Ο αντεθνικός ρόλος της γραφειοκρατίας

224

Οι διάφοροι έμποροι πατριωτισμού και άλλων εθνικολαϊκιστικών παμφόλυγων, καλά θα κάνουν να εξετάσουν τι κοστίζει στη χώρα το πελατειακό, γραφειοκρατικό κράτος.

Του Αθανασίου  Χ. Παπανδρόπουλου

Ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ αμφότεροι έχουν απέναντί τους δύο αρκετά συγγενικές γραφειοκρατίες,Οθωμανό-κεμαλική η μία,πελατειακό-κομματική η άλλη, δεν τις διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο. Στην Τουρκία του ανύπαρκτου κράτους δικαίου, ο πρόεδρος της, αυταρχικός ισλαμιστής, μπορεί και κάνει σχεδόν ότι θέλει χωρίς να αποδίδει πολλούς λογαριασμούς.Με το ετσι θέλω συνεπώς ,άρχισε να υποκαθιστά το κεμαλικό γραφειοκρατικό μόρφωμα,μετο αντίστοιχο ισλαμικό δικό του,γεμίζοντας τις φυλακές. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, αν και ηγείται ενός πρωθυπουργικοκεντρικού συστήματος, δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες.  

Οι όποιες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσονται, σε σχέση με τις αντίστοιχες Ερντογάν, σ΄ένα διαφορετικό πλαίσιο, που ορίζεται από τη δημοκρατική συνταγματική τους τάξη, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, τον οποίον η Τουρκία σήμερα απορρίπτει.

Υπό παρόμοιες συνθήκες, στον ανταγωνισμό των γραφειοκρατιών, η τουρκική είναι πολύ πιο αποτελεσματική γιατί στην ουσία κινείται υπό αυταρχικές συνθήκες.Τις οποίες οποίος διανοηθεί να αγνοήσει,τον περιμένει η μαρμάγκα.Ως εκ τούτου στη γείτονα βρέχει επενδύσεις γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ταχύτατες.Ο ξένος επενδυτής πληρώνει κάτι παραπάνω αλλά δεν υφίσταται εξευτελισμούς και ταλαιπωρίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που στην γειτονική μας χώρα τα 20 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα έγιναν 9 φορές περισσότερες ξένες επενδύσεις απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.Ιδιαιτερα δε στην αμυντική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD, που καταγράφει τις ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό του ΟΗΕ, την εικοσαετία 1999-2019 στη γείτονα πραγματοποιήθηκαν αθροιστικά περί τα 260 δισ. δολλάρια επενδύσεις. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα προσέλκυσε μετά βίας 32 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 10 δις. είναι ακόμα θεωρητικά.Αναμένουν εγκρίσεις και άλλα παρόμοια,που μόνον γέλιο προκαλούν σε όσους έχουν την αίσθηση του χιούμορ.Κατά τα λοιπά η αμυντική μας βιομηχανία,από χρόνια τώρα κοιμάται τον ύπνο του …δικαίου!!

Με βάση, λοιπόν,  τα απλά νούμερα που προηγούνται, θα παρακαλούσαμε τους διάφορους πατριδοκάπηλους και άλλους εθναμύντορες , να πουλάνε αλλού τις κορώνες τους. Εν ολίγοις να μην μας … σκοτίζουν.