Ηταν μεσημέρι της 5ης Αυγούστου, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή στο Μάτι Αττικής, όταν το πυροσβεστικό όχημα «5» του Δήμου Πεντέλης κλήθηκε να αντιμετωπίσει φωτιά σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στη συμβολή των οδών Αμαζόνων και Θησέως. Ηταν η πέμπτη φορά μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες που το δίκτυο της ΔΕΗ «ενοχοποιείται» για περιστατικά πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το αρχείο του κέντρου επιχειρήσεων του Δήμου Πεντέλης που είναι σε γνώση της «Κ», το πρώτο συμβάν καταγράφηκε στις 19/4 και ώρα 23.00 σε πυλώνες της οδού Παπαφλέσσα. Αντίστοιχα, στις 10.30 το πρωί στις 7/5 ξέσπασε φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησε νέο περιστατικό το μεσημέρι της 25ης Μαΐου, όταν κάτοικος της Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια ενημέρωσε για σπινθήρες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 2/6 εν μέσω αντιπυρικής περιόδου το πυροσβεστικό όχημα «5» του δήμου σπεύδει στην οδό Καλισσίων και Κύπρου για να αντιμετωπίσει φωτιά από βραχυκύκλωμα –και πάλι– σε κολόνα της ΔΕΗ.
Η λίστα ολοκληρώνεται με το συμβάν της 5ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τον δήμο, πάντως, ήταν η δεύτερη φορά που στο ίδιο σημείο (τη συμβολή των οδών Αμαζόνων και Θησέως) ξεσπούσε φωτιά από βλάβη σε μετασχηματιστή.
Κι όμως, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα τον ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ υπεύθυνη για τη συντήρηση του δικτύου) για τα προβλήματα και τους κινδύνους. Ενδεικτικά, από τον Φεβρουάριο δημότης της περιοχής είχε ζητήσει το κλάδεμα πεύκων που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της οδού Επτανήσου, εκφράζοντας ανησυχίες για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς καθώς τα κλαδιά τους περιπλέκονταν με τα καλώδια των εναέριων γραμμών ηλεκτρισμού. Η δημοτική αρχή πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο και τον Μάρτιο ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να επιληφθεί του θέματος.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, οι υπεύθυνοι συντήρησης του δικτύου ενημερώνουν τον δήμο ότι «παρότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρίνεται ως επικίνδυνη». Ο δήμος όμως επανήλθε με νέο έγγραφό του στο θέμα, ζητώντας τον καθαρισμό των γραμμών από τα κλαδιά. Αντίστοιχα στις 27 Ιουλίου άλλος πολίτης ενημερώνει ότι έπειτα από πτώση πεύκων τα καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται στην προέκταση της οδού Δελφών είναι «χαλαρά και μπερδεμένα» και ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
«Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, έχει ξύλινους πυλώνες. Καταγράφω τα αιτήματα των πολιτών και τα στέλνω στη ΔΕΗ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου επισημαίνοντας ότι όσες πυρκαγιές δεν ξεκινούν από αμέλεια πολιτών οφείλονται συχνά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η φωτιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική δεν φαίνεται να ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, αλλά από κάποιον ιδιώτη που επιχείρησε να κάψει κλαδιά. Αντίθετα, στη φωτιά της Κινέτας που είχε ξεσπάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι προκλήθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο κ. Στεργίου ήταν ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκε τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, καθώς μένει 120 μέτρα από το σημείο εκδήλωσης. «Κάποια στιγμή τα εγγόνια μου φώναξαν ότι έχει πιάσει φωτιά. Βγήκα έξω αμέσως και έτρεξα να δω. Ηταν μια πολύ θυμωμένη φωτιά η οποία γραμμικά κινείτο παράλληλα στην οδό Πλαστήρα με κατεύθυνση έκπληξη από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά. Απ’ όπου πέρναγε δεν έκαιγε, καψάλιζε και έφευγε, είχε τέτοια ταχύτητα», επισημαίνει στην «Κ».
Διευκρινίζει ακόμη ότι ο προσανατολισμός της φωτιάς από την πρώτη στιγμή ήταν σαφής και δεν υπήρχε ενδεχόμενο παρερμηνείας. «Εβλεπε θάλασσα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου.
Η κρίσιμη στιγμή
Ο ίδιος αναφέρει ότι η ανταπόκριση ήταν άμεση. Εθελοντικό κλιμάκιο του Δήμου Πεντέλης που ήταν στην περιοχή της Καλλιθέας για περιπολία έφτασε σε εννιά λεπτά, ενώ μέσα στα πρώτα 13 λεπτά είχαν φτάσει τρία οχήματα από το εθελοντικό κλιμάκιο της Ραφήνας. Αντίστοιχα, ο κ. Στεργίου προσθέτει ότι μέσα στα πρώτα 15 λεπτά ήρθε στο σημείο ο διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού που έχει την ευθύνη της συγκεκριμένης περιοχής. Σε συνεννόηση μαζί του κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να εκκενωθεί η Νταού Πεντέλης καθώς η φωτιά έφυγε γρήγορα από τα όρια του δήμου, χωρίς να απειλήσει ανθρώπους. Ακόμη, ο κ. Στεργίου λέει ότι κάλεσε ο ίδιος τον τέως αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ζητώντας εναέρια μέσα πυρόσβεσης και εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα.
«Η φωτιά μετά την Νταού είχε τρία υψώματα με χαμηλή βλάστηση προκειμένου να μπει στον Βουτζά όπου υπήρχε πυκνό δάσος», αναφέρει ο κ. Στεργίου. Το κρίσιμο σημείο για τον ίδιο στην αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν ότι ελλείψει αγροτικών ή δασικών δρόμων τα πυροσβεστικά οχήματα έπρεπε να βγουν στη λεωφόρο Μαραθώνος για να μεταβούν από την Νταού Πεντέλης στον Βουτζά. Η μετάγγιση δυνάμεων από το ένα σημείο στο άλλο δεν ήταν εύκολο να γίνει άμεσα. «Πας γύρω γύρω και θέλεις 20 λεπτά με μισή ώρα για να φτάσουν τα αυτοκίνητα. Μέχρι να πάνε στο Λύρειο είχε ήδη καεί», τονίζει. «Η φωτιά φθείρεται και σβήνεται. Αυτή η φωτιά δεν εφθάρη πουθενά, πήρε τον δρόμο της και φόρτωνε».
Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ