Μάχη θρίλερ στο Στρασβούργο

73

Μάχη θρίλερ στο Στρασβούργο

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει, χωρίς την ίδια ώρα να υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Η Λευκωσία κινείται διπλωματικά σε διάφορα επίπεδα προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα κατά τη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα μαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι δεν θα ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα και να κλείσει η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Η κινητοποίηση αυτή καταδεικνύει και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Στρασβούργο.

Όπως εξάλλου είχε αποκαλύψει ο «Φ» το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε απευθύνει το δικό του μήνυμα προς τους πρέσβεις της ΕΕ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Στρασβούργο. Τους ζήτησε στήριξη κατά την επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο κάποια μέλη να ζητούν το κλείσιμο της υπόθεσης, συμπλέοντας με την τουρκική απαίτηση.

Περαιτέρω, υπέδειξε ότι η Τουρκία όχι μόνο παραγνωρίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αλλά παραγνωρίζει και την ίδια την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενημερώνοντας τους πρέσβεις ότι στις τελευταίες συνεδρίες η Τουρκία επιλέγει να είναι απούσα από την αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Υπουργών την ώρα που συζητούνται θέματα παραβιάσεων σε βάρος της Κύπρου.

Σε υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών γίνεται αναφορά στην άρνηση της Τουρκίας να καταβάλει την οφειλόμενη αποζημίωση, αλλά και στην εκπεφρασμένη πολιτική της Άγκυρας ότι δεν θα συνεργάζεται με την Επιτροπή. Σύμφωνα με τη Λευκωσία, είναι εμφανές πως η Τουρκία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Επιτροπή για να κλείσει την επιτήρηση της υπόθεσης Λοϊζίδου, ως προϋπόθεση για τη μελλοντική της συνεργασία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία προτρέπει την Επιτροπή να αντισταθεί σε αυτό που ισοδυναμεί με κατάφωρο εκβιασμό εκ μέρους της Τουρκίας. Το κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου υπό τις παρούσες συνθήκες θα επιβράβευε την Τουρκία για την μη καταβολή των αποζημιώσεων και ιδιαίτερα για τη μη συνεργασία της με την Επιτροπή», επισημαίνεται στο υπόμνημα.

Με τη δικαιολογία ότι τόσο η υπόθεση Λοϊζίδου όσο κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις σχετίζονται με το Κυπριακό, η Τουρκία τον περασμένο Ιούνη είχε δηλώσει πως δεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Υπουργών και δεν θα συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν στην εκτέλεση αποφάσεων.

Η ΚΔ στο σημείωμά της προς την Επιτροπή Υπουργών αναφέρει ότι εκκρεμεί η εξέταση των ατομικών μέτρων για την περιουσία της Τιτίνας Λοϊζίδου, αλλά και το ζήτημα της επιπρόσθετης αποζημίωσης της αιτήτριας για την περίοδο Ιανουαρίου 1987 – Ιανουαρίου 1990, για το οποίο αναμένονται εξελίξεις. Όσον αφορά τη Λοϊζίδου, η κυπριακή πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να δοθούν εξηγήσεις από την Τουρκία σε μια σειρά από ζητήματα, για να μπορέσει ακολούθως η Επιτροπή να λάβει αποφάσεις.

Ζητούνται εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση

Στο ίδιο σημείωμα η Λευκωσία ζητά να υπάρξει πληροφόρηση για τη χρονολογία μεταβίβασης της περιουσίας της αιτήτριας στα κατεχόμενα σε νέους χρήστες και κατά πόσο αυτό έγινε πριν ή μετά την απόφαση του Δικαστηρίου το 1996, με την οποία επιβεβαιωνόταν η ισχύς των τίτλων ιδιοκτησίας της κ. Λοϊζίδου.

Σ’ ό,τι αφορά τον τουρκικό ισχυρισμό ότι έχουν γίνει αναπτύξεις στην περιουσία της αιτήτριας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιστραφεί, η Λευκωσία υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει καμία ανάπτυξη σε μέρος της περιουσίας και επομένως θα μπορούσε να επιστραφεί.

Η ΚΔ ζητά επίσης αποδείξεις για τον ισχυρισμό ότι οι σημερινοί χρήστες είναι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αντάλλαξαν την περιουσία που είχαν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ αναρωτιέται για ποιόν λόγο ήταν τόσο χαμηλή η προσφορά στην οποία προχώρησε αυτοβούλως η επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα το 2007, χωρίς να έχει προσφύγει σε αυτήν η κ. Λοϊζίδου.

Τον Νοέμβριο του 2007 η επιτροπή είχε ενημερώσει την κ. Λοϊζίδου ότι η αποκατάσταση της περιουσίας της δεν ήταν εφικτή και ότι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές ήταν η ανταλλαγή ή η αποζημίωση. Επίσης προσέφερε 186.332 κυπριακές λίρες για απώλεια χρήσης για την περίοδο 1998-2006, ενώ το ΕΔΑΔ έχει επιδικάσει για παρόμοιας διάρκειας περίοδο (1990-1998) αποζημίωση ύψους 300.000 λιρών.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία επιμένει ότι η επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων είναι ευθύνη της Επιτροπής Υπουργών και όχι της επιτροπής στα κατεχόμενα, με την τελευταία να μην είναι σε θέση να αποτελέσει μιαν αποτελεσματική και αμερόληπτη επιλογή θεραπείας.

Ανδρέας Πιμπίσιης
Πηγή: philenews.com