Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του North 98,0 fm με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά τόνισε πως η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι στον 28ο μεσημβρινό στο μέσον της Ρόδου και ουσιαστικά επέτρεψε στην Τουρκία να εχει υπερβεί τις οποίες κόκκινες γραμμές και με ατυχή δήλωση ότι τα 6 ναυτικά μίλια είναι η έσχατη κόκκινη γραμμή…
Όλα όσα εμπεριέχει το έγγραφο και ο χάρτης Bureau of Energy Resources (Γραφειο Ενεργειακών Πόρων)του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εν τη πράξει τίθενται σε εφαρμογή!!
Μεταξύ άλλων:
– Εξαφανίζει το Σύμπλεγμα της Μεγιστης
-Δικαιώνει κατά 80% το Σύμφωνο Τουρκίας- Λιβυης
– Παραχωρεί στην Τουρκία την ΑΟΖ- Υφαλοκρηπίδα Δυτικά της Κύπρου
– Στην Κύπρο αναγνωρίζει ΑΟΖ μόνο τις οριοθετήσεις με Λίβανο-Ισραήλ-Αίγυπτο και ότι άλλο ευνοεί την Τουρκία, όπως εμφαίνεται στο Χάρτη
Ουσιαστικά η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αναγνωρίζονται ως χώρες αλλά χώροι.
Αναφέρθηκε στην αβελτηρία για την υποτιθέμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία και την ουσιαστική αποδοχή στα κελεύσματα των Πομπεο και Frau Merkel..
Επισήμανε πως η Ελλάδα ως μέρος της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 έχει δικαιωματα και υποχρεώσεις…
Όφειλε να ετοιμάσει Χάρτες ακρίβειας και Καταλογο Συντεταγμένων για τις Θαλάσσιες Ζώνες και να τις υποβάλει στην Ειδική Επιτροπή των Ωκεανών και του Δικαίου της Θάλασσας.
Αναλυτικά:
α)Τις Γραμμές Βάσης
β) Το εύρος της Χωρικής Θάλασσας
γ)Την Συνεχόμενη Ζώνη
Δ)Την ΑΟΖ που εμπεριέχει και την Υφαλοκρηπίδα).
Επειδή αυτά δεν έγιναν και δεν διαφαίνεται κάτι για το μέλλον η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα με ότι συνεπάγεται αυτό..
Το κύριο όπλο μας έναντι της Τουρκίας, για δεκαετίες τώρα, ήταν ότι εμείς σεβόμαστε το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982) ενώ, αντίθετα, η Τουρκία το παραβίαζε.
Τώρα όμως το παραβιάζουμε και εμείς διότι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. κάτι που δεν υπάρχει στην UNCLOS.
Το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει:
Άρθρο 3 Εύρος της χωρικής θάλασσας
Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
Τέλος ανέφερε ότι, όλα τα κράτη έχουν εναέριο χώρο που συμπίπτει με το εύρος των χωρικών του υδάτων.
Τέλος πρότεινε λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων , για να αποκτήσουμε Εθνικη Στρατηγική και να ετοιμαστούμε, για την επερχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία με όπλο την ΑΠΟΤΡΟΠΗ που διασφαλίζει την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας σε θάλασσα και στεριά…