Ο Λίβανος μπήκε στο παιχνίδι για υδρογονάθρακες…

112

Ο Λίβανος ξεκίνησε την πρώτη του έρευνα για πετρέλαια και αέριο υπεράκτια, σύμφωνα με τον εξερχόμενο υπουργό Ενέργειας της χώρας.

Πέρυσι, ο Λίβανος ενέκρινε ένα σχέδιο εξερεύνησης για μια κοινοπραξία που θα οδηγήσει την TOTAL της Γαλλίας, την ENI της Ιταλίας και η Novotek της Ρωσίας, να αναζητήσουν φυσικό αέριο σε δύο από τα δέκα υπεράκτια οικόπεδα.

Μέρος του μπλοκ 9, ένα από τα δύο εγκεκριμένα οικόπεδα, περιέχει αμφισβητείται από το γειτονικό Ισραήλ, αλλά η κοινοπραξία δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να ερευνήσει στην περιοχή.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ολόκληρη η ζώνη ανήκει στη Βηρυτό, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman επέμεινε ότι ανήκει σταθερά στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Τον Νοέμβριο, το Ισραήλ εγκατέστησε για πρώτη φορά μια πυροβολαρχία του αντιπυραυλικού συστήματος του Iron Dome σε ένα πολεμικό πλοίο, αποκτώντας έτσι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για την προστασία των παράκτιων πεδίων φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών ερωτήσεων την περασμένη Τρίτη, ο Abi Khalil δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει όλες τις απαραίτητες άδειες και άδειες «εγκαίρως και χωρίς καθυστέρηση» για να επιταχύνει την αναζήτηση αερίου.

Ο Λίβανος ελπίζει να ξεκινήσει ένα δεύτερο γύρο αδειών εκμετάλλευσης ανοικτής θαλάσσης στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.

Η Ανατολική Μεσόγειος γνωρίζει μια αναταραχή εξαιτίας των ανακαλύψεων του φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες και χρόνια – η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν επίσης ανακαλύψει μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στα ύδατά τους.

Τα θαλάσσια οικόπεδα του Λιβάνου σε σημαντική τους έκταση έρχονται και «ακουμπούν» την Κυπρική ΑΟΖ και ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται δίπλα σε «οικόπεδα» που έχει αδειοδοτήσει για έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία.