Βουλωμένη μύτη: Είναι σύμπτωμα του κοροναϊού;

253

Μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να μειώνεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι η βουλωμένη μύτη και το χαρακτηριστικό.. «ρουθούνισμα» εξαιτίας του κοινού κρυολογήματος. Αλλά φέτος, η κατά τα άλλα συνηθισμένη ρινική συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς ο νέος κοροναϊός εξακολουθεί να «καλπάζει» σε ολόκληρο το κόσμο, παρά τις προσπάθειες να ανακόψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πόσο πρέπει να σας ανησυχήσει η βουλωμένη μύτη;

Η βουλωμένη μύτη, γνωστή με τον επίσημο όρο ως «συμφόρηση ή ρινική καταρροή» έχει ταξινομηθεί από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως σύμπτωμα του κοροναϊού, χωρίς όμως να θεωρείται απαραίτητα ως το νούμερο ένα σύμπτωμα, υποστηρίζει η Δρ. Neha Vyas, γιατρός στο Cleveland Clinic. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από κοινά συμπτώματα της Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως έχει δημοσιεύσει σχετικές αναφορές.

Τον Φεβρουάριο, κοντά στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναλύθηκαν 55.924 περιπτώσεις Covid-19 στην Κίνα, κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώθηκε ότι μόλις το 4,8% των ασθενών εμφάνισε ρινική συμφόρηση ως σημάδι ή σύμπτωμα μόλυνσης από την αναπνευστική λοίμωξη Covid-19. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τα ποσοστά των ασθενών που ανέφεραν πιο κοινά συμπτώματα, όπως πυρετό (87,9%), ξηρό βήχα (67,7%) και κόπωση (38,1%).

Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται για σύμπτωμα κοροναϊού;

Όπως πολλά συμπτώματα κοροναϊού, η βουλωμένη μύτη είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα, που σημαίνει ότι μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αυτήν την εποχή του χρόνου όταν η γρίπη, οι αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα αρχίζουν να κυκλοφορούν, αναφέρει η Δρ. Neha Vyas. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος ακριβής τρόπος για να μάθετε αν η βουλωμένη μύτη είναι σύμπτωμα της Covid-19 είναι να υποβληθείτε σε τεστ.

H Δρ. Neha Vyas εξηγεί ότι εάν ένας ασθενής αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ρινική καταρροή ή συμφόρηση, το πρώτο πράγμα που πρόκειται να κάνει είναι να προσπαθήσει να διαπιστώσει το ποσοστό κινδύνου για μόλυνση από τον νέο κοροναϊό. «Αν κάποιος μου πει ότι έχει βουλωμένη μύτη, θα ρωτήσω για πιθανά άλλα συμπτώματα αλλά δεν θα προτρέξω» επισημαίνει. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ποσοστό επικινδυνότητας παίζουν και συνήθειες της καθημερινότητας, όπως η τήρηση των κανόνων της καλής προσωπικής υγιεινής, της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, όπως και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, καταλήγει.

Πηγή: vita.gr