Ο επιθετικός σχεδιασμός της Τουρκίας ήταν έτοιμος από καιρό, πλην όμως περίμενε την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να τον θέσει σε εφαρμογή. Περίμενε να βρεθεί το κατάλληλο άτομο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που το πέτυχε τοποθετώντας τον Ερσίν Τατάρ, και ανέμενε τη χρονική συγκυρία, την επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό.
Ο τουρκικός σχεδιασμός κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες:
-Πρώτον, όλα τα βήματα που γίνονται στο Κυπριακό είναι στη βάση του ότι οι προσπάθειες για λύση ομοσπονδίας έχουν αποτύχει και θα πρέπει να μπουν όλες οι μορφές λύσης στο τραπέζι. Στην προκειμένη περίπτωση στόχος είναι η συζήτηση λύσης δύο κρατών.
-Δεύτερον, να καθίσταται συνεχώς υπεύθυνη για την αδυναμία επίτευξης λύσης η ελληνοκυπριακή πλευρά και η άρνησή της να δεχθεί την «πολιτική ισότητα». Ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο διεθνές πρόγραμμα της τουρκικής τηλεόρασης υποστήριξε πως «η πολιτική ισότητα είναι μία από τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για μόνιμη και βιώσιμη λύση».
-Τρίτον, επιχειρώντας να πείσει ότι το Κυπριακό έφτασε στο τέλος του και πλέον να γίνει αποδεκτή ως πραγματικότητα η κυριαρχία του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο. Προσκαλώντας και τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βαρώσι να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και μαζί να κάνουν επενδύσεις.
-Τέταρτον, προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες στις οποίες η Τουρκία ασκεί έντονη επιρροή όπως η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.
-Πέμπτον, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τις ενέργειες στην ΑΟΖ. Ενέργειες που έδειξαν και την αδυναμία των ξένων να απομακρύνουν τα τουρκικά πλοία.
Η Τουρκία εμφανώς προσπαθεί να εξαργυρώσει, προς όφελος του κατοχικού καθεστώτος, την υποστήριξη που προσέφερε στο Αζερμπαϊτζάν και το καθεστώς της Λιβύης. Στήριξη που συνέβαλε στην επίτευξη σημαντικών στρατιωτικών στόχων, για μεν το Αζερμπαϊτζάν η επικράτηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και για δε το καθεστώς Σάρατζ επιβίωση στον λιβυκό εμφύλιο.
Χθες ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, ενώ λιβυκά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά για επίσκεψη Σάρατζ στα κατεχόμενα. Ενώ κινήσεις από πλευράς Τουρκίας γίνονται τόσο προς το Πακιστάν αλλά και το Μπαγκλαντές προκειμένου να κερδίσουν αναγνώριση για το ψευδοκράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον Άλφα ανέφερε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικοινωνήσει με το Αζερμπαϊτζάν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις σχέσεις ΕΕ-Μπακού.
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αναληθής η αναφορά Τατάρ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε τον ισχυρισμό του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι δεν του απέκλεισε κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν, υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο την απέρριψε αλλά ανέφερε επίσης πως κανείς σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση.
«Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ» και «θέτουν εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας για το καλό της Κύπρου», επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τατάρ, «η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Στη γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στα όσα, όπως αναφέρει, ο κ. Τατάρ «αναληθώς ισχυρίστηκε απαντώντας σε ερώτηση αγγλόφωνου τουρκικού καναλιού, ότι τάχα δεν του απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών, όταν την ήγειρε κατά την πρώτη μας συνάντηση, και ότι ανέμενα ουσιαστικά την τοποθέτηση του αυτή λόγω των δηλώσεων και θέσεων του τόσο κατά το παρελθόν όσο και κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα».
Όπως επισημαίνει «όταν ο κ. Τατάρ ήγειρε κατά τη συνάντησή μας το θέμα της λύσης των δύο κρατών, όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση».
Προσκαλεί Βαρωσιώτες
Ο Ερσίν Τατάρ στη συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι σκοπός τους στο Βαρώσι είναι να διασφαλίσουν επιστροφή των παλιών ιδιοκτητών στις περιουσίες τους και η κίνησή τους τυγχάνει στήριξης και από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Σημείωσε ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης θα ήταν η πιο ορθή και η πιο λογική απόφαση από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους.
«Απευθύνουμε έκκληση να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι στις περιουσίες τους, να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους αν το επιθυμούν, όμως όλα αυτά θα είναι εντός των συνόρων της τδβκ», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Πηγή: www.philenews.com