Ο χάρτης Seljuq Empire αποκαλύπτει το όνειρο του Ερντογάν

318

Του Σαίντ Αμπντουλάζεκ

Ένας πρώην νομοθέτης από το κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας κυκλοφόρησε έναν χάρτη της «Greater Turkey» που χρονολογείται από την εποχή της Αυτοκρατορίας Seljuq και την ήττα της από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Μάχη του Manzikert του 1071.

Ο Metin Külünk, ο οποίος είναι κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυκλοφόρησε τον χάρτη για την επέτειο της μάχης που έληξε στις 26 Αυγούστου, εν μέσω έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με μια διαμάχη σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης δείχνει αυτό που ονόμασε «Μεγάλη Τουρκία», συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εδαφών που εκτείνονται από τη βόρεια Ελλάδα έως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη μισή Βουλγαρία, την Κύπρο, το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας και μεγάλες περιοχές της Γεωργίας, του Ιράκ και της Συρίας.

Η ανάρτησή του προκάλεσε τεράστια διαμάχη σε μια εποχή που η Τουρκία παρενέβη στη βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη και εμπλέκεται σε μια διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε μια σειρά tweets, ο Külünk είπε ότι η Τουρκία ανέκτησε το πνεύμα της νίκης Manzikert μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο τουρκικός λαός έπεσε υπό τη δυτική επιρροή, μέχρι που ο Ερντογάν τους ξύπνησε, είπε.

«Γι ‘αυτό η Δύση μας πιέζει επί του παρόντος να μας βγάλει από αυτούς τους τομείς, αλλά δεν γνωρίζει ότι έχουμε ξανακερδίσει το πνεύμα της ανεξαρτησίας. Είμαστε οπλισμένοι με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δύναμη », πρόσθεσε.

Μια εικόνα που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον νομοθέτη Μέτιν Κουλίνκ.  (Κελάδημα)Μια εικόνα που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον νομοθέτη Μέτιν Κουλίνκ. (Κελάδημα)

Η Τουρκία παρακολούθησε πρόσφατα συζητήσεις για το λεγόμενο «γαλάζια πατρίδα», ένα σχέδιο που επανειλημμένα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ για την επιβολή τουρκικού ελέγχου στις θάλασσες στις ακτές της (Μεσόγειος, Αιγαίο και Μαύρος).

Ωστόσο, τα σχέδιά της δέχονται έντονη κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της περιοχής.

Η παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και οι επανειλημμένες επιχειρήσεις της ενάντια σε Κούρδους μαχητές έχουν εξοργίσει την κυβέρνηση στη Βαγδάτη . Η παρουσία της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, με τη δικαιολογία να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της από τους Κούρδους της Συρίας, την έβαλε επίσης σε αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η νέα προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία δείχνει ξεκάθαρα τις προσπάθειές της να ανακτήσει την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έκανε μια βίαιη στροφή αφού κατέφυγε σε στρατιωτική επέμβαση αντί να υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».