Μεγάλοι εγχώριοι παίκτες όπως η ΜΕΤΚΑ ΕΝG και η Τέρνα Ενεργειακή προχωρούν σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια εντός κι εκτός συνόρων. Παράλληλα, ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Enel, η Iberdrola, η Total-Eren ενισχύουν το χαρ. Οι ΑΠΕ είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής οικονομίας που επικρατεί μεγάλη κινητικότητα τόσο από επενδυτές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι λόγω του country risk, όσο και από νέες εισόδους πανίσχυρων ομίλων διεθνώς, καθώς παραμένει μια ευρωπαϊκή αγορά που οι ταρίφες για τα έργα παραμένουν ακόμη υψηλές.
Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν προέρχεται μόνο από τις παραδοσιακές εταιρείες παραγωγής ενέργειας ενώ το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι επαφές από αμερικανικές εταιρείες που επιδιώκουν διείσδυση στην ελληνική αγορά, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και fund ακόμη και εταιρείες από το Αbu Dhabi, οι οποίες επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και οργώνουν την Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ή στήνοντας δικά τους γραφεία. Yπολογίζεται ότι η αξία των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2020.
Στη μάχη και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
Ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν, ισχυρό ενδιαφέρον συγκαταλέγεται –μεταξύ άλλων – και ο ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγικής Statoil. Η εταιρεία η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Equinor, έχει αναπτύξει τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ