Θέση στο ζήτημα που προέκυψε για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού από τις αρμόδιες Αρχές παίρνει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» με σημερινό της δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «Το Βήμα δεν έγραψε ούτε υπονόησε ότι διατηρούνται διπλά βιβλία, ότι δηλαδή αποκρύπτονται κρούσματα. Διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ δεν υπήρξαν ποτέ. Η πραγματικότητα είναι ότι η καταγραφή των στοιχείων γίνεται σε δύο συστήματα, στην ΗΔΙΚΑ, τον αρμόδιο φορέα για την τήρηση των αρχείων του υπουργείου Υγείας, και στον ΕΟΔΥ, ο οποίος από τις αρχές του καλοκαιριού αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του σύστημα…».
«Αρα υπάρχουν δύο αρχεία σε δύο διαφορετικούς φορείς και όχι διπλά βιβλία σε έναν», σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Οπως γίνεται η καταγραφή των στοιχείων, από τους δύο αυτούς φορείς, οδηγεί σε ασυγχρονισμό της εισαγωγής τους στο σύστημα, ο οποίος θολώνει την εικόνα για τα κρούσματα».
Παράλληλα, το «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για «τσουβάλιασμα» δύο διαφορετικών δημοσιευμάτων (αναφέρεται στο δικό τους και της εφημερίδας «Δημοκρατία» την προηγούμενη Κυριακή), «που ατυχώς συνέπεσαν χρονικά, υπό τον επιπρόσθετο και παραπλανητικό τίτλο ”τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ”».
Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιεύματα αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων πυροδότησαν την εβδομάδα που πέρασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια στην καταγραφή κρουσμάτων και ζήτησε επιτακτικά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάνοντας μάλιστα λόγο για χάος που δημιούργησε η κυβέρνηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των οποίων η Επιτροπή εισηγείται μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, βάσει της οποίας ζήτησε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, ενώ ζήτησε και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να κληθούν προς εξέταση για το ζήτημα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο επικεφαλής της Επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας.
Παράλληλα, σε δήλωσή του την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αποκάλυψη σύμβασης του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε «σε πρωτοφανές μπάχαλο, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία, βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα», τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα «ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσει στους πολίτες».
Πέτσας: Αυτογελοιοποίηση του Τσίπρα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα διέψευσε από την προηγούμενη Κυριακή τα σχετικά δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «διακίνηση ψευδών ειδήσεων και αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων που βλάπτουν την κοινή προσπάθεια».
«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων, τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19, και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την Τετάρτη λόγο για αυτογελοιοποίηση του κ. Τσίπρα. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «ανακάλυψε» σύμβαση η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια πριν από έξι μήνες, και πρόσθεσε ότι «έχει αναλυθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ότι η σύμβαση αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ. Ένα υποσύστημα δηλαδή, που καταλήγει, όπως και όλοι οι δειγματολήπτες στη χώρα μας, στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών COVID-19».
Κατηγορηματική διάψευση από Χαρδαλιά και Αρκουμανέα
Σημειώνεται ότι τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσαν από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που έκαναν λόγο για ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία τη Δευτέρα.
Την ίδια μέρα, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και την επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».
Εισαγγελική παρέμβαση για τον ΕΟΔΥ
Τα δημοσιεύματα της προηγούμενης Κυριακής, πάντως, προκάλεσαν την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία έδωσε παραγγελία στον επικεφαλής της ποινικής δίωξης, εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει μάρτυρες προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.
Πηγή: iefimerida.gr