Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η τελευταία θα απαιτήσει μια σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και την δημιουργία ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στο Reuters ότι το πρώτο μέλημα της Αθήνας πρέπει να είναι να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Επίσης σημαντικό θα είναι ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας αξιωματούχος.
Ακόμα ωστόσο και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά “μαξιλάρια” ρευστότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.
Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Μια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδόσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα, επισήμαναν οι ίδιοι.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια εξαιρετικά δύσκολη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάτι απολύτως απαραίτητο προκειμένου προκειμένου οι δανειστές να έχουν τον έλεγχο όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό το 2019 και 2020.
Τι αναφέρει δημοσίευμα του CNBC
Eν τω μεταξύ, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι στα προ της κρίσης επίπεδα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία και τις προοπτικές επιστροφής της χώρας στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, με τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ακόμη και την επόμενη εβδομάδα». «Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι για αυτό», δήλωσε ο Jan Randolph, διευθυντής αξιολόγησης κρατικού πιστωτικού κινδύνου της IHS Markit, στο CNBC σχετικά με την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων (οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους).
«Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από το σχέδιο, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο… Αυτό, μαζί με κάποια επανεκκίνηση μίας συγκρατημένης ανάπτυξης αναμένεται να καταστήσει θετική τη δυναμική του χρέους, με πολλούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (περιλαμβανομένης της HIS Markit) να μεταθέτουν σταδιακά το αξιόχρεο της Ελλάδας από ένα ενδεχόμενο σενάριο χρεοκοπίας», σημείωσε, προσθέτοντας: «Δεύτερον, η Ελλάδα εξασφάλισε τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας τον Ιούνιο, με την ανάμειξη του ΔΝΤ, παρά τις διαφορές του με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης για τη μορφή και τον βαθμό της ελάφρυνσης χρέους».
Μία πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε στο CNBC σήμερα ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά θα γίνει «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν να περιμένουν για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη και για την ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P την Παρασκευή αναφορικά με το ελληνικό αξιόχρεο».
Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη για να συζητήσουν θέματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένης της βιωσιμότητας του χρέους της. Η γνώμη του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια, αν και δεν αναφέρει ακόμη το ύψος της, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επηρεάζουν, επίσης, το πώς αντιδρούν οι παγκόσμιοι επενδυτές σε μία έκδοση ελληνικού ομολόγου. Ο οίκος S&P επιβεβαίωσε στο CNBC ότι πρόκειται να συζητήσει την Παρασκευή την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά για ρυθμιστικούς λόγους δεν μπορεί να αποκαλύψει αν θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.