Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή,σχετική με τις Γερμανό-τουρκικές σχέσεις
Του Βασίλειου Γρηγορίου Παπαδάκη*
Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπήρξαν τέσσερεις πεπρωμένοι Γερμανοί πολιτικοί – διπλωμάτες οι οποίοι έβλαψαν την Ελλάδα.
Κλέμενς φον Μέττερνιχ (1773 – 1859) Καγκελάριος της Αυστρίας, 1821-1848. Αποκήρυξε την ελληνική επανάσταση.
Όττο φον Μπίσμαρκ (1815-1898), Καγκελάριος της Γερμανίας. Στο Συνέδριο του Βερολίνου 1878, ήταν αντίθετος στο διαμελισμό της Τουρκίας και στην εδαφική επέκταση της Ελλάδος.
Γουλιέλμος Β’ τελευταίος αυτοκράτωρ, Κάιζερ της Γερμανίας (1859-1941). Εναντιώθηκε στα ελληνικά συμφέροντα. Το 1893, τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του δανείου με συνέπεια τη χρεοκοπία του κράτους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά τον Ελληνο-τουρκικό πόλεμο 1897, έστειλε στην Τουρκία συμβουλευτική στρατιωτική αποστολή και εξόπλισε το στρατό με όπλα Μάουζερ και τηλεβόλα Κρουπ. Ο Κάιζερ προέτρεψε το σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ να εκδιώξει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Έλληνες και Αρμενίους.
Χένρυ Κίσσιντζερ, Φύρτ Γερμανίας (1923-), υπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεως Νίξον, αρχιτέκτων της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, 1974. Η βάρβαρη σκιά του Αττίλα πλανιέται ακόμα στη Μεγαλόνησο.
Οι Τεύτονες «Deutsch» ήταν αρχαίο γερμανικό φύλο. Κατοικούσε στις δυτικές ακτές της Βαλτικής. Το 114 – 102 π.Χ. εισέβαλαν στη Γαλατία – Ιταλία. Νικήθηκαν από το Ρωμαίο στρατηγό Μάριο, 102 π.Χ. Όσοι απέμειναν αναμείχθηκαν με άλλα γερμανικά φύλα. Ο Βασιλιάς των Ούννων Αττίλας (406-453) φόβος και τρόμος της Ρωμαϊκής Δυτικής Αυτοκρατορίας δίωσε τη χώρα των Τευτόνων. Πέθανε στο κρεββάτι Γερμανίδας πατρικίας την οποία ανάγκασε να τον παντρευτεί αφού πρώτα ανασκολόπισε τον πατέρα της. Οι Τεύτονες συμπαθούν τον Αττίλα λόγω κηδεστίας.
Από τα προλεχθέντα γεννώνται αμφιβολίες περί διαζυγίου της καγκελαρίας από τη συγγενή – πελάτισσα Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2020), η Καγκελάριος, καθυστερώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εμπάργκο όπλων, επέτρεψε στον αναίσχυντο σατράπη ν΄ αλωνίζει, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο αρχοντοχωριάτης εκστομίζει απειλές κατά της Ελλάδος, Κύπρου. Χλιαρές και λάλες οι διαμαρτυρίες για την αχρεία τουρκική συμπεριφορά από τα σύμμαχα κράτη μέλη Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Ένας ακόμη λόγος της γερμανικής μεροληψίας υπέρ της Τουρκίας είναι το πλέγμα που τη διακατέχει έναντι της Ελλάδος, η οποία συμμετείχε στους πολέμους με την εχθρική προς τη Γερμανία παράταξη.
Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη μελανές αναμνήσεις, όταν χιτλερικοί στρατιώτες πατούσαν στην Ακρόπολη, στο Δίστομο, Καλάβρυτα, Κρήτη. Η Γερμανία εξακολουθεί να εξοπλίζει την Τουρκία η οποία εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη. Ο σουλτάνος θέλει να σφετεριστεί τη Δυτική Θράκη, το μισό Αιγαίο και το 60% της Κύπρου. Ως μέσο πίεσης χρησιμοποιεί τον πόλεμο των νεύρων, μορφή ακήρυκτου πολέμου. Υλοποιείται συνήθως με απειλητικές δηλώσεις και δημοσιεύματα ορισμένων κύκλων και κυκλωμάτων. Στοχεύει στη δημιουργία κλίματος φοβίας, εκνευρισμού και πανικού κυρίως στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Δυστυχώς ξαναγυρίζουμε στο θλιβερό Μεσαίωνα όταν ίσχυαν οι «αρχές» του Νικολό Μακιαβέλλι (1469-1527) «Οι ηγεμόνες πρέπει να δείχνουν πως έχουν καλές προθέσεις. Δεν τις πραγματοποιούν γιατί βλάπτονται τα συμφέροντα τους ». Η «πολιτισμένη» Δύση δεν πρέπει να εξοπλίζει τους κατακτητές, βιαστές – ληστές από τις στέπες, διότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Εάν η εξωτερική πολιτική δεν είναι δίκαιη και σωστή οδηγεί μοιραία στη συνέχιση μ΄ άλλα μέσα, δηλαδή πόλεμο. Τον πόλεμο ουδείς επιθυμεί.
Αναφορά στους ποιητές – φιλόσοφους:
Μάρκος-Ανναίος Λουκανός (39-65 μ.Χ.), Ρωμαίος ποιητής την εποχή του Νέρωνα. Χαρακτήριζε τους Τεύτονες «μανιακούς του πολέμου».
Χάινριχ Χάινε (1797-1856) Γερμανός ποιητής, δημοσιογράφος. «Οι Γερμανοί δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμα από τον ίδιο τους παλαιό εαυτό»
Φρίντριχ Νίτσε (1844-1900) Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής. «Οι Γερμανοί είναι ανίκανοι ν΄ αντιληφθούν το υψηλό σε οποιαδήποτε μορφή».
Βέρνερ Γιαϊγκερ (1888-1961). Γερμανός κλασσικός φιλόλογος και ελληνιστής. Εγκατέλειψε τη Γερμανία στο μεσοπόλεμο γιατί διαφώνησε με την πολιτική της.
Οι αντιπαραθέσεις Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης πρέπει να παραμεριστούν όσο καραδοκεί ο ιός του τουρκικού επεκτατισμού. Ο μόνος τρόπος των ληστών για να επικρατήσουν είναι να εξουθενώσουν τον αντίπαλο και να δημιουργήσουν πνεύμα ηττοπάθειας και εσωτερικής διαίρεσης. Φθάνουν πια οι μάρτυρες. Χρειαζόμαστε ήρωες για ν΄ αντιμετωπίσουμε τον εξ΄ Ανατολών Αττίλα και να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Συμπέρασμα:
Ο Ιερώνυμος Καρντάν (1501-1576) είχε συγγράψει το εγκώμιο του Νέρωνα (37-68 μ.Χ.) και των αρουραίων. Βρίθει από αρουραίους (υπόγειοι και υποχθόνιοι άνθρωποι) η μετά-μεσαίωνα εποχή.
*Επίτιμο μέλος Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων