Κυρώσεις στην Τουρκία; Το πουλάκι πέταξε!

232

Του Θανάση Φροντιστή*

Η όλη ιστορία είναι μάλλον για αφελείς. Η Γερμανία είχε εναντιωθεί από την αρχή που τέθηκε το θέμα των κυρώσεων. Επειδή κάποιες χώρες επέμεναν, π.χ. η Αυστρία, αλλά και η Γαλλία και άλλες, η Γερμανία, αριστοτέχνης στο να αντιπαρέρχεται τα πικρά ποτήρια, προσποιήθηκε ότι συμφωνεί και έτσι ορίστηκαν ημερομηνίες για να οριστικοποιηθούν οι κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-27/9. Και ω του θαύματος! Η Γερμανία επανήλθε προτείνοντας απευθείας διάλογο Ελλάδας Τουρκίας (υπό την κηδεμονία της, βεβαίως βεβαίως) πριν τις 25/9! Η χώρα μας συμφώνησε υπό τον όρο η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία από την περιοχή, πράγμα, που, ω του θαύματος έγινε! Σχεδόν έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές για να προετοιμάσουν τον διάλογο.

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25/9 και μετατέθηκε για αργότερα (οποία έκπληξη!) Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χειροκρότησε τις εξελίξεις αυτές γιατί προφανώς βολεύουν τους φίλους του τους Τούρκους, οι οποίοι, παρότι συμφώνησαν για τον διάλογο, εγείρουν επίμονα αξιώσεις για την αποστρατικοποίηση Ελληνικών νησιών, κάτι που η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως δεν θα κάνει. Και ενώ η κυβέρνησή μας επαναλαμβάνει σ’ όλους τους τόνους (και για δημόσια κατανάλωση), ότι το μόνο θέμα του διαλόγου αυτού θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και ο προσδιορισμός των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), η Τουρκία, τον χαβά της, επιμένει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Έτσι, όπως γινόταν ως τώρα, τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει για την Ελλάδα από έναν διάλογο τύποις. Θα προκύψει όμως για την Τουρκία η ακύρωση των διαδικασιών επιβολής κυρώσεων σε βάρος της. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά προβλέπω, ότι θα ρίξουν στην Ελλάδα την ευθύνη για το αδιέξοδο του (δήθεν) διαλόγου και, φυσικά, θα αρνηθούν οι Γερμανοί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, τον μεγάλο πελάτη τους, κυρίως όμως τον σύμμαχό τους στους δύο πολέμους, τον οποίο, στο πρόσωπο του Κεμάλ, βοήθησαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή να πραγματοποιήσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να διώξει τους Έλληνες κακήν-κακώς από τις πατροπαράδοτες εστίες τους της Μικράς Ασίας.

Το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της χώρας μας δεν είναι μόνο χοντρό είναι και χοντροκομμένο. Έτσι το παίζουν οι Γερμανοί. Έτσι το έπαιζαν πάντα. Εις βάρος, φυσικά, της χώρας μας. Τους έζησα στο πετσί μου κατά την Κατοχή. Δεν έχουν αλλάξει. Δείτε με τι πείσμα αρνούνται να πληρώσουν το Κατοχικό Δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις φοβερές καταστροφές που έκαναν στη χώρα μας.

*Δρ. Οικονομολόγος-Συγγραφέας