Οι αποζημιώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες λίρες λειτουργούσαν και ως δέλεαρ για Ελληνοκύπριους που ήθελαν να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» για να ξεπουλήσουν γη στα κατεχόμενα. Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία έχει κλείσει και την κάνουλα προς την «επιτροπή» η οποία δεν έχει ούτε μια λίρα για να δώσει ως αποζημίωση.
Κι αυτός ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους που ώθησαν την Τουρκία να προχωρήσει σε αλλαγή σχεδίων και να αναζητήσει άλλες αποφάσεις μέσω της «επιτροπής». Αποφάσεις που δεν θα έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις αλλά με «επιστροφή περιουσίας». Και η προσφερόμενη οδός ήταν οι ακίνητες περιουσίες στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, γι’ αυτό και ο Ερσίν Τατάρ σε κάθε του δήλωση απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους και τους καλεί να απευθυνθούν στην «επιτροπή» για να τις διεκδικήσουν.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν σε δημοσίευμά της (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει στην οικονομική κατάσταση της «επιτροπής». Σε ανταπόκριση από το Στρασβούργο αναφέρεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ απηύθυναν πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών (ΕΑΠ)», όμως αυξάνεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που αποτείνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή η ΕΑΠ δεν μπορεί να πληρώσει.
Λόγω της καθυστέρησης της «ΕΑΠ», που δεν διαθέτει ικανοποιητικούς οικονομικούς πόρους, να εξετάσει τις αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους ή του γεγονότος ότι δεν μπορεί να τις ολοκληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Άγκυρα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου μιας νέας αλυσίδας υποθέσεων στο ΕΔΑΔ, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι κατά τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ υποστηρίζοντας ότι δεν μπόρεσαν να λάβουν την αποζημίωση που αποφασίστηκε από την «επιτροπή» ή ότι η υπόθεσή τους ενώπιον της επιτροπής εκκρεμεί για μακρό χρονικό διάστημα.
Οι Ελληνοκύπριοι κατηγορούν την «επιτροπή» ότι «λειτουργεί με βραδύτητα» και «δεν είναι αποτελεσματικός μηχανισμός», επισημαίνει το δημοσίευμα. Σημειώνοντας ότι η «ΕΑΠ» εξακολουθεί να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο για το ΕΔΑΔ σε σχέση με κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες. Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση πηγών από το ΕΔΑΔ οι οποίες προειδοποιούν ότι η μακρά διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον της «ΕΑΠ» και η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων «θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο Στρασβούργο για την Άγκυρα κατά τους προσεχείς μήνες ή χρόνια». Αναφέρεται επίσης ότι τα εν λόγω προβλήματα μπορεί να ωθήσουν το ΕΔΑΔ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί την ΕΑΠ ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, «να λάβει μιαν απόφαση προς την αντίθεση κατεύθυνση».
Ο Ερσίν Τατάρ σε νέες δηλώσεις του και αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου υποστήριξε πως το άνοιγμα της πόλης και η επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και αποτελεί κίνηση που πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από νομικής και ανθρωπιστικής άποψης, διότι αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών που θεωρείται νόμιμο εσωτερικό ένδικο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο «Ο Έρντογαν διέταξε, το ΤΟΚΙ το έκανε», γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκικού οργανισμού ΤΟΚΙ, Ομέρ Μπουλούτ, δήλωσε ότι μέσα σε δέκα μέρες ο οργανισμός του προέβη στις ρυθμίσεις που αφορούν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τον χώρο που έγινε το πικνικ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.
Μιλώντας σε τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπουλούτ ανέφερε ότι προέβησαν στις εν λόγω εργασίες κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Ερντογάν και εργάστηκαν με γοργούς ρυθμούς.
«Δεν περιορίζονται σε αυτό οι εδώ εργασίες μας», είπε και πρόσθεσε: «Ως Τουρκία με συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ενεργούμε μαζί με τον Δήμο Ικονίου. Θα έχουμε και άλλες εργασίες και υπό τη μορφή εθνικού κήπου και υπό τη μορφή χώρων πρασίνου. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες διαρρύθμισης του περιβάλλοντος εδώ για ακόμα ορισμένο χρονικό διάστημα».
Πηγή: www.philenews.com