Οι “πατριώτες” και οι … “προδότες”

80

Στις ενημερώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του Λευκού Οίκου, τίθεται πολύ συχνά το θέμα των ελευθεριών των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.
Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θεωρούμε υποχρέωση μας να θέσουμε δημόσια θέματα που αφορούν τις παραβιάσεις των ελευθεριών των συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο.
Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχω υποβάλει και εγώ πολλές φορές ερωτήσεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Τούρκων και ξένων δημοσιογράφων.
Πολλές φορές. Έχω λάβει μέρος και σε “πύρινες” συζητήσεις για το μείζον αυτό ζήτημα. Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιτέθηκε με αυστηρό τόνο στον Ταγίπ Ερντογάν για τις διώξεις των δημοσιογράφων.
Έκανε μία πολύ σκληρή δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, που αφορούσε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Εκατοντάδες συνάδελφοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.
Πηγαίνοντας το πρωί στο ΔΝΤ για την ενημέρωση πληροφορήθηκα ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων Δημοσιογράφων, αποφάσισε να διαγράψει ή να επιπλήξει συναδέλφους, οι οποίοι υποστήριξαν το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση. Δεν ήμουν υποστηρικτής του “ΝΑΙ”, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όσοι συνάδελφοι τάχθηκαν εναντίον του “ΟΧΙ” διέπραξαν κάποιο έγκλημα.
Εξέφρασαν ΜΟΝΟ τη γνώμη τους και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι μαλακίες. Με τη …”λογική” του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ πρέπει να διαγραφούν και όσοι υποστήριξαν το “ΟΧΙ”.
Ποια είναι η ΕΣΗΕΑ που θα αποφασίσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.  Δεν δικαιούται το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να χωρίζει τους δημοσιογράφους σε “πατριώτες” και “προδότες”. Αποχωρώντας από την ενημέρωση του ΔΝΤ, αυθόρμητα συνέχισα επί της 19ης οδού, για να πάω -όπως κάνω σχεδόν καθημερινά- στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνω ότι όταν έκλεισε η ΕΡΤ υπέβαλα ερώτηση και στην τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Ούτε η κ. Ψάκι, ούτε ο κ. Ράις καταδίκασαν τότε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ερώτηση όμως ΕΠΡΕΠΕ να γίνει.
Πριν φτάσω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκανα στροφή και προτίμησα να πάω στη Γερουσία… Η Ελλάδα έχει αρκετά προβλήματα, σκέφθηκα. Δεν είχα την …τύχη να είμαι μέλος του συνδικαλιστικού αυτού οργάνου. Αρχικά με απέρριψαν επειδή τότε δεν δέχονταν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, όταν αρνήθηκα να υποβληθώ σε εξετάσεις για το πως …γράφεται μία είδηση, μου πρότειναν να δώσω μία λευκή σελίδα. Πάλι αρνήθηκα. Ντροπής πράγματα… Δεν είμαι μέλος…
‘Έτσι, δεν έχω τα οφέλη που έχουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, όπως είναι η πρώτης τάξης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μου αρκεί και το ΙΚΑ και παράπονο δεν έχω… Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ έσφαλλε… Και πρέπει να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφασή του.
 
Μιχάλης Ιγνατίου – www.mignatiou.com
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ: Διαγραφές και επιπλήξεις ήταν η απάντηση της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους μέλη της για τον τρόπο κάλυψης την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης επιβάλλεται: – Ποινή διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ 18 μηνών στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη – Ποινή διαγραφής ενός έτους στον Άρη Πορτοσάλτε. – Ποινή διαγραφής έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) – Επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας για τους Όλγα Τρέμη – η οποία παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης πριν λίγες ημέρες-, Μανώλη Καψή, Μαρία Σαράφογλου και Μαρία Χούκλη – Αθωώθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι διαγραφές και επιπλήξεις προκαλούν σάλο καθώς ουσιαστικά «ποινικοποιείται» η γνώμη που έχει κάθε δημοσιογράφος και η ελεύθερη έκφραση του ιδίου και του μέσου.
Και δημιουργεί προηγούμενο για μελλοντικές διώξεις δημοσιογράφων από το Πειθαρχικό όργανο του συνδικαλιστικού τους οργάνου απλά και μόνο γιατί εξέφρασαν την άποψή τους.
Μαλέλης: Δεν θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών «Από ότι μαθαίνω το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και για καθαρά πολιτικούς λόγους, να με διαγράψει προσωρινά από το σωματείο μας.
Ο λόγος ότι ο ΣΚΑΙ στον οποίο είμαι διευθυντής ειδήσεων πήρε θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Θεωρώ την απόφαση της πλειοψηφίας: – Αντιδημοκρατική που μοναδικό στόχο έχει το χτύπημα της ελευθεροτυπίας – Επικίνδυνη γιατί ανοίγει τον δρόμο σε καθεστωτικές λογικές ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. – Μεροληπτική γιατί δεν εκλήθη κανείς που υπερασπιζόταν το ΟΧΙ, ακόμη και από αυτούς που κατηγορούσαν συναδέλφους τους σαν γερμανοτσολιάδες. – Αυταρχική αφού κάνοντας επίδειξη δύναμης στέλνει μηνύματα στους δημοσιογράφους – Διχαστική αφού δημιουργεί ρήγμα στην ενότητα των δημοσιογράφων σε μία περίοδο που κινδυνεύουν άμεσα τα δικαιώματα τους. – Εμπαθής και κατευθυνόμενη αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού.
Είναι σαφές ότι χωρίς ταλαντεύσεις θα συνεχίσω τον αγώνα μου για πλουραλιστική ενημέρωση και θα πολεμήσω τους επίδοξους μιμητές του Ερντογάν .
Eπίσης θα συνεχίσω την αποκάλυψη όλων αυτών των κύκλων που πούλησαν ψεύτικες ελπίδες και δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό για μια καλύτερη ζωή .
Όσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν».
Σταμάτης Μαλέλης
 
Ο Αρης Πορτοσάλτε σχολίασε για την απόφαση: “Όμως, όσοι δημοσιογράφοι εκφράστηκαν υπέρ του “ΟΧΙ”, όπως έχουν το δικαίωμα φυσικά, επιτέλεσαν αγωνιστικό καθήκον για το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ… Προφανώς συνεχίζω να σχολιάζω και να εκφράζω άποψη, χωρίς προέγκριση από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Ευχαριστώ πολύ για την ηθική σας συμπαράσταση”