Όπλα πολιτικής βαρύτητας για την Κυπριακή Δημοκρατία

182
Όπλα πολιτικής βαρύτητας για την Κυπριακή Δημοκρατία

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε πως «αυτό το βήμα ενισχύει τη σχέση για την ασφάλεια που έχουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξάνει την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ είπε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια συνεχίζει να αναπτύσσεται. Χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο, και ένα παράγοντα κλειδί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και όπως σημείωσε «είναι σε αυτό το πλαίσιο που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αποφασιστικότητα του ΥΠΕΞ Πομπέο για την άρση για ένα χρόνο του εμπάργκο που αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς ως κάτι που είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η Τζ. Γκάρμπερ είπε πως η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ εδώ και μήνες στο θέμα αυτό είναι συνέπεια του αυξανόμενου συνεταιρισμού της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ασφάλειας και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος.

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός εταίρος και προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων για προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μια από τις επίμαχες πτυχές του όλου θέματος είναι οι όροι που βάζουν οι Αμερικανοί σε σχέση με τον τερματισμό ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί προχώρησαν στην απόφασή τους για μερική άρση του εμπάργκο παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά πλοία συνεχίζουν να ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια. Επί του παρόντος, όπως είπε και η Τζούντιθ Γκάρμπερ «οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα» δηλαδή να αρνείται πρόσβαση σε ρωσικά πλοία. Μέχρι στιγμής η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Τα άλλα βήματα για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσεις είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία.

Αντίμετρα με… αμερικανικά (lethal) όπλα, απειλεί η Τουρκία 

Η Ουάσιγκτον είχε από το βράδυ της Τρίτης ενημερώσει την Άγκυρα για την απόφασή της να προχωρήσει σε μερική άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα η αμερικανική πλευρά φρόντισε να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η εν λόγω απόφαση δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο τίποτε από αυτά δεν διαφοροποίησαν την αντίδραση της Άγκυρας αλλά και του κατοχικού καθεστώτος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε τις ΗΠΑ πως αν δεν αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο τότε η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα θέτοντας υπό εγγύηση την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Εν ολίγοις η Τουρκία διαμηνύει πως θα απαντήσει με αντίμετρα κάνοντας χρήση των αμερικανικών όπλων που έχει στη διάθεσή της. Γιατί ως γνωστόν, ο κατοχικός στρατός είναι εξοπλισμένος και με αμερικανικό οπλισμό.  Η απόφαση των ΗΠΑ αφορά μη-φονικά όπλα (non-lethal weapons) ενώ ο τουρκικός στρατός έχει στην κατοχή πληθώρα φονικών όπλων (lethal weapons) κατασκευασμένα στην Αμερική.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην ‘Ε/κ διοίκηση Κύπρου αγνοεί την ισότητα και τη ισορροπία μεταξύ των ‘δύο λαών’ το νησί”. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, η έγκριση από τις ΗΠΑ μιας τέτοιας απόφασης η οποία δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας”.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διαμαρτυρήθηκε στην πρέσβη των ΗΠΑ, Τζούντι Γκάρμπερ, για την απόφαση των ΗΠΑ. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τζ. Γκάρμπερ, η οποία και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης αμυντικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 ώς την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε στην κ. Γκάρμπερ ότι η απόφαση η οποία λήφθηκε από τις ΗΠΑ δεν θα ενθαρρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο και δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός της τράπεζας διαπραγματεύσεων και, όπως αναφέρεται, υπογράμμισε το λανθασμένο αυτής της απόφασης. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμβολή στις προσπάθειες εξοπλισμού στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά η βοήθεια για το διάλογο και τη συμφιλίωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Κατά της απόφασης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο τάχθηκαν με δηλώσεις τους στα κατεχόμενα και οι Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Ερσίν Τατάρ (λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) είπε πως η άρση του εμπάργκο “θα αυξήσει την αδιαλλαξία των Ε/κ” ενώ θα είναι επικερδής για την Αμερική. Χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη και επεσήμανε πως δεν αρμόζει σε ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ “σε μια περίοδο που οι προκλήσεις Ελλήνων και Ε/κ στην περιοχή αυξάνονται”, όπως ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά του ο Κ. Οζερσάι (λεγόμενος «υπ. εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος) είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, και πως η απόφαση που ανακοινώθηκε είναι απογοητευτική σε σχέση με τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ανδρέας Πιμπίσιης

Ερωτηματικά από αντιπολίτευση

Ποικίλες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση να θέτει σειρά ερωτημάτων προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης, την οποία το ΑΚΕΛ κατηγορεί ότι έχει παραδώσει τα κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Το ΑΚΕΛ ζητά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού να απαντήσει αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τις σχέσεις με άλλα κράτη.

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως «η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλη χώρα» και τονίζει πως «όταν αναπτύσσεις την εξωτερική σου πολιτική με ειλικρίνεια και ξεκάθαρη στόχευση δεν χρειάζεται να μπεις στο δίλημμα ή τον έναν ή τον άλλο».

Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως «επί της ουσίας η απόφαση δεν οδηγεί στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς ούτε σε εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων». Αναφέρει ότι «πρόκειται για μια απόφαση με πολιτικές διαστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν».

Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς καμιά στρατιωτική σημασία. Το ΕΛΑΜ υποδεικνύει πως «δεν τρέφει αυταπάτες και ούτε αναμένει από κάποιον άλλο να έρθει να μας σώσει». Η ΔΗΠΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση στέλνει πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα.

Ανδρέας Πιμπίσιης 

Πηγή : philenews.gr