Σκληρή Αιγυπτιακή απάντηση στην Τουρκία για ΑΟΖ!

107

Η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τετάρτη για κάθε προσπάθεια παραβίασης ή αμφισβήτισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου ότι η συμφωνία χάραξης θαλάσσιων συνόρων του 2003 μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου ήταν άκυρη.

Στην επίσημη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπού Ζέιντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων της Αιγύπτου ήταν «απαράδεκτες» και αμφισβήτησε τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου.

Τον Τρίτη, ο Τούρκος υπεξ, δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» σε συνέντευξη του, ότι η χώρα του θεωρεί τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων «άκυρη, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία».

«Η Τουρκία έχει υποβάλει στον ΟΗΕ την αντίρρηση της στην Αιγυπτό-Κυπριακή συμφωνία του 2003 σχετικά με την αποκαλούμενη «Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης », δήλωσε ο  τούρκος υπουργός.

«Μετά από εμπεριστατωμένη εξέταση, έχουμε δηλώσει σαφώς ότι η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ότι «καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να διεξάγει μη εξουσιοδοτημένες υδρογονανθράκων ή δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Αμπού Τζέιν δήλωσε ότι κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της συμφωνίας «καθώς είναι σύμφωνο με τις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και έχει αναγνωριστεί ως διεθνής συμφωνία από τον ΟΗΕ».

Η δήλωση του τουρκικού υπεξ, έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα των συμφωνιών της Αιγύπτου, με τις μεσογειακές χώρες όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης, από την περίοδο ανατροπής του Ισλαμιστή Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μορσί, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταδικάσει την απομάκρυνση του Μόρσι ως «πραξικάπημα».

Το Κάιρο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Άγκυρα για «παρέμβαση» στις εγχώριες υποθέσεις και για την υποστήριξη ισλαμιστών μαχητών που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο.

Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου Ζορ το 2015 έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη.

Στην ίδια συνέντευξή του ο Τούρκος υπεξ είχε επίσης αμφισβητήσει επίσης τη θέση της Ελληνικής – Κυπριακής ΑΟΖ, ΝΑ της Κρήτης, αλλά χωρις να προκαλέσει οιασδήποτε μορφής αντίδραση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

... και Ισραηλ – Λίβανος

Το Ισραήλ θα επιδιώξει μια διπλωματική λύση, με τη μεσολάβηση τρίτου μέρους, στη διαμάχη του με τον Λίβανο για διαφιλονικούμενο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, μετά την κλιμάκωση της έντασης και της πολεμικής μεταξύ των δύο χωρών, το τελευταίο διάστημα.

«Ελπίζουμε και είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε διπλωματική λύση σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet για το Οικόπεδο 9, για το οποίο ο Λίβανος προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή : simeioseisexpol.com