Υπερπροσφορά πετρελαίου και το 2018 προβλέπει ο OPEC

110

Η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2018, με βάση την προκαταρκτική έκθεση του OPEC για το επόμενο έτος. Η εκτίμηση αυτή ενισχύει την εικόνα της αναποτελεσματικότητας των περικοπών που έχουν επιβληθεί στην παραγωγή, με βάση τη συμφωνία του καρτέλ και της Ρωσίας, δικαιώνοντας όσους επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν πιο «γενναία» μέτρα. Ταυτόχρονα, δικαιολογεί την πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, παρά τη χθεσινή άνοδο που κατέγραψαν τόσο ο Brent όσο και ο WTI, σε ποσοστό της τάξης του 1-1,50%.

Με βάση την τάση που επικρατεί σήμερα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η υπερπροσφορά από την πλευρά του OPEC αναμένεται να είναι της τάξης των 900.000 βαρελιών ημερησίως, δηλαδή μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα 700.000 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Βεβαίως, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατανάλωση σε ημερήσια βάση θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 1,3% ή κατά 1,26 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός OPEC θα επιταχυνθεί και θα φτάσει τα 1,1 εκατ. βαρέλια, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις ΗΠΑ, «ακυρώνοντας» έτσι σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα σε επίπεδο ζήτησης.

Πρακτικά, λοιπόν, το μοναδικό θετικό στοιχείο από τη μείωση της παραγωγής αποτυπώνεται στη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων των ανεπτυγμένων χωρών. Με βάση την έκθεση του OPEC, το πλεόνασμά τους σε πενταετή βάση υποχώρησε τον Μάιο στα 234 εκατ. βαρέλια, ενώ στην περίπτωση που η παραγωγή παραμείνει στα επίπεδα του Ιουνίου, τότε ως το τέλος του έτους θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 70 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι ο OPEC παράγει περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως, με την ακριβή ποσότητα να φτάνει τα 32,6 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο και να είναι αυξημένη κατά 393.500 βαρέλια σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.