Φόβους για το κίνδυνο ελληνικού «ατυχήματος» εκφράζουν οι επενδυτές, εν όψει των πληρωμών του καλοκαιριού, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – θεσμών.
Η κύρια ανησυχία των επενδυτών συνίσταται στη μη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τις αρχές του Ιουλίου, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ομόλογα, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Υπάρχει μία μικρή ανησυχία, αλλά αναμένουμε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά» τονίζει ο διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest. «Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» σπεύδει να προσθέσει.
Ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας, είναι η πορεία του κόστους ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDs), το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά. Στα ύψη βρίσκονται, και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 2ετές ομόλογο να κυμαίνεται κοντά στο 10% και το 10ετές ομόλογο κοντά στο 8%. H διένεξη ΔΝΤ – Σόιμπλε δεν θα κρατήσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, γράφει η FAZ
Η νέα έκθεση των οικονομολόγων του ΔΝΤ αποδεικνύει ότι οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένουν τόσο μεγάλες όσο και πριν. Για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι όμως αυτό καθοριστικό. Όπως μέχρι τώρα, το Ταμείο θα αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια όχι με οικονομικά, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Χωρίς τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μετόχου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Ταμείο δεν θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα. Kαι εκεί όπου το ΔΝΤ προσέτρεχε ευχαρίστως προς βοήθεια των Ευρωπαίων (μεταξύ άλλων και του Βερολίνου) στην ευρωκρίση δεν μπορεί τώρα να το κάνει, αντιπαρερχόμενο τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρεί ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.
Σε αυτές τις προτεραιότητες σίγουρα δεν ανήκει η Ελλάδα. Αυτό το αναγνώρισε και ο (Γερμανός) υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε μέχρι τώρα ευχαρίστως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι τρόπον τινά ειλημμένη απόφαση του Eurogroup και επομένως αμετάκλητη. Tώρα προαναγγέλλει ότι χωρίς το ΔΝΤ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει τελειώσει. Αυτό ακόμα δεν σημαίνει πολλά. Δύσκολα μπορεί όμως κανείς να φανταστεί ότι αυτή η διένεξη θα κρατήσει έως τις γερμανικές εθνικές εκλογές, καταλήγει η FAZ.