Το ΕΚ ζητά κυρώσεις κατά του Lukashenko και των επίδοξων δολοφόνων του Navalny

257

Οι ευρωβουλευτές ζητούν νέες προεδρικές εκλογές στην Λευκορωσία και προτρέπουν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο Lukashenko και τους υπεύθυνους για τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny.

Η κατάσταση στην Λευκορωσία

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα των «λεγόμενων προεδρικών εκλογών» της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων». Όταν λήξει η θητεία του εν ενεργεία απολυταρχικού ηγέτη Alexander Lukashenko στις 5 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το πρόσφατα συσταθέν Συντονιστικό Συμβούλιο ως «ως προσωρινή εκπροσώπηση του λαού που απαιτεί δημοκρατική αλλαγή στη Λευκορωσία», το οποίο είναι το ανοικτό σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επαναλαμβάνουν, στο πλαίσιο αυτό, τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο δυνατόν υπό διεθνή εποπτεία.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά ενός βίαιου καθεστώτος και των ηγετών του

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Lukashenko και καλούν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Καταδικάζουν ακόμη απερίφραστα τις μαζικές συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, απεργών και δημοσιογράφων στη χώρα, καθώς συσσωρεύονται οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση, των βιασμό και τον βασανισμό τους στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές της Λευκορωσίας.

Σημαντική η συνεισφορά των γυναικών της Λευκορωσίας

Το ψήφισμα εκφράζει την εκτίμηση του ΕΚ για τη σημαντική συμβολή επιφανών γυναικών της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία των Svetlana Tikhanovskaya, Veranika Tsapkala και Maria Kalesnikova, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ζητά τέλος την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου και όλων όσοι κρατούνται αυθαίρετα για πολιτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι πολλοί Λευκορώσοι θεωρούν την Tikhanovskaya νικήτρια των εκλογών και πραγματική εκλεγείσα πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Η κατάσταση στη Ρωσία και η υπόθεση της δηλητηρίασης του Alexei Navalny

Σε ξεχωριστό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 72 αποχές, το Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του επιφανούς ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και ακτιβιστή εναντίον της διαφθοράς Alexei Navalny. Το κείμενο τονίζει ότι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ανήκει στην κατηγορία «Novichok», μπορεί να παραχθεί μόνο σε κρατικά στρατιωτικά εργαστήρια και δε μπορεί να αγοραστεί από ιδιώτες, το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι αρχές της Ρωσίας κρύβονται πίσω από την επίθεση. Αν ωστόσο αποδειχθεί η ευθύνη άλλου παράγοντα, αυτό δε θα εξαλείψει την ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας, σύμφωνα με το κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Alexei Navalny αποτελεί μέρος μιας συστημικής προσπάθειας να φιμωθεί ο ίδιος και άλλοι αντιφρονούντες στη Ρωσία, με στόχο την αλλοίωση των αποτελεσμάτων των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στις 11-13 Σεπτεμβρίου. Η υπόθεση αυτή είναι ένα από τα στοιχεία μιας ευρύτερης ρωσικής πολιτικής που έχει ως επίκεντρο καταπιεστικές εσωτερικές πολιτικές και επιθετικές ενέργειες παγκοσμίως, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Διεθνής έρευνα και κυρώσεις της ΕΕ

Το κείμενο ζητά την άμεση διεξαγωγή διεθνούς έρευνας της υπόθεσης Navalny και των καταγγελιών για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων και καλεί τις ρωσικές αρχές να συνεργαστούν πλήρως στο πλαίσιο της έρευνας και να φέρουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιδράσουν ενεργά, για παράδειγμα με την ταχεία επιβολή φιλόδοξων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων. Προτρέπει τέλος την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις που θα επιτρέψουν την κατάσχεση και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων διεφθαρμένων προσώπων σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού «Anti-Corruption Foundation» του Alexei Navalny.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρα τα ψηφίσματα εδώ (17.09.2020).