Νέα τουρκική Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου – «Έτοιμη για επιβολή κυρώσεων η ΕΕ»

194

Νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου εξέδωσε η Άγκυρα.

Λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, η Τουρκία αποφάσισε να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα.

Σημειώνεται ότι η νέα Navtex η οποία προγραμματίζεται για τις 9 και 10 Δεκεμβρίου έρχεται την ώρα που η ΕΕ στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων αν δεν αλλάξει… ρότα.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα Παρασκευή, κάνοντας σαφές ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν θα μείνει στα λόγια αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Να σταματήσει το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού

«Θεωρώ ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε.

«Εάν η Αγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου.

Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων θα ζητήσει η Αθήνα

Εν τω μεταξύ η Αθήνα… ακονίζει όλα τα διπλωματικά της όπλα ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί 10 και 11 Δεκεμβρίου, με βασικό ζήτημα την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Για τις μεν κυρώσεις είπε ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας δείχνει τον δρόμο και στην ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

Εξήγησε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Η παγωμένη ενταξιακή διαδικασία και η συμφωνία για το προσφυγικό

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πάνω σε ποια πεδία μπορεί να υπάρξει άσκηση πίεσης ή ακόμη και κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Παραδοσιακά το κρίσιμο πεδίο ήταν αυτό των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε σε μια προηγούμενη περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δηλαδή λίγο πριν από την εκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας, η Τουρκία όντως θα δείξει μια πιο διαλλακτική κατεύθυνση, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως την πρόοδο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με την Ελλάδα για από κοινού προσφυγή στη Χάγη και την αποδοχή του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό.

Όμως, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι εδώ και χρόνια ουσιωδώς «παγωμένη». Αυτό αποτυπώνει και τη δυσκολία αρκετών ευρωπαϊκών να αποδεχτούν μια τόσο μεγάλη μουσουλμανική χώρα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Μόνο που αυτή η εκ των πραγμάτων στασιμότητα στις ενταξιακές διαδικασίες σημαίνουν ότι η Τουρκία δύσκολα μπορεί να πιεστεί να τροποποιήσει τη στάση της στο όνομα μιας διαδικασίας για την οποία ξέρει ότι μεγάλη πρόοδος δεν μπορεί να γίνει.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα των οικονομικών κυρώσεων. Όμως, εδώ θα πρέπει να σταθμίσουμε όχι μόνο το κόστος που κάτι τέτοιο θα έχει για την Τουρκία (που θα είναι μεγάλο) και το σημαντικό κόστος που θα υπάρξει για χώρες της ΕΕ που έχουν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία ή και μεγάλες επενδύσεις στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το Προσφυγικό («Κοινή Δήλωση»). Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία είναι αυτή τη στιγμή ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, στο βαθμό που εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ροές προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την Ευρώπη. Στο βαθμό που η Τουρκία έστω και ως ένα βαθμό τηρεί τις δεσμεύσεις της διατηρεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της ΕΕ.

Η γερμανική ταλάντευση για τις κυρώσεις

Με τη Γαλλία να ηγείται με έναν τρόπο των επιθετικών τοποθετήσεων έναντι της Τουρκίας, ιδίως από τη στιγμή που Παρίσι και Άγκυρα όχι μόνο στηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και βρίσκονται σε έναν ανταγωνισμό επιρροής στην Αφρική, το ερώτημα που τίθεται αφορά το τι θα κάνει η Γερμανία.

Τη γερμανική ταλάντευση την αποτύπωσαν οι πρόσφατες απαντήσεις της σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Από τη μια παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ αναγνώρισε ότι αυτά «που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών» έχουν χαρακτήρα «πολύ επιθετικό» και «προκλητικό» και ότι αυτές θέτουν το ερώτημα της αντίδρασης της ΕΕ στη σύνοδο στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.in.gr