Σαρλ Μισέλ: «Καρότο και μαστίγιο» για την Τουρκία

193

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων προς την Αθήνα.

Η Ε.Ε. θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου — τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».

Ο Μισέλ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

O ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας.
«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.

«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.

«Εκτός εαυτού» ο Τσαβούσογλου με τον Μακρόν: «Έχει γίνει υστερικός»!

tsavousoglou-toyrkiki-simaia

 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιδεικνύει «υστερική» συμπεριφορά στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει γίνει «υστερικός» λόγω των εξελίξεων στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία και της διένεξης για τα όρια των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι ότι στη Λιβύη υποστηριζει πολιτικά τον Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της εδρεύουσας στην Τρίπολη κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού προηγουμένως του προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές. Το Παρίσι το αρνείται.

«Στη Λιβύη (η Γαλλία) υποστήριξε τον πραξικοπηματία Χάφταρ και έκανε μεγάλο λάθος», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Τα πράγματα άλλαξαν, οι ισορροπίες μετατοπίστηκαν, ο Χάφταρ ηττήθηκε και ο Μακρόν έγινε υστερικός».

Η Τουρκία και η Γαλλία έφθασαν επίσης σχεδόν στα όρια της σύγκρουσης τον Ιούνιο όταν ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να επιθεωρήσει ένα τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία ανέκοψε τις ελπίδες της Γαλλίας ότι ο Χάφταρ θα καταλάμβανε την πρωτεύουσα της Λιβύης, προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας η οποία απέκρουσε την επίθεση του Χάφταρ τον Ιούνιο.

«Με εκείνη την υστερία, δεν ήξερε τι να κάνει. Ακριβώς έπειτα από αυτό, είπε πως τα πλοία μας είχαν παρενοχλήσει τα πλοία τους στην ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν μπόρεσε να το τεκμηριώσει και εξευτελίστηκε».

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη πως η Γαλλία είναι η χώρα που εξωθεί πιο πολύ την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε το Παρίσι να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

«Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υστερική συμπεριφορά εκ μέρους της Γαλλίας, τους κάνει να φαίνονται γελοίοι. Είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.