Η οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ στη μετά Covid εποχή

116

Του Mohamed A. El- Erian

Τι ισχύει για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας; Ως έχει, η πιο πιθανή απάντηση, δυστυχώς, είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη, επιδείνωση της ανισότητας, στρεβλωμένες αγορές και αυξανόμενοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι προκαθορισμένο. Με έγκαιρες αλλαγές στο πρότυπο πολιτικής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να θέσουν τις βάσεις για μια πιο δυναμική, χωρίς αποκλεισμούς και πιο ανθεκτική οικονομία. Εδώ, οι ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχουν σημαντικό ηγετικό ρόλο. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση και τη διάθεση των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων. Ως κυρίαρχος παίκτης στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το G7 και το G20, μπορούν να οδηγήσουν- ή να υπονομεύσουν- τον παγκόσμιο συντονισμό πολιτικής.

Από την πλευρά της, η Fed πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς παρεμβαίνει στις αγορές. Επεκτείνοντας συνεχώς τόσο την κλίμακα όσο και την εμβέλεια των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, αφαιρεί από την αγορά την ικανότητά της να τιμολογεί και να κατανέμει τους πόρους κατάλληλα. Εάν δεν είναι προσεκτική, η Fed θα μπορούσε να καταλήξει κατά λάθος να τραβήξει το χαλί κάτω από το ισχυρό σύστημα που βασίζεται στην αγορά της Αμερικής, ενισχύοντας εταιρείες που αποδυναμώνουν την παραγωγικότητα και μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν την παγκόσμια οικονομική ηγεσία της χώρας τους, αναζωογονώντας πολυμερείς συζητήσεις πολιτικής και βελτιώνοντας τη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Για τον σκοπό αυτόν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναβιώσουν τις ήδη σε καθυστέρηση προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης της εκπροσώπησης με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα και την προσπάθεια αύξησης των πόρων του Ταμείου. Άλλες χώρες δεν πρέπει να υποτιμούν τη σημασία αυτών των αλλαγών για τη δική τους οικονομία. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι μια οικονομία, είναι πιθανό να επηρεαστεί από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις διακυμάνσεις της νομισματικής πολιτικής. Με την κρίση Covid- 19 είναι επείγον να υπάρχει χρηστό παράδειγμα οικονομικής πολιτικής. H πρόκληση για άλλες χώρες τώρα είναι να μειώσουν το ρίσκο κάνοντας ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ανάπτυξη και ένα πιο δίκαιο διεθνές σύστημα.

*επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, της μητρικής της PIMCO όπου διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος, πρώην πρόεδρος του Global Development Council  του Μπάρακ Ομπάμα, πρόεδρος του Queens’ College, Cambridge University και υψηλόβαθμος σύμβουλος της Gramercy