Αποχωρούν και επίσημα οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

117

Signing the Climate Agreement in Paris

Η ΕΕ είναι έτοιμη «να ενισχύσει τη συνεργασία της» με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τα θεμέλια της οποίας είναι στέρεα παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δράση υπέρ του Κλίματος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

«Η Συμφωνία του Παρισιού έχει στέρεα θεμέλια και είναι εδώ για να μείνει. Η ΕΕ, με τους εταίρους μας, είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις πλευρές προκειμένου να τη θέσει σε εφαρμογή», επεσήμανε ο Κανιέτε στο Twitter μία ημέρα αφού η Ουάσινγκτον επισημοποίησε την απόσυρσή της από τη Συμφωνία.

Ο Ισπανός επίτροπος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τις οντότητες στις ΗΠΑ που παραμένουν δεσμευμένες σε μια φιλόδοξη δράση υπέρ του κλίματος». Με τον όρο «ενδιαφερόμενες πλευρές» ο Κανιέτε εννοεί τις αμερικανικές πόλεις και πολιτείες που είναι πεπεισμένες για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Κίνα και Ρωσία

Από την πλευρά της η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση της Ουάσινγκτον.

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και να συμβάλουν περισσότερο στη διαδικασία της συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συνεργάζονται», υπογράμμισε.

Και η Ρωσία εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα σε αυτή.

«Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, προφανώς την υπονομεύει δραματικά, διότι πρόκειται για μία χώρα με σημαντικό ποσοστό εκπομπής ρύπων και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συζητήσουμε μια συμφωνία για το κλίμα χωρίς τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ΟΠΕΚ στηρίζει τη συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο επεσήμανε χθες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στηρίζει πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Ο ΟΠΕΚ είναι απολύτως δεσμευμένος στη Συμφωνία του Παρισιού», τόνισε ο Μπαρκίντο.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Δευτέρα επισήμως τον ΟΗΕ για την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφαση την οποία είχε λάβει το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 197 χώρες, περιλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Με την κίνηση αυτή ξεκινά η διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συμφωνία αυτήν.

Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε χθες θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Τραμπ διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

«Χτυπημένοι» από την κλιματική κρίση, οι Γερμανοί Συντηρητικοί στοχεύουν τώρα στο Πράσινο Κόμμα

     

Τα γερμανικά συντηρητικά κόμματα (CSU/CSU) αισθάνονται τώρα τις εκλογικές συνέπειες από τον παραγκωνισμό της κλιματικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο, με το επίκεντρο τους να είναι πλέον το παραδοσιακό Πράσινο κόμμα, αναλυτής ανέφερε στη EURACTIV.de.

«Η κλιματική κρίση έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα της πολιτικής και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Τα υπόλοιπα κόμματα συνειδητοποιούν ότι οι πλατφόρμες προγραμματισμού τους για περιβαλλοντικά θέματα είναι πενιχρές. Αυτά τα ζητήματα τα είχαν αφήσει για πολύ καιρό στους Πράσινους και αυτό τους βλάπτει στην κάλπη, ειδικά μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων», δήλωσε ο Arne Jungjohann, πολιτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας του Πράσινου Κόμματος Γερμανίας.

Ο Markus Söder, ηγέτης του αδελφικού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), προειδοποίησε το CDU/CSU να μην επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον σημαντικότερο πολιτικό αντίπαλό τους. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», είπε ότι οι κύριοι ανταγωνιστές είναι τώρα οι Πράσινοι.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτούς. Παρόλο που οι Πράσινοι εξακολουθούν να είναι ένα μονοθεματικό κόμμα, πρόκειται να αντικαταστήσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως το κορυφαίο κόμμα στα αριστερά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι οι κύριοι ανταγωνιστές στον αγώνα για την καγκελαρία. «Γι ‘αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πιο στοχευμένο τρόπο», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Söder ακολούθησε μετά την ομιλία του αντιπροέδρου του CSU, Manfred Weber ενώπιον της συνδιάσκεψης του CSU στο Μόναχο, η οποία έλαβε χώρα στις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη δήλωση, περιέγραψε επίσης μια συναίνεση μεταξύ των συντηρητικών και των Πρασίνων – ή του λεγόμενου «μαύρο-πράσινου συνασπισμού» – ως μια καλή, ρεαλιστική επιλογή για το μέλλον. «Όταν συζητάμε τις επόμενες προοπτικές για τις πλειοψηφίες του Βερολίνου, είναι σαφές ότι ο μαύρο-πράσινος συνασπισμός είναι μία από τις επιλογές στο τραπέζι», δήλωσε ο Weber.

The Capitals

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ο αναλυτής δήλωσε ότι η εκλογική επιτυχία των Πρασίνων τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη διάθεση μιας εποχής (zeitgeist). Ο Jungjohann είπε ότι, ως αντίδραση στην απόδοση των Πρασίνων, τα άλλα κόμματα απαντούν με διάφορους τρόπους.

«Ο ηγέτης του κόμματος του CSU, Söder έχει προσδιορίσει τους Πράσινους ως τον κύριο ανταγωνιστή. Απαιτεί το κόμμα του να αναλάβει τον ανταγωνισμό με τους Πράσινους και να εκσυγχρονίσει την πλατφόρμα του κόμματος για θέματα ενέργειας, κλίματος και κινητικότητας».

Ανέφερε επίσης δείκτες που υποστηρίζουν αυτήν την παρατήρηση: «Η απαίτηση για ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, οι αναγγελίες κρατικών πρωτοβουλιών, όπως η νομοθεσία για το κλίμα και ο νόμος περί ποδηλάτων για τη Βαυαρία, κάτι που έχει περάσει μόνο η πόλη-κράτος του Βερολίνου».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Söder έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή για τον εκσυγχρονισμό του CSU και υποστηρίζεται από την ηγεσία του κόμματος, κάτι που δεν συμβαίνει με το CDU.

«Το συντηρητικό αδελφικό κόμμα CDU εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει τη σωστή απάντηση. Ενώ η αρχηγός του κόμματος Annegret Kramp-Karrenbauer ευνοεί μια πιο σύγχρονη, φιλοπεριβαλλοντική πορεία για το κόμμα, οι ισχυρές πτέρυγες του CDU αντιτίθενται έντονα σε έναν τέτοιο εκσυγχρονισμό. Είναι ευρέως ανοικτό ποιος θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα».

Η EURACTIV.de σχολίασε ότι από τις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου, οι Γερμανοί Πράσινοι κερδίζουν έδαφος εν μέσω της συνεχιζόμενης δυσαρέσκειας στη χώρα με το σημερινό Μεγάλο Συνασπισμό (ή το αποκαλούμενο «GroKo») μεταξύ του CDU / CDU και του SPD, ενώ ήδη έχουν καταστήσει το SPD ως τον κύριο αντίπαλο των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου), το CDU / CSU έφτασε στο 27%, οι Πράσινοι στο 18%, το SPD στο 16%, η ακροδεξιά από το AfD στο 15%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά (Die Linke) ανέρχονται στο 9%.