Τη δραματική προειδοποίηση ότι απόρριψη της συμφωνίας του Brexit στην ψηφοφορία την Τρίτη θα αποτελεί «καταστροφική και ασυγχώρητη παραβίαση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία» απευθύνει για ακόμα μία φορά προς τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με άρθρο της στην εφημερίδα «Sunday Express» η Τερέζα Μέι καλεί τους βουλευτές να πράξουν «αυτό που είναι σωστό για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα προκαλεί και χαρτοπόλεμο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αν οι βουλευτές είναι «απρόθυμοι» να αποδεχθούν μία τέτοια κατάληξη, συμπληρώνει η πρωθυπουργός απευθυνόμενη προς τους Brexiteers βουλευτές, τότε είναι πιθανή η ανατροπή του Brexit.
Η κ. Μέι τονίζει ότι η ψηφοφορία την Τρίτη είναι «η μεγαλύτερη και πιο σημαντική απόφαση που κάθε βουλευτής της γενιάς μας θα κληθεί να λάβει» και σημειώνει ότι είναι ώρα οι πολιτικοί να υλοποιήσουν την απόφαση των πολιτών.
«Εσείς, ο βρετανικός λαός, ψηφίσατε να φύγουμε (από την ΕΕ). Και μετά, στις γενικές εκλογές του 2017, το 80% υμών ψηφίσατε βουλευτές που κατέβηκαν με μανιφέστα υπέρ του σεβασμού αυτού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Έχετε επιδώσει τις οδηγίες σας. Τώρα είναι η δική μας σειρά να τις φέρουμε εις πέρας για εσάς», γράφει η Τερέζα Μέι.
Στο χαρτοπόλεμο που προκάλεσε το άρθρο της πρωθυπουργού, συμμετείχε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος όμως απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Observer ότι ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά από την ψηφοφορία της Τρίτης, εφόσον όπως αναμένεται η συμφωνία του Brexit καταψηφιστεί.
«Θα υποβάλουμε την πρόταση δυσπιστίας σε χρόνο που θα επιλέξουμε, αλλά μην ανησυχείτε, θα είναι σύντομα», απάντησε ο κ. Κόρμπιν στο επίμονο ερώτημα δημοσιογράφου του BBC το πρωί της Κυριακής.
Ο κ. Κόρμπιν απέφυγε επίσης να ξεκαθαρίσει αν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το κόμμα του θα στήριζε το Brexit ή την ακύρωση αυτού.
Σημείωσε πάντως ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πέρα από την 29η Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, οι «Sunday Times» αναφέρουν ότι ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Συντηρητικό, σχεδιάζουν να υποβάλουν πρόταση τροπολογίας η οποία θα ορίζει ότι πλέον το κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση θα μπορεί να καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του σώματος. Στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι να αποτραπεί ένα πιθανό «no-deal» στο Brexit.
Η «Sunday Telegraph», εξάλλου, αναφέρεται σε πρόθεση ορισμένων υπουργών να πιέσουν την πρωθυπουργό να αποδεχθεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, έτσι ώστε το Brexit να υλοποιηθεί πιθανώς με τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος.
Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο σερ Μπέρναρντ Τζένκιν δηλώνουν στην εφημερίδα ότι μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε αβέβαιο το μέλλον και τη συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος.
Παράλληλα, με άρθρο του στους «Sunday Times», ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών, σερ Τζον Μέιτζορ, καλεί την κ. Μέι να ανακαλέσει το Άρθρο 50. Όπως σημειώνει, θα ήταν «ηθικά κατακριτέα» η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Επίσης, περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές από 26 χώρες καλούν με επιστολή τους τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση υπέρ του Brexit.
Αντίθετα, ο τέως υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παροτρύνει μέσω της «Sunday Telegraph» τους βουλευτές να καταψηφίσουν την «κακή» συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να δείξουν ότι η Βρετανία «δεν εκφοβίζεται».