Ενοχλημένη η Τουρκία με τον Γιούνκερ

76

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σφόδρα έχει ενοχληθεί η τουρκική πλευρά με την απόφαση του νέου Προέδρου της Κομισιόν να μεταφερθεί η Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που ανήκε ως τώρα.

Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξαν παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες προς τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ χθες εκδόθηκε από το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους μακροσκελής ανακοίνωση. Σημειώνεται πως η δημιουργία και λειτουργία της Ομάδας Δράσης στη Διεύθυνση Διεύρυνσης έγινε αμέσως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ήταν προδήλως ένα τιμωρητικό μέτρο κατά της Λευκωσίας για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Περαιτέρω, είχε εισαχθεί και ο περιβόητος κανονισμός για το απευθείας εμπόριο. Έκτοτε, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση κα να εξουδετερώσει τα εκδικητικά μέτρα, τα οποία σαφώς και επιχειρούσαν να αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς. Σημειώνεται πως με την αλλαγή που σημειώνεται τώρα και την ένταξη της Ομάδας Δράσης για τους Τουρκοκύπριους στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., σημαίνει πως η όποια βοήθεια προσφέρεται στο κράτος-μέλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αλλαγή ήταν από τις πρώτες κινήσεις του νέου Προέδρου της Κομισιόν, κ. Γιούγκερ. Αντιδρώντας το κατοχικό καθεστώς, ζητά μέσω του λεγόμενου ΥΠ.ΕΞ., αναθεώρηση της απόφασης. Ισχυρίζεται δε πως η μεταφορά αυτή δεν είναι συμβατή με τις «πραγματικότητες» στο νησί και πως αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες «στη δουλειά που γίνεται από κοινού με την ΕΕ». Ακόμη αναφέρει πως η αλλαγή αυτή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες στον Τουρκοκυπρίων αλλά εξυπηρετεί τις πολιτικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία προσδοκεί όπως η Ε.Ε. διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού θα ενσωματωθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Αναφέρει περαιτέρω πως η απόφαση για την Ομάδα Δράσης αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη. Προστίθεται ακόμη πως η μεταφορά της Ομάδας Δράσης σε άλλη Διεύθυνση δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται, μέσω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά διαμηνύει περαιτέρω ότι ναι μεν η ίδια θέλει να συνεχίσει «την εποικοδομητική της στάση στις σχέσεις με την Ε.Ε.», σπεύδει να αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί «η τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι το θύμα του λάθους της ένταξης της νότιας Κύπρου (εννοεί τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας) στην Ε.Ε. πριν τη λύση».

Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο δημοψήφισμα του 2004 και υπενθυμίζεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Επαναλαμβάνει ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά ακόμη αναμένει όπως η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όπως δηλώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ημερομηνίας 26 Απριλίου 2004.

Διαπιστευτήρια του νέου Βρετανού

ΤΑ διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Βρετανίας, Damian Roderick Todd, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ερχόμενη Δευτέρα. Η διαπίστευση θα γίνει στη σκιά των όσων διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί στη Βρετανία.

Η Λευκωσία είναι σφόδρα ενοχλημένη με τις ενέργειες του Λονδίνου, γεγονός που έχει διαβιβασθεί προς το Φόρεϊν Όφις και την εδώ πρεσβεία της χώρας τόσο διά της διπλωματικής οδού όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις. Το θέμα δεν φαίνεται να είναι λήξαν. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί την ίδια ημέρα τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη του Ιράν, Dr. Reza Zabib, της Ισπανίας, Angel Lossada ΒρεTorres-Quevedo. Επίσης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια της Πρέσβειρας της Δανίας με έδρα την Αθήνα, Mette Knudsen.

Από το www.philenews.com