Είναι προφανές πως οι Σκοπιανοί το φέρουν βαρέως με τις ιστορικές αποκαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης και με το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από τα ευρήματα και από το ποιος είναι ο ένοικος του.
Το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Dnevnik είναι ενδεικτικό του εκνευρισμού των Σκοπιανών, κάτι που τους οδηγεί στο σημείο να χρησιμοποιήσουν ακόμα και απρεπείς χαρακτηρισμούς εναντίον ξένων μέσων που έχουν καλύψει ως τώρα την πρόοδο των ανασκαφών.
Συγκεκριμένα το εν λόγω δημοσίευμα βάλλει ευθέως εναντίον του BBC, τηςWashingtonPost και των InternationalBusinessTimes χαρακτηρίζοντάς τους «αδαείς που χαρακτηρίζουν ελληνικό τον τύμβο, ενώ είναι σκοπιανός».
Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να διαστρεβλώσουν -για ίδιον όφελος- τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και των αρχαιολόγων.
Υπό τον τίτλο: «Ερασιτεχνισμός και άγνοια σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ / Πώς κατέστη ελληνικός ο τάφος στην Αμφίπολη από την εποχή της Μακεδονίας» η Dnevnik γράφει μεταξύ άλλων: «Μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό. Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν κάθε είδους θέσεις και απόψεις. Ωστόσο, κανένας επιστήμονας (ακόμη και στην Ελλάδα) δεν αμφισβήτησε τον όρο “μακεδονικός τάφος”, δηλαδή το γεγονός πως εκεί έχει ενταφιαστεί κάποια μεγάλη προσωπικότητα από τη μακεδονική δυναστεία. Αυτό υπογραμμίστηκε με σαφήνεια παντού. Ακόμη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την τοποθεσία, δήλωσε ότι η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει», γράφουν οι Σκοπιανοί!
Ωστόσο αποκρύπτουν τη συνέχεια της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αποτελούν επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας…
Στη συνέχεια καταφέρονται εναντίον της Μ. Βρετανίας «δηλαδή της χώρας η οποία υπερηφανεύεται για την Έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο που περιλαμβάνει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» ενώ σχολιάζει: «Αυτό που δεν είναι σαφές στην όλη υπόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ προσδιορίζουν έναν τάφο από την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου χρησιμοποιώντας τους όρους “Ελλάδα” και “ελληνικός”, χωρίς να αναφέρουν πότε η Ελλάδα πάτησε επίσημα το πόδι της στην Μακεδονία και σε οποιαδήποτε περιοχή βορείως του Ολύμπου κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, δηλαδή από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι και το 1912. Προφανώς πρόκειται για ερασιτεχνισμό και φοβερή άγνοια των μεγάλων διεθνών ενημερωτικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρόβλημα με βασικούς όρους ιστορίας»
Πηγή: http://www.iefimerida.gr