Έγγραφο έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας περιγράφει μέτρα που μπορούν να ληφθούν από την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον για να μειωθεί το μεγάλο φορτίο του χρέους και το δημοσιεύει η Wall Street Journal. Οι εμπιστευτικές προτάσεις που καταρτίζει το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 1/5 το 2060. Αυτό που προτείνει το έγγραφο είναι να διευκολυνθεί το χρέος της Ελλάδας, με επιμήκυνση ωριμάνσεων και «κλείδωμα» επιτοκίων σε μερικά από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι αθροιστικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών το 2060 θα μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Μια επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον Μάιο προβλέπει το χρέος προς το ΑΕΠ 104,9% το 2060, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης. «Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που δόθηκε στον Μηχανισμό Σταθερότητας στις 25 Μαΐου να εργαστεί για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM. Όπως ανέφερε, ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένουν την υποστήριξη των ΥΠΟΙΚ.
Τα μέτρα που περιγράφονται θα εφαρμοστούν από τώρα μέχρι το τέλος του πακέτου διάσωσης στα μέσα του 2018. Τον Μάιο, οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο να φέρουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που θα περιελάμβανε επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα μακροπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των προθεσμιών λήξης, αλλά όχι μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους εάν είναι απαραίτητο, θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ που δημοσιεύονται αυτό τον μήνα.
Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεσh για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης και την παροχή νέων δανείων. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης -υπό την Γερμανία και την Ολλανδία- θέτουν την συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουν σε νέα δάνεια. Το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους με την Ευρωζώνη να δείχνει μέχρι στιγμής πρόθυμη να την χορηγήσει και αξιωματούχους να λένε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα είναι από μόνα τους επαρκή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου.
Τα τρία πακέτα μέτρων
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρία πακέτα βραχυπρόθεσμων μέτρων, με το πιο αποτελεσματικό να κλειδώνει το επιτόκιο της Ελλάδας σε ορισμένα τρέχοντα μελλοντικά δάνεια, θωρακίζοντας την χώρα από την καταβολή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον. Παράλληλα, προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης. Πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.