Stratfor: Γιατί η στάση του ΔΝΤ εξυπηρετεί τη Γερμανία

184

Η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εκτιμά το Stratfor, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως παραμένουν σημαντικά ζητήματα άλυτα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, στις 22 Φεβρουαρίου, μετά από μια συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Το πιο σημαντικό σύμφωνα με το Stratfor, είναι πως επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια διαγραφή χρέους, αλλά μια αναδιάρθρωση.

Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εντελώς νέα, επισημαίνει το think-tank. Στο παρελθόν, ο οργανισμός είχε προτείνει να υπάρξει moratorium στις πληρωμές του ελληνικού χρέους ως το 2040. Είχε προτείνει επίσης την επιμήκυνση των ωριμάνσεων ως το 2080 και την μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά. Αλλά ο οργανισμός επέμενε πάντοτε πως δεν θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το χρέος της Ελλάδας να γίνει βιώσιμο. Η προθυμία της Λαγκάρντ να καθυστερήσει τέτοιες αποφάσεις μέχρι την επόμενη χρονιά δείχνει πως το ΔΝΤ μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς να έχει συγκροτηθεί ένα σχέδιο για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, υποστηρίζει το Stratfor. Το Βερολίνο υποσχέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά η Γερμανία θα διεξάγει εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο και το Βερολίνο δεν θέλει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στο ελληνικό χρέος πριν την ψήφο. Την ίδια στιγμή, η κα. Μέρκελ πιθανότατα θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας, κάτι που δείχνει πως το Βερολίνο ενδιαφέρεται για μια προσωρινή συμφωνία με την Αθήνα.

Το Stratfor επισημαίνει ότι παρά τη συμφωνία για επιστροφή της τρόικα στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εισάγει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές πρέπει να αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα λάβει νέες δόσεις. Η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με σημαντικές αποπληρωμές χρέους ως τον Ιούλιο, το οποίο σημαίνει πως και τα δύο μέρη έχουν ακόμα χρόνο να επεξεργαστούν αυτές τις περιπλοκές. «Η πρόσφατη αλλαγή στον τόνο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ε.Ε., την Γερμανία και το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Αλλά με πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις να περιμένουν την Αθήνα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για την επιστροφή των προστριβών και της αβεβαιότητας» προειδοποιεί το άρθρο.