Πώς βλέπει η «πλευρά Καματάκη» την υπόθεση της MLS

257

Το Euro2day.gr δημοσίευσε χθες άρθρο με τίτλο «επτά καυτά ερωτήματα για την MLSΜΛΣ 0,00%», το οποίο αναφερόταν σε ισάριθμες εύλογες απορίες των ομολογιούχων σχετικά με το «χθες» και το «αύριο» της εταιρείας, αλλά και με την πιθανότητα να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Μετά το δημοσίευμα, το Euro2day.gr επικοινώνησε με κύκλους που όχι μόνο πρόσκεινται στην ΜLS, αλλά επίσης εκφράζουν απόλυτα τις θέσεις του βασικού μετόχου και προέδρου της Γιάννη Καματάκη.

Προσπαθώντας να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα των ομολογιούχων, αναφέρθηκαν από τη συγκεκριμένη πλευρά τα εξής:

Σχέσεις ΜLS-Laserlock: Σε ότι αφορά τις οικονομικές σχέσεις ΜLS-Laserlock, δεν έγινε καμιά κίνηση που να επιβάρυνε την εισηγμένη εταιρεία. «Τι νόημα θα είχε ο κ. Καματάκης να ρίξει την ΜLS στην οποία κατέχει κάτι παραπάνω από το 50%, για να ενισχύσει την Laserlock στην οποία διαθέτει μόνο το 35% των μετοχών της; Η δεύτερη εταιρεία βοήθησε σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της εισηγμένης. Όσο για το πόρισμα της Deloitte που αναφέρεται τις συναλλαγές MLSΜΛΣ 0,00% και Laserlock δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε μομφή γι’ αυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Πού πήγαν τα λεφτά: Τα προβλήματα στην ΜLS είχαν ξεκινήσει από το 2017, όταν από χρόνο σε χρόνο επιδεινωνόταν σταδιακά η αντιμετώπιση της εταιρείας από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε ότι αφορά τους όρους των εμπορικών τους συναλλαγών. Η πίεση ήταν τέτοια έτσι ώστε οι πωλήσεις αυτές το 2019 να καταστούν ζημιογόνες και έτσι να μην υπάρχει συμφέρον από την πλευρά της εταιρείας να τις συνεχίσει.
Επιπρόσθετα, για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη δυσχέρεια επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην πλατφόρμα MAIC, η πορεία της οποίας ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενόμενης (επιτεύχθηκε μόλις γύρω στο 10% του στόχου). Αποτέλεσμα των δύο παραπάνω εξελίξεων, ήταν η περίοδος 2019-2020 να βρει την MLSΜΛΣ 0,00% με πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα, με ιδιαίτερα χαμηλές πωλήσεις λιανικής και με σημαντικές υποχρεώσεις που θα έπρεπε να καταβληθούν (τόκοι δανείων, αποζημιώσεις προσωπικού λόγω απολύσεων, πληρωμές ξένων προμηθευτών τοις μετρητοίς, κ.λπ.). Ο συνδυασμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδείνωση στο μέτωπο των ταμειακών ροών.

Η υπόθεση Deloitte: Δεν υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα με την Deloitte. Τα συμφωνηθέντα θα καταβληθούν πλήρως και η δουλειά θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αν υπήρχε θέμα μετρητών, ο κ. Καματάκης δεν θα δίσταζε να πληρώσει με δικά του λεφτά.

Η επόμενη μέρα: Η ΜLS έχει ήδη μειώσει δραστικά το λειτουργικό της κόστος καθώς από 170 άτομα προσωπικό, διαθέτει σήμερα μόλις 73, με απώτερο στόχο να φτάσει στα 50-55. Τώρα, υπάρχουν δύο διαδικασίες οι οποίες θα τρέξουν παράλληλα μέσα στο επόμενο εξάμηνο και από την έκβαση των οποίων θα κριθούν πολλά σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρείας:

  • Πρώτον, η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει κεφαλαιακή την MLSΜΛΣ 0,00%, αφού προηγηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η δημοσίευση του νέου business plan από την Deloitte. Ο κ. Γιάννης Καματάκης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μιλάει ήδη με στρατηγικούς επενδυτές και είναι διατεθειμένος να διευκολύνει την είσοδό τους, δεχόμενος ακόμη και μεγάλη μείωση (dilution) στο ποσοστό που κατέχει στην εισηγμένη.
  • Η δεύτερη διαδικασία αφορά τη διεκδίκηση αυτή την περίοδο αρκετών καλών και κερδοφόρων συμφωνιών για νέες πωλήσεις (η τελική έκβασή τους θα φανεί μέσα στους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες).

Οι νέες αυτές εργασίες σε συνδυασμό με τις πωλήσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα στο εξωτερικό (Σερβία, Κύπρος, Αλβανία), τα υπάρχοντα αποθέματα και τις περιορισμένες δουλειές της Ελλάδας, στόχο έχουν να αντληθεί τέτοια ρευστότητα, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να επιβιώσει ταμειακά για επιπλέον 1,5 έτος ακόμη και χωρίς τη συνδρομή στρατηγικού επενδυτή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποπληρώσει τον Ιούλιο του 2021 το ομολογιακό δάνειο των 4 εκατ. ευρώ (στο 18μηνο θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι όλων των δανείων). Άρα λοιπόν υπό την προϋπόθεση των νέων αυτών εργασιών και με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, αν ενδιάμεσα δεν έχει προκύψει στρατηγικός επενδυτής, πολύ πιθανό σενάριο είναι να ζητηθεί η παράταση της λήξης του ομολόγου που έληγε τον Ιούλιο του 2020 και έχει ήδη μεταφερθεί για τον ίδιο μήνα του 2021.

Τέλος, ο κ. Καματάκης θα δεχτεί ευχαρίστως τη χρονική μετακύλιση των ομολόγων της MLSΜΛΣ 0,00% που ελέγχει ο ίδιος (1,4 εκατ. ευρώ της τρίτης έκδοσης).

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα των επόμενων 4-6 μηνών θα είναι κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της ΜLS και τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.

Πηγή: euro2day.gr