Διάλογος, αλλά χωρίς απειλές

173
Διάλογος, αλλά χωρίς απειλές

Οι τελευταίες τοποθετήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να προσπαθεί να φέρει Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι αρκούντως ξεκάθαρος:

• Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο CNN πως έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία: «Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες».

• Η Αθήνα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν μπορεί να ανεχθεί «τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας».

• Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, (δηλώσεις στον Σκάι) αφού σημείωσε ότι η Αθήνα είναι πάντα ταγμένη στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου πρόσθεσε: «Διάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων και υπό καθεστώς εκβιασμού».

Ανάλογη είναι και προσέγγιση που έχει κατά καιρούς εκφράσει η Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό. Διαμηνύοντας στους κομιστές προτάσεων για επανέναρξη συνομιλιών πως εφόσον συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορεί να αναμένει κάποιος ότι μπορεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Ο πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε: «Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό είναι που είχε αποφασίσει, ήδη από πέρυσι, το Εθνικό Συμβούλιο».

Στις ίδιες δηλώσεις ο Α. Μαυρογιάννης σχολίασε και τον τρόπο που προσπαθεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο:

• Πρώτον, επιχειρείται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μια διαχειριστική προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε αποτρεπτική ικανότητα της Ευρώπης,

• Δεύτερον, η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και στο τέλος λειτουργεί υποβοηθητικά για την Τουρκία.

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι η Γερμανία (όχι μόνο υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας της ΕΕ) θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία. Κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα για τα οποία γίνεται λόγος σχετίζονται με τη δράση της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και όχι με τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΕΕ σ’ ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, εκείνο που είναι ξεκάθαρο –είτε δηλώνεται είτε όχι– είναι ο έντονος προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στις δηλώσεις του επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλέον ένας ευρύτερος προβληματισμός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των κρατών-μελών, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις ομαλές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια δύναμη που έχει στόχο τον αναθεωρητισμό και χρησιμοποιεί την πολεμική βία, για να τον επιβάλει (Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Τσεχία, κ.λπ.).

Θα επιμένει σε μέτρα 

Αναγκαία θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία την υιοθέτηση μιας πιο αποφασιστικής στάσης από την ΕΕ, μέσα από την επιβολή περαιτέρω μέτρων, τα οποία θα ανακόπτουν την επιθετική στάση της Τουρκίας. Αυτό περιμένει και σε αυτό θα επιμείνει η Κύπρος στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι στον Alpha», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κύπρου για μια πιο αποφασιστική και δυναμική στάση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ δρομολογούνται όπως είπε ο κ. Σεντώνας διάφορες επαφές της χώρας μας με άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Πηγή ; philenews.com