Μια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Habertürk, CNN Türk και Sözcü, στο σημείο έχει αποσταλεί η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος). «(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης το γεωτρύπανο West Capella αγκυροβόλησε στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας ENI – TOTAL έφτασε 2 ώρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Σε πρώτη φάση και για περίοδο περίπου 7 ημέρων, η πλωτή εξέδρα «West Capella», θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα.
Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αναφέρει: «Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο».
Όσον αφορά τους αριθμούς, συμπίπτουν με εκείνους του κ. Γκροζιάν, καθώς τονίζεται πως η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή».
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί. Επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11. O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.
Επίσης, ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου. Για τις τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.
Πάντως, άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά. Εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George Bush», μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex, οδηγία προς ναυτολογημένου, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο. Η ‘Άγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας. Στο μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX (700/17), με την οποία ανακοίνωσε άσκηση με πυρά και για τις 17 Ιουλίου, λίγο νοτιότερα, επεκτείνοντας τη ζώνη των ασκήσεων στο μεγαλύτερο πλάτος των οικοπέδων 5, 6 και 7, καθώς και του οικοπέδου 1.
«Χαστούκι» από ΗΠΑ στον Ερντογάν
«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται ως γνωστόν μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή. Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον Ερντογάν.