Κοινό φόρο σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

88

Η Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την κοινή πρότασή τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα έσοδα από το νέο φόρο θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του μέτρου θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από αυτόν ως μέρος της συμβολής τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς lκαι ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ σκοπεύουν να συζητήσουν το σχέδιο με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, τα τέλη στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που προτείνεται να εφαρμοστούν θα αποτελέσουν «σημαντικό στοιχείο» στην προσπάθεια ενίσχυσης της ΕΕ, ενώ επισημαίνεται ότι η πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία-πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων της κοινότητας από το 2021 ως το 2027.

Η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, με βάση το οποίο όλες οι συναλλαγές που αφορούν εγχώριες μετοχές από εταιρείες με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω του 1 δις ευρώ υπόκεινται στον φόρο.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ιδέας όλα τα έσοδα να διατίθενται στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε να διατίθεται στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι δύο αξιωματούχοι θέλουν να συζητήσουν την πρόταση αυτή με το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος διαχείρισης των εσόδων σε όσες χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιους φόρους (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα).

euractiv.com με reuters | Μετάφραση : Ειρήνη Σωτηροπούλου