Η Βασίλισσα Ελισάβετ τρομάζει στην ιδέα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας. Τόσο πολύ που σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Την ίδια στιγμή οι οπαδοί της αυτονομίας βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να ανεβαίνουν.
Πόσο ενωμένο θα μείνει το… Ηνωμένο Βασίλειο και πώς μπορεί ένα δημοψήφισμα να διαγράψει 300 χρόνια κοινής πορείας υπό την σκέπη της Βασίλισσας; Οι οπαδοί του «ΝΑΙ», ήτοι το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας λέει πως ακόμα και αν το επικείμενο δημοψήφισμα οδηγήσει στην απόσχιση, η Ελισάβετ θα παραμείνει για τους Σκωτσέζους η Βασίλισσά τους.
Ακόμα και έτσι όμως η βασιλομήτωρ ανησυχεί πάρα πολύ για τις εξελίξεις και σκέφτεται την ημέρα του δημοψιφίσματος να μεταβεί στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας ως μια συμβολική κίνηση που θα δείχνει πως η «μαμά» Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί το διαζύγιο.
Τα γκάλοπ
Στο μεταξύ ανησυχία στο πολιτικό κατεστημένο προκαλεί δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov για τους SundayTimes που δίνει οριακό προβάδισμα στους Εθνικιστές υποστηρικτές της ανεξαρτησίας με 51% ενώ παράλληλα άλλη μια, της Panelbase, που έγινε μια μέρα αργότερα, δίνει προβάδισμα με μόλις 52% στους Ενωτικούς. Οι αναποφάσιστοι δεν περιλαμβάνονται σε καμιά από τις δημοσκοπήσεις.
Η απάντηση από το Λονδίνο θα έλθει τις επόμενες ήμερες με την επίσημη προσφορά μεγαλύτερης αυτονομίας έως και Ομοσπονδίας, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Observer επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εδώ και μέρες λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις διαπραγματεύσεις σε διακομματικό επίπεδο για την διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα δίνει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία στη Σκωτία, με στόχο να πεισθούν οι αναποφάσιστοι και να υπερψηφίσουν «ΟΧΙ».
Γκόρντον Μπράουν: Φταίει η λιτότητα
Σε ομοσπονδιακή σχέση αναφέρεται σε συνέντευξη του και ο Γκόρντον Μπράουν ο οποίος θεωρεί υπεύθυνη την κυβερνητική συμμαχία Συντηρητικών-Φιλελευθέρων, η οποία με την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει, κυρίως την δραστική μείωση των επιδομάτων καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για το μεγάλα εισοδήματα, οδήγησε σε έξαρση τον εθνικισμό στη Σκωτία.
Παράλληλα, εντείνεται η πίεση προς τον Άλεξ Σάμον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, δηλώνει στηνObserver ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας, η Σκωτία θα αναγκαστεί να περιμένει πάνω από πέντε χρονιά για να γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό εφόσον έχει δική της νομισματική και οικονομική πολιτική και έχει λύσει τα διασυνοριακά της ζητήματα. Όλα αυτά, όπως υποστηρίζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομοφωνία σε όλες τις χώρες μέλη, κάτι εντελώς ασαφές.
Επιπλέον, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, από τη Σκωτία όπου περιόδευσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προειδοποίησε ότι ανεξαρτησία σημαίνει χάραξη συνόρων και επιβολή ελέγχων ανάμεσα σε δυο κράτη, μια από τις σκληρές αλήθειες που επιμελώς αποκρύπτει η λαϊκιστική ρητορεία των Εθνικιστών.
Οι υποστηρικτές του «ΟΧΙ», μετά και τις νέες δημοσκοπήσεις έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για να προλάβουν την 18η Σεπτεμβρίου και να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, ενώ θεωρούν πως τα γκάλοπ ενδέχεται να λειτουργήσουν και ευεργετικά, καθώς θα ταρακουνήσουν λίγο τα νερά και να ξεβολέψουν τους ψηφοφόρους που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει προς ποια πλευρά θα κινηθούν.
Υποχωρεί η στερλίνα
Η βρετανική στερλίνα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο έναντι του δολαρίου και οι βρετανικές μετοχές καταγράφουν απώλειες, έπειτα από δημοσκόπηση που έδειξε ισχυρότερο ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έναντι 49% που είναι κατά, εν όψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η ισοτιμία της στερλίνας καταγράφει απώλειες 0,8% και διαμορφώνεται στα 1,6208 δολάρια, ενώ είχε υποχωρήσει νωρίτερα στα 1,6565 δολάρια. Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,36%.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr