Στη Μερσίνη επέστρεψε το Γιαβούζ από τα ανοικτά της Καρπασίας

101

Στα παράλια της Μερσίνης φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί το Γιαβουζ μετά την πολλών βδομάδων παραμονή του ανοικτά της Καρπασίας όπου διεξήγαγε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε πριν από λίγο στο Οmega και την εκπομπή Ενημέρωση Τώρα o Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί  των Τούρκων ήταν όπως το Γιαβούζ  πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή της Καρπασίας ως και τις  30 Σεπτεμβρίου. Το Γιαβούζ είχε την βοήθεια  τριών υποστηρικτικών πλοίων τα όποια έχουν επίσης αποχωρήσει.

Το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος βρισκόταν από τις αρχές Ιουλίου στην θαλάσσια περιοχή νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, με την παρουσία του να είχε ανέβασει το προηγούμενο διάστημα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με την επίσημη τουρκική εκδοχή πιθανώς να ολοκλήρωσε την πρώτη του γεώτρηση και να ακολουθεί την επόμενη του με νέα αποστολή στην Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, παρόλο που το Γιαβούζ αποχώρησε, το Μπαρμπαρός παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, όπως επίσης και το τουρκικό γεωτρύπανο  ο Πορθητής όπου ξεκίνησε νέο γύρο γεωτρήσεων δυτικά της Πάφου.