Τουρκική απειλή για ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής

140

Αποφασισμένη να προβεί σε περαιτέρω δράσεις αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου εμφανίζεται η Άγκυρα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων.

Την είδηση είδηση μετέδωσε μέσω Twitter το δίκτυο TRT Haber χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Σημειώνεται ότι χθες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των οκτώ ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται το εξής:

H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας ασύλου.

Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ζητάει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, αλλά το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου. Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες – για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων – και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει εξάμηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Ήδη από την Πέμπτη η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση του Αρείου Πάγου και τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «σκάνδαλο» και το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. να αναφέρει ότι «με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος». «Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά», καταλήγει η ανακοίνωση.