Χάρη στη στήριξή τους, τα δύο πιλοτικά έργα θα παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη και πρακτική στήριξη στις δημόσιες αρχές των δύο αυτών χωρών, με έμφαση στην ψηφιακή καινοτομία.
Με την έξυπνη χρήση της καινοτομίας και των ανοικτών δεδομένων, τα δύο πιλοτικά έργα θα βοηθήσουν τις δημόσιες διοικήσεις των δύο χωρών να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν και να παρακολουθούν καλύτερα τις δημόσιες συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι θα βελτιωθεί η χρήση των δημόσιων πόρων και θα αυθηθούν οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η πρωτοβουλία αυτή θα προωθήσει επίσης τη διαφάνεια των δημόσιων δαπανών και θα τονώσει τη συμμετοχή των πολιτών στην εποπτεία των επενδύσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινότητα, όπως π.χ. οι επενδύσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη.
Τα δύο πιλοτικά έργα
- Στην Ελλάδα, το έργο θα έχει ως στόχο την ενοποίηση και την ενσωμάτωση όλων των βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο έξυπνο μητρώο δημόσιων συμβάσεων. Έτσι θα μπορούν οι προσφέροντες και οι πολίτες να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις, θα βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων και θα διευκολυνθεί η χρήση εργαλείων ανάλυσης βασισμένων σε δεδομένα για την εποπτεία της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων.
- Στην Πολωνία, η πρωτοβουλία θα στηρίξει τις πολωνικές εθνικές και τοπικές αρχές ώστε να καθιερώσουν ανοικτά δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις και να προωθήσουν την αυτοματοποιημένη συλλογή, τυποποίηση και ενοποίηση των δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς.
Τα δύο πιλοτικά έργα θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2021 και τα αποτελέσματά τους θα διαδοθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή τους σε άλλα κράτη μέλη.
Η κ. Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σχετικά: «Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, η πολιτική συνοχής θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών και των περιφερειών ύστερα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και να τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους με νέες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση και την υλοποίηση του θεματολογίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, οι εθνικές και τοπικές δημόσιες αρχές που διαχειρίζονται κονδύλια της ΕΕ θα είναι σε θέση να δαπανούν τους δημόσιους πόρους αποτελεσματικότερα, εξασφαλίζοντας έτσι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε τα εξής: «Η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις έχει βασική σημασία για τη διασφάλιση αποτελεσματικών δημόσιων επενδύσεων, σύμφωνα με τους στρατηγικούς πολιτικούς στόχους της ΕΕ, δηλ. την επίτευξη μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Οι δημόσιες αρχές μπορούν να βασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, σε εργαλεία όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα δημόσιων συμβάσεων και τα ανοικτά δεδομένα, για την αποτελεσματική χρήση των δημόσιων κονδυλίων.»
Ο κ. Πιερ Χέιλμπρον, αντιπρόεδρος της ΕΤΑΑ, δήλωσε: «Η ΕΤΑΑ έχει δεσμευτεί να στηρίξει τις νομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι οι νόμοι και οι πρακτικές για τις δημόσιες συμβάσεις είναι σύγχρονες, σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και μπορούν να ανταποκριθούν ταχέως στις αναδυόμενες προκλήσεις. Από κοινού με την πρωτοβουλία Open Contracting Partnership, μοιραζόμαστε την εμπειρία της επιτυχούς εποπτείας των δημόσιων συμβάσεων από την κοινωνία των πολιτών με βάση τα ανοικτά δεδομένα. Οι κοινές προσπάθειές μας αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και να χρησιμοποιήσουν ανοικτά δεδομένα για την εποπτεία των δημόσιων συμβάσεων.»