για την Ελλάδα είναι ο πυρήνας του Κυπριακού.

Από την χθεσινή μέρα συγκρατούνται το καλό κλίμα της πρώτης ημέρας αλλά και η υπαναχώρηση του Έιντε, ο οποίος μετά και την αυστηρή παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ξεκαθάρισε οριστικά ότι το έγγραφό του δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν αποσύρθηκε διότι ουδέποτε, όπως δήλωσε, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται σημαντικό ότι επιτέλους συζητιούνται για πρώτη φορά η κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τη διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Η τοποθέτηση αυτή έφερε τη διαπραγμάτευση στο κύριο ζήτημα που είναι ότι στον 21ο αιώνα είναι εντελώς αναχρονιστικό μία χώρα μέλος του ΟΗΕ να έχει παρεμβατικά δικαιώματα έναντι άλλης. Η θέση αυτή, η οποία προ διετίας αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα, έχει γίνει σήμερα απολύτως κατανοητή από την ΕΕ, ενώ ΗΒ και ΟΗΕ επίσης καταλαβαίνουν ότι λύση με διατήρηση του παρόντος καθεστώτος είναι αδύνατη.

Στη απογευματινή συνεδρίαση η τουρκική πλευρά αναφέρθηκε σε πρόταση που ετοιμάζεται παρουσιάσει ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Το περίγραμμα της τουρκικής πρότασης δεν κόμισε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από παλαιότερες τουρκικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν ούτε δημιούργησε ατμόσφαιρα θετικής έκπληξης. Από ελληνικής πλευράς θεωρείται, πάντως, σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ουσία του προβλήματος.

Οι συζητήσεις σήμερα, θα ξεκινήσουν με τις τοποθετήσεις των πλευρών έναντι των ερωτημάτων που έχει θέσει ο Βοηθός Γεν Γραμματέας του ΟΗΕ Φέλτμαν που είναι :

Α)Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων ;

Β)Ποιος ο τρόπος εφαρμογής της λύσης ;

Γ)Πως θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων

Θετική κρίνεται η παρουσία και η συνεισφορά της ΕΕ, η συμμετοχή της οποίας στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην εφαρμογή της λύσης και στην παρακολούθησης της υλοποίησής της θα είναι σημαντική, ενώ  εξαιρετικός είναι ο συντονισμός μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής αντιπροσωπείας.